AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pyelonephritis ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.648
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pyelonephritis ne demek?​

Piyelonefrit böbreğin (Eski Yunanca nefros) piyelumuna (pelvisine) ulaşmış bir yükselen idrar yolu enfeksiyonudur. Eğer enfeksiyon ciddi ise “ürosepsis” terimi ile eşanlamlı olarak kullanılır (sepsis, enfeksiyon nedeniyle meydana gelen bir sistemik enflamasyon tepki sendromudur).

Piyelonefrite neden olan bakteri?​

Coli başta olmak üzere bakterilerin ulaşması sonucu olur.

Amfizematöz pyelonefrit nedir?​

Amfizematöz pyelonefrit nedir?
Amfizematöz pyelonefrit, gaz oluşturan mikroorganizmalar tarafından meydana gelen, perire- nal dokuların ve renal parankimin hayatı tehdit eden nekrotizan infeksiyonudur. Amfizematöz pyelonefritin geleneksel tedavisi, parentaral antibiyotik tedavisi ile cerrahi drenaj ya da nefrek- tomidir.

Büyük tuvalet kaçırma neden olur?​

Büyük tuvalet kaçırma neden olur?
En sık makat kaslarının zayıflamasına (doğum yapmak, menopoz, yaşlanmak, anal bölgede çatlak ya da hemoroidlerin cerrahi ya da başka yöntemlerle tedavi edilmesi veya rekto anal kanser, rektosel cerrahisi gibi makat cerrahileri geçirmek, makat bölgesini kapsayan radyasyon terapisi almak) bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Pyelonefrit nedir makale?​

Akut pyelonefrit (APN) daha çok böbrek parankimini ilgilendiren bakteriyel bir enfeksiyondur. Başlıca semptomları lomber ağrı, ateş, kostovertebral açı hassasiyeti ve piyüridir. Etken genelde gram (-) enterik bakterilerdir.

Chronic Pyelonephritis nedir?​

Ksantogranülomatöz piyelonefrit böbrek dokusunda yaygın harabiyete neden olan nadir bir kronik piyelonefrit şeklidir. Etiyolojisi tam bilinmemekle birlikte idrar yolu enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan anormal inflamasyonun hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Sıklığı kızlarda daha fazladır.

Pyelonefrit hangi ilaç?​

Pyelonefrit hangi ilaç?
Piyelonefrit ilaç tedavisi toksinleri vücuttan çıkarmayı da amaçlar. Piyelonefritli anti-inflamatuar ilaçlar olarak NSAID’leri (parasetamol, nimesulide, nimesil) kullanılır. Spazmı hafifletmek, böbrek tübüllerini büyütmek ve idrar çıkışını artırmak, papaverin veya no-shpa da kullanılabilir.

Pyelonefrit testi nedir?​

Pyelonefrit testi nedir?
Tam idrar tahlilinde pyüri, lökosit silindirleri, bakteriüri, değişik derecelerde hematüri ve hafif proteinüri saptanır. Ayrıca, sitoplazması granüllü büyük polimorf nüveli lökositler (Glitter cell) görülür. İdrar kültüründe sıklıkla enfeksiyon etkeni üretilebilir.
Üreter Kolik nedir?​
Renal kolik, idrar yollarında ve üreter duvarında ani basınç artışı sonucu gelişir. Ağrı, dalgalar halinde gelir ve siz vücut pozisyonunuzu değiştirmedikçe azalmaz. Yaşayabileceğiniz en ağrılı durumlardan biri olarak tanımlanır ve doğum sancısına benzetilir.
Pyonefroz ne demek?​
Pyonefroz ise böbrek parankiminin süpüratif destrüksiyonu ile giden ve gram (-) bakterilerin neden olduğu bir hastalıktır. Her 2 hastalık da ürolojik aciller içine girer. Acilen tedavi edilmezlerse öncelikle böbrek parankim kaybına daha sonra sepsis ve ölüme sebep olabilirler.

Piyelonefrit tedavi edilmezse ne olur?​

Piyelonefrit tedavi edilmezse ne olur?
Daha sonra enfeksiyon yukarı ilerler ve böbrekte de enfeksiyon gelişir. O nedenle hastalığın başlangıcında sık sık idrar çıkma, idrarda koku, halsizlik, kasıklarda ağrı gibi belirtiler görülür. Bu aşamada tedavi edilmez ise enfeksiyon yukarıya böbreğe doğru ilerleyerek daha şiddetli bir tablonun gelişmesine yol açar.

Piyelonefrit e ne iyi gelir?​

Piyelonefrit e ne iyi gelir?
– Böbrek enfeksiyonu piyelonefrit olarak adlandırılır. İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir.

Böbrek enfeksiyonu için hangi antibiyotik kullanılır?​

En sık penisilin ve sefalosporin grubu antibiyotikler kullanılır. Birkaç gün sonra da evde ağız yoluyla kullanılan ilaçlara geçilmektedir. Tedavi süresi toplamda 2 haftayı geçebilmektedir. Yatak istirahati ve bol sıvı alınması sağlanır.

Piyelonefrit nasıl anlaşılır?​

Piyelonefritin en önemli belirtileri ateş, üşüme, titreme, böğür ağrısı (yan ağrı), sırt ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, yorgunluk ve idrar yaparken sızlamadır.
 
Pyelonefrit, böbreğin pelvisine ulaşmış bir yükselen idrar yolu enfeksiyonudur. Eğer enfeksiyon ciddi ise "ürosepsis" terimi ile eşanlamlı olarak kullanılır. Genellikle E. coli bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyondur.

Amfizematöz pyelonefrit, gaz oluşturan mikroorganizmalar tarafından meydana gelen, perirenal dokuların ve renal parankimin hayatı tehdit eden nekrotizan bir enfeksiyon türüdür. Geleneksel tedavisi, parenteral antibiyotik tedavisi ile cerrahi drenaj veya nefrektomidir.

Büyük tuvalet kaçırma genellikle makat kaslarının zayıflamasına bağlı olarak ortaya çıkar. Doğum yapmak, menopoz, yaşlanma, anal bölgede çatlak veya hemoroidlerin cerrahi veya diğer yöntemlerle tedavi edilmesi gibi durumlar bu zayıflamaya neden olabilir.

Pyelonefritin tedavisi genellikle toksinlerin vücuttan atılmasını amaçlayan antibiyotikler ve anti-inflamatuar ilaçları içerir. NSAID'ler (parasetamol, nimesulid, nimesil) ve spazmı hafifletmek için papaverin veya no-shpa gibi ilaçlar kullanılabilir.

Pyelonefritin teşhisi için tam idrar tahlili yapılır ve pyüri, lökosit silindirleri, bakteriüri, hematüri ve proteinüri gibi belirtiler incelenir. Ayrıca idrar kültürü ile enfeksiyon etkeni tanımlanabilir.

Piyelonefrit tedavi edilmezse, enfeksiyon ilerleyerek böbreklerde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Belirtilerin başlangıcında tedavi edilmezse, enfeksiyon daha şiddetli bir tabloya neden olabilir ve ilerleyerek daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Böbrek enfeksiyonu için kullanılan antibiyotikler genellikle penisilin ve sefalosporin gibi grublardandır. Tedavi süresi genellikle 2 haftayı geçebilir ve yatak istirahati ile bol sıvı alımı önerilir.

Piyelonefritin belirtileri arasında ateş, üşüme, titreme, yan ağrı, sırt ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, yorgunluk ve idrar yaparken sızlama bulunur. Bu belirtiler varsa, bir doktora başvurarak doğru teşhise ve tedaviye erken başlamak önemlidir.
 
Geri
Üst