Radon gazi kanserojen midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
252.227
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Radon gazı kanserojen midir?​

İstatistiklere göre doğal kaynaklardan yüzeye çıkarak evlerin içinde biriken ve kanserojen etkisi olduğu bilinen radon gazı, akciğer kanserine neden olan etkenlerin arasında ikinci sırada yer alıyor.
Radon zararlı mı?
Radon gazı, başlıca zararlı etkilerini solunduğu zaman gösterir; radon içeren suyu içmekle mide kanseri olma olasılığı, radonu soluyarak akciğer kanseri olma olasılığına göre çok azdır. Ancak, sudaki radon, duş yaparken havaya karışabilir ve solunabilir.

Radon ölçümü nasıl yapılır?​

Sürekli radon ölçümlerinde, elektronik detektörler kullanılmaktadır. Bu yöntemde sürekli olarak hiç ara vermeden kısa periyotlarla (10 dakika gibi) ölçümler yapılır ve yapılan ölçümler elektronik olarak kayıt edilebilir. Bunun için üretilmiş çok sayıda elektronik cihaz vardır.
Radon Nedir özellikleri?
Radon, periyodik cetvelin VIIIA grubunda yer alan soy gazdır. Simgesi Rn, atom numarası 86, atom ağırlığı 222 olan radon; renksiz, kokusuz, tatsız ve doğada bütünüyle radyoaktif bir gazdır. -62 °C’ta kaynar; -71 °C’ta erir.

Radon neye sebep olur?​

Yapı içi havasını farklı noktalardan yapı içine girerek kirleten radon gazı, akciğer kanserine sebep olmasıyla dikkat çekmektedir. Solunan havayla beraber insan sağlığını riske atan radon, az veya çok miktarda tüm kapalı mekanlarda bulunmaktadır. Risk etmeni olmasından ötürü tamamen güvenli olduğu bir seviye yoktur.
Radon gazı doğal mı?
Radon kokusuz, tatsız ve renksiz olan doğal bir radyoaktif gazdır. Toprak ve kayalarda bulunan uranyumun parçalanması ile oluşur. Doğal radyasyon kaynaklarından insanların aldıkları toplam radyasyon dozunun yaklaşık yarısını, radonun solunması oluşturmaktadır.

Radon gazı konusunda alınması gereken önlemler nelerdir?​

Zararı belirlenen radon gazı birikmelerine karşı temel boşlukları kapalı alanlar iyice havalandırılmalı. Binaya giren su yeraltı suyuysa, su boruları binalara taşınmadan önce dinlendirmek için bekletme havuzları inşa edilmeli. Binaları sızdırmaz kılmak için etkili yöntemler geliştirilmeli.
Radon gazı nereden gelir?
Radon gazının temel kaynağı toprak ve yeraltındaki kayalardır. Radon gazı kokusuz, tatsız ve kapalı ortamlarda birikme eğilimi gösteren bir gaz. Epidemiyolojik çalışmalarda radon gazına sigaradan sonra akciğer kanserine neden olan ikinci etken olduğu belirtilmektedir.

Radon konsantrasyonu nedir?​

Kozlu, Karadon ve Üzülmez Müesseseleri’nde yapılan ölçümlerde radon konsantrasyonları sırasıyla 359 – 1470 Bq/m3, 253 – 1213 Bq/m3 ve 428 – 1098 Bq/m3 arasında değişmektedir (Fişne, 2002).
Radon gazı nerelerde kullanılır?
Kanserojen olan radon, kanser tedavisinde ve deprem araştırmalarında da kullanılan gazlardan biridir aynı zamanda. Bulunduğu ortamda fark edilmesi için özel cihazlar kullanılır. Yani her gün bir şekilde radona maruz kalıyor olabiliriz.

Radon gazından korunma yöntemleri neler?​

Evlerdeki radon seviyesi; yerden havalandırmanın arttırılması, radonun bodrumdan oturma odalarına geçmesinin önlenmesi, zemin ile duvarların sızdırmaz hale getirmesi ve evin sık sık havalandırmasıyla azaltılabilir.
Iç ortamdaki radon nedir?
Kapalı ortam havasında azot, oksijen, hidrojen vb. yararlı gazlar bulunduğu gibi, ortam koşullarına bağlı olarak zararlı gazlar da bulunmaktadır. Bina içi solunan havanın kirliliğine neden olan bu zararlı gazlardan biri olan “Radon”, insan sağlığını ciddi olarak tehdit eden radyoaktif bir elementtir.
 
Geri
Üst