AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Pusula dogru yonu nasil gosterir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pusula doğru yönü nasıl gösterir?​

PUSULA NASIL KULLANILIR? Dünyanın manyetik alanı pusulanın manyetik iğnesinin bir tarafını güneye bir tarafını kuzeye doğru çektiği için kullananlar hangi tarafın kuzey olduğunu bilirler. Mıknatıs özelliği sayesinde mıknatısların zıt kutupların birbirini çekmesiyle pusula yön gösterir.

Pusula da kıble hangi harf?​

Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir. Aynı zamanda elimizde bir pusula var ise etrafımızda dönerek imlecin S harfi üzerine gelmesini beklemeliyiz. Bulduğumuz yön Güney yönüdür.
Pusulada hangi harf hangi yönü gösterir?
(N) = Kuzey, (E) = Doğu, (W) = Batı, Dünya çapında İngilizce ortak bir dil olarak öne çıktığı için, bu doğrultuda pusulanın baş harfleri İngilizce şeklinde temsil ediliyor.

Pusulasız kıble yönü nasıl bulunur?​

İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye’de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).

Şu an kıble neresi?​

Pusula ibresinin, pusula yuvasındaki Kuzey (N) ile çakışıncaya kadar çeviriniz. Pusula iğnesi ile N çakıştığında durun. Sonrasında (Kuzey yani N den itibaren) saat yönünde bulunduğunuz şehre ait pusula derecesini pusula üzerinde bulun. O kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür.
Pusulanın tarihçesi ve nerelerde kullanıldığını araştırınız bulduğunuz bilgileri yazınız?
İlk olarak M.Ö 2. yy ve M.S 1. yy da icat edilmiştir. Çinliler tarafından icat edilen manyetik pusula M.S 11. yy da ise yön bulmak amacı ile kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa ülkelerinde kullanımı ise 1200’lü yıllar olarak bilinmektedir.
Pusulanın ibresi ortasından sürtünmesiz iğne yatakla askıya alınmış manyetik metal bir çubuktur. İbrenin çevresinde bir de yönlerin derecelerini gösteren bir kadran vardır. Pusulada ibrenin kuzeyi gösteren ucu genellikle boyalıdır. Ya da karanlıkta da görülebilmesi için fosfor bileşimli maddeyle kaplanır.
İcat edilen ilk pusula öncelikle değerli maden arama, yeni inşa edilecek binalar için uygun yer bulma amacı ile kullanılmıştır. Daha sonra ise Sony Hanedanlığı döneminde ise yön bulmak amacı ile kullanıldığı bilinmektedir. Pusula icadı sonrasında Arap medeniyetleri tarafından Avrupa’ya geçmiştir.
Pusula neden metallerden uzak tutulur?
Pusula üzerindeki meridyen çizgilerini haritadaki kuzey güney çizgileri ile çakıştırmak yeterlidir. Ancak arazide manyetik iğneyi kullanma zorunluluğu vardır. Demir, çelik ve manyetik özellikleri olan diğer objeler manyetik iğneyi saptırarak yanlış dereceler ortaya çıkmasına neden olur.

Pusula ile yön tayini nasıl yapılır?​

Pusulayı düz bir yere koyduğumuzda ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir. Yüzümüzü kuzey yönüne döndüğümüzde; * Arkamız güney, * Sağımız doğu, * Solumuz batı olur. Pusulanın aynı doğrultuda ve zıt yönlü bir göstergesi vardır. Bu ibrenin renkli ucu daima Kuzey’i gösterir.

Pusulanın tarihçesi nedir ve nerelerde kullanılır?​

Pusula 12. yüzyılda muhtemelen Çinli ve Avrupalı denizciler tarafından ayrı ayrı keşfedilmiştir. Bir başka teoriye göre ise önce Çinliler tarafından keşfedilip, Araplar vasıtasıyla Avrupa medeniyetine ulaşmıştır. Fransa’da pusuladan ilk olarak 1200’de söz edilmeye başlandı.
Pusula metalden etkilenir mi?
Pusulamız manyetik bir alet olduğu için çevresindeki metal cisimlerden etkilenebilir. Pusulanın çevresindeki metal saatlerin, çanta askılarının, yüzüklerin, arabaların; cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi manyetik alan yayan aletlerin pusulamızı şaşırtacağını bilmeliyiz.

Pusula nelerden etkilenir?​

Pusula iğnesi sabit olarak aynı yönü göstermesi dünya üzerinde iğneyi çeken bir kuvvetin varlığından kaynaklanmaktadır. Yeryüzü bir ucu kuzeye, öbür ucu güneye uzanan çok büyük bir mıknatıs gibidir. Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine sebep olur.

Pusulanın çalışma prensibi nedir?​

Pusulalar; manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışırlar. En eski pusula türü, Dünya’nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır ve sıklıkla pusula sözcüğü, manyetik pusula ile eşanlamlı olarak kullanılır.
Mezarlıklara bakılarak da yön belirlemesi yapılabilir mi?
Mezar Taşına Bakarak Yön Bulma Yöntemi Müslüman mezarlarının baş kısmı Batı, ayakları ise Doğu yönündedir. Hristiyan mezarlarında baş taraf Güney yönünü işaret eder.
 
Geri
Üst