- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 215.491
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Qd aktarması nedir?
Bir sözcüğün benzetme amacı güdülmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılmasıdır. Buna Düz Değişmece ya da Mecaz-ı Mürsel adı verilir. İç-dış ilişkisi: Bir varlığın dışı söylenerek içi ya da içisöylenerek dışı kastedilir.Ad aktarması nasıl olur?
Ad aktarması bilinen ismiyle mecaz-ı Mürsel, herhangi bir kelimenin anlamını taşıyacak bir örneklendirme yapmaktır. Kullanılan sözcüğün anlamını kapsayacak ve onu anlatacak bir etki oluşturur. Bir ismin ya da bir eşya ile beraber pek çok farklı kelime anlamı başka bir kelime tarafından karşı tarafa aktarılır.
Ad aktarması hangi konuda?
Türkçe dil bilgisi konularından biri olan ad aktarması, mecazı mürsel olarak da bilinmektedir. Bu kavram, ‘Bir sözcüğün benzetme amacı olmadan, başka bir sözcüğün yerine kullanılması’ şeklinde açıklanmaktadır.
Aktarması ne demek?
Tanım 1: Deyim aktarması yani diğer ismiyle anlam aktarması bir sözcüğün benzetme amacı ile başka bir sözcük yerine kullanılmasıdır. Tanım 2: İnsana özgü bir kavramın doğaya, doğaya özgü bir kavramın insana aktarılmasına deyim aktarması denir.Ad aktarması nedir örnekler veriniz?
Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması): Benzetme ilgisi söz konusu olmadan, başka bazı ilgilerle, bir sözün başka bir söz yerine kullanılmasıyla oluşturulan mecazlardır. “Anne, çamaşır kazanı kaynadı,gel!” “Üstünü çıkarıp yatağa uzandı.” “Ne zamandır evde tencere kaynamıyor.”
Doğadan insana aktarma ne demek?
2) Doğadan İnsana Aktarım: Doğaya ait bir özelliğin, adın veya niteliğin insanlar için kullanılmasına doğadan insana aktarım denilmektedir. İnsandan doğaya aktarımın tersi olarak düşünülebilir. Bunda doğaya ait özelliğin, insana aktarılması söz konusudur.
Bir sözcüğün, benzetme amacı gütmeden başka bir sözcüğün yerine kullanılmasına ad aktarması denir. Örnek: – “İstanbul, bu galibiyeti doyasıya kutladı.” cümlesinde “İstanbul” sözcüğü ile “İstanbul halkı” kastedilmiştir.
Mecaz ı mürsel sanatı nedir?
Ad aktarması ya da mecâz-ı mürsel (Grekçe: μετωνυμία, metonymía; Latince: metonymia), şiirlerde sıkça kullanılan bir söz sanatı türüdür. Ad aktarması yapılırken anlatılmak istenilen herhangi bir nesne ya da varlık, doğrudan söylenilmek yerine bir parçası ya da özelliği söylenilerek aktarılır.
Kinaye nedir ve örnekleri?
Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”
Duyular arası aktarma ne demek örnek?
Duyu aktarımı, edebi eserlerde ve şiirlerde de sıkça kullanılır. Duyu aktarımı için örnek vermek gerekirse: “Sanatçının ipek sesi herkesi büyüledi.”, “Arkadaşının sert sözleri onu yaraladı.” gibi cümleler sıkça kullanılır. Görüldüğü gibi sözün yaralaması da mümkün değildir. Bu cümlelerde bir duygu aktarımı yapılmıştır.Bilgi aktarmak ne demek?
Bilgi transferi, bilginin paylaşılması veya yayılması veya problem çözmeye girdi sağlanması anlamlarına gelmektedir.
Ad aktarması ne demek ve örnekleri?
Kinaye ne demek ve örnekleri?
Mecaz ı mürsel nedir ve örnekleri?Kişileştirme nedir ve örnekleri?
“Gün batımında ağaçlar hüzünle sallanıyordu.” cümlesinde ise, ancak insanlarda olabilecek hüzün duygusu, insan dışındaki bir varlık olan ağaçlara yüklenmiştir. Yani burada “kişileştirme” sanatı yapılmıştır. Örnek cümleler: – Gelişine sevinen bulutlar, ağlamaya başladı. – Güneş uyuduğu zaman şiir yazabilirdi.