Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Python dosya nedir?

Editör

Yeni Üye

Python dosya nedir?​

PY dosyaları program dosyaları veya Python, bir yorumlanır nesne yönelimli programlama dili ile yazılmış komut dosyalarıdır. Bunlar genellikle programlama web sunucuları ve diğer idari bilgisayar sistemleri için kullanılır.

Python CSV dosyası nedir?​

CSV dosyaları tıpkı Excel’dekine benzer şekilde tablo formatındaki verileri metin dosyalarında depolamamızı sağlayan bir formattır. Dosyanın her bir satırı Excel’deki satırlar gibi veri kaydını oluşturur, bu satırlar ise bir ya da daha fazla veri alanına yani veri hücresine sahip olabilir.
Peki, python’ı nasıl çalıştırabiliriz?​
Bir önceki bölümde, Python’ı farklı platformlara nasıl kuracağımızı bütün ayrıntılarıyla anlattık. Bu bölümde ise kurduğumuz bu Python programını hem GNU/Linux’ta hem de Windows’ta nasıl çalıştıracağımızı göreceğiz. Öncelikle GNU/Linux kullanıcılarının Python’ı nasıl çalıştıracağına bakalım.

Python’ın komut satırına nasıl erişilebilir?​

Python’ın komut satırına nasıl erişilebilir?
Farklı işletim sistemlerinde py3, py -3, python3 veya python komutunu vererek Python’ın komut satırına nasıl erişebileceğimizi önceki derslerde ayrıntılı olarak anlatmıştık. Etkileşimli kabuğa ulaşmakta sıkıntı yaşıyorsanız eski konuları tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Hangi işletim sistemlerinde Python programlarının nasıl yazılacağını anlatacağız?​

Hangi işletim sistemlerinde Python programlarının nasıl yazılacağını anlatacağız?
Biz bu bölümde farklı işletim sistemlerinde, metin düzenleyici kullanılarak Python programlarının nasıl yazılacağını ve bunların nasıl çalıştırılacağını tek tek inceleyeceğiz. Daha önce de söylediğimiz gibi, hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun, hem Windows hem de GNU/Linux başlığı altında yazılanları okumalısınız.

Neredeyse Python’ın etkileşimli kabuğu var?​

Yani eğer Python’ın etkileşimli kabuğunu python3.7 gibi bir komutla çalıştırıyorsanız, programınızı da python3.7 randevu.py şeklinde çalıştırmanız gerekir. Aynı şekilde, eğer etkileşimli kabuğu mesela python (veya py3) gibi bir komutla çalıştırıyorsanız, programınızı da python randevu.py (veya py3 randevu.py) şeklinde çalıştırmalısınız.

Python dosyaları, program dosyaları veya Python programlama dilinde yazılmış komut dosyalarıdır. Bu dosyalar genellikle programlama web sunucuları ve diğer idari bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Python dosyaları genellikle `.py` uzantısına sahiptir ve Python yorumlayıcısı tarafından çalıştırılırlar.

Python CSV dosyası ise tablo formatındaki verileri metin dosyalarında saklamamızı sağlayan bir formattır. CSV dosyaları, her bir satırın bir veri kaydını temsil ettiği ve her satırın bir ya da daha fazla veri alanına sahip olduğu basit metin dosyalarıdır. Excel'deki gibi tablo verilerini depolamak için sıkça kullanılır.

Python programlarını çalıştırmak için ise farklı işletim sistemlerinde kullanılabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Örneğin, GNU/Linux üzerinde Python programlarını çalıştırmak için terminali kullanabilirsiniz. Python'ın komut satırına erişmek için `python` veya `python3` gibi komutları kullanabilirsiniz. Windows işletim sisteminde ise Python programlarını çalıştırmak için terminal yerine komut istemcisini veya Python IDE'lerini kullanabilirsiniz.

Etkileşimli kabuk kullanarak Python programlarını çalıştırırken, kullandığınız Python sürümünü belirtmek önemlidir. Örneğin, eğer Python 3.7 sürümünü kullanıyorsanız, etkileşimli kabukta `python3.7` komutunu kullanarak programlarınızı çalıştırmanız gerekir.

Python programlarının hangi işletim sistemlerinde nasıl yazılacağı konusunda ise metin düzenleyicilerin kullanımı ve programların nasıl çalıştırılacağı detaylı olarak incelenmektedir. Hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun, hem Windows hem de GNU/Linux işletim sistemlerinde Python programlarını yazma ve çalıştırma konularını öğrenmek önemlidir.

Geri