- Konu Yazar
- #1
Pusula ibresinin renkli ucu daima dünyanın manyetik kuzey kutbunu gösterir doğru mu?
Dünyanın doğuştan gelen mekaniği sebebiyle pusula ibresi daima kuzeyi gösterir. Özellikle pusulanın ibresi sürtünmeden ya da herhangi bir durumdan etkilenmeyecek kadar hafif bir yapıda hazırlanmıştır. O yüzden sürekli olarak pusula kuzey kutbunu işaret eder ve böylece diğer yönler kolayca bulunur.Coğrafi kuzey ile manyetik kuzey örtüşür mü?
Bilindiği üzere pusulalar coğrafi kuzey kutbunu değil manyetik kuzey kutbunu gösterirler ve bu iki kutup birbirlerinden farklı yerlerdedir. Dünya’nın çekirdeğinin kabuğundan farklı olarak dönmesinden kaynaklanarak manyetik kuzey kutbu her yıl yaklaşık olarak 40 km yer değiştirmektedir.Renkli ucu daima güneyi gösterir doğru mu yanlış mı?
Renkli ucu daima güneyi gösterir doğru mu yanlış mı?Pusulanın renkli ucu daima kuzeyi gösterir.
Renkli ucu her zaman kuzey yönünü göstermesinin sebebi nedir?
Renkli ucu her zaman kuzey yönünü göstermesinin sebebi nedir?İğnenin sabit olarak aynı yönü göstermesi yeryüzünde iğneyi çeken bir gücün olmasından kaynaklanmaktadır. Yeryüzü bir ucu kuzeye, diğer ucu güneye uzanan devasa bir mıknatıs gibidir. Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine neden olur.
Dünya dev bir mıknatıs mı?
Aslında, Dünya’nın kendisi de devasa bir mıknatıs özelliği gösterir. Aynı yer çekimi kuvveti gibi, pek de farkında olmadığımız fakat yaşamımızı genel anlamda etkiyen başka bir kuvvet ise manyetik alan kuvvetidir.Bir pusula iğnesi ekvatorda sapar mı?
Pusulaların en net çalıştığı yer ekvator. Zira ekvatorda manyetik alan çizgileri Dünya yüzeyine tam paralel olarak uzanıyor.Pusulanın çalışma prensibi nedir?
Pusulanın çalışma prensibi nedir?Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar. En eski pusula türü, Dünya’nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır ve sıklıkla pusula sözcüğü, manyetik pusula ile eşanlamlı olarak kullanılır.