AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Purpura gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Purpura geçer mi?​

Tam olarak nedeni bilinmeyen bir hastalık türüdür. Mikrop veya bakterilerden dolayı oluşabiliyor. Bu sağlık sorunu genellikle bir tedavi yöntemi uygulanmadan kendiliğinden geçer.
Purpura nasıl anlaşılır?
Deri altındaki kanamalar purpura olarak tanımlanır. Bunlar küçük iğne ucu büyüklüğünde, 3mm den küçük ise peteşi, 1 cm den büyük ise ekimoz olarak tanımlanmaktadır. Purpura damar içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara ve/veya deri içine çıkmaları sonucu ortaya çıkan klinik bir bulgudur.
Purpura nasıl geçer?
Çoğu HSP hastası herhangi bir ilaca ihtiyaç duymadan iyileşir. Tedavi genellikle, eklem şikayetleri belirgin olduğunda, parasetamol ya da ibuprofen ve naproksen gibi basit analjeziklerin (ağrı kesici) kullanılmasıyla yapılan destekleyici bir tedavidir.

Purpura hastalığı nedir neden olur?​

Damar içerisindeki bulunan kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara çıkması sonucu ortaya çıkar. Genellikle travma, yaralanmalar, infeksiyonlar, iltihabi değişiklikler, dokuların bütünlüğünü bozan durumlar kanın pıhtılaşma sisteminde herhangi bir sorun olmadan purpuraya neden olur.
Purpura ne demek?
Purpura (Latince: purpura, “mor”) kırmızımsı mor renkte, basmakla solmayan deri döküntüsüdür. Vaskülite veya C vitamini eksikliğine (iskorbüt) bağlı deri altı kanama bulgusudur. Purpuraların çapı 3 ile 10 mm arasında olup, 3 mm’ den küçük olanlarına peteşi, 1 cm’ den büyük olanlarına ise ekimoz adı verilir.
Alerjik purpura hastalığı nedir?
Bir kan damarı iltihabıdır. En sık deriyi etkilemekle birlikte diğer organları da tutabilir. Henoch-Schönlein Purpurası olarak da adlandırılır.

Peteşe nedir?​

Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir.
HSP hastaları ne yemeli?
Özel bir beslenme düzeninden bahsetmek mümkün değildir ama “HSP hastası ne yemeli?” sorusuna cevap vermek gerekirse antioksidan içeren koyu renkli meyveler ve sebzeler, A, C, E vitaminleri içeren besinler tercih edilebilir. Bu gıdalar HSP hastalığı bitkisel tedavisi olarak değerlendirilebilir.
Alerjik purpura nedir?

Parmakta kan toplaması nasıl geçer?​

Kan oturmasının tedavisi
- Soğutma: Kan oturan bölgeyi soğuk su veya buzlu bir havlu altında tutun.
- Basınç: Kan kabarcığına basınç uygulamak şişliği azaltır.
- Sargı bezi: Günde en az bir kez temiz bir sargı bezi uygulayın veya temiz bir yara bandı takın.
Anafilaktoid purpura nedir?
Henoch-Schönlein purpurası ayrıca alerjik purpura, anafilaktoid purpura veya IgA vasküliti olarak da adlandırılır. Henoch-Schönlein purpura, küçük kan damarlarının şişmesini ve tahriş olmasını sağlayan bir durumdur. Bu iltihaplanmaya vaskülit denir. Genellikle deri, bağırsaklar, böbrekler ve eklemleri etkiler.
Pulpula hastalığı nedir?
Henoch-Shöenlein purpurası (HSP), küçük kan damarlarının (kapilerlerin) iltihaplandığı bir rahatsızlıktır. Bu iltihap, vaskülit olarak adlandırılır ve genellikle deri, bağırsak ve böbreklerdeki küçük kan damarlarını etkiler.
 
Geri
Üst