AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Purin ve pirimidin ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pürin ve pirimidin ne demek?​

Nükleobazlar (veya nükleotit bazları), RNA ve DNA’daki şekerlere bağlı olan moleküllerdir. Adenin ve guanin, pürin olarak adlandırılan çift halkalı bazlar sınıfına aittirler, sitozin, timin ve urasil ise pirimidin olarak adlandırılan tek halkalı bazlar sınıfına aittir.
Pirimidin bazı ne demek?
Pirimidin, genellikle nükleik asitlerde, ayrıca bazı koenzimler ile vitaminlerde bulunan azotlu aromatik bazların genel adı. Üç pirimidin (sitozin, timin ve urasil), biyolojik sistemde bulunur. Urasil, yalnızca ribonükleik asitte (RNA), timin deoksiribonükleik asitte (DNA), sitozinse hem DNA’da, hem de RNA’da görülür.

Pürin bazi ne demek?​

Nükleotitler ve nükleik asitlerde bulunan azotlu, altıgen pirimidin halkasıyla beşli bir imidazol halkasına sahip baz. En sık rastlananı adenin ve guanindir. (purine) Nükleotitler ve nükleik asitlerde bulunan azotlu bir heterosiklik baz.
Pürin hangileri?
Pürin, normal bir diyetin parçası olan yiyecek ve içeceklerde bulunan bir tür kimyasal bileşiktir. Az sayıda yiyecek, deniz ürünleri, et ve türevleri ve alkollü içecekler, özellikle bira gibi konsantre düzeylerde pürin içerir. Purinler, herhangi bir bitki veya hayvan hücresinin çekirdeğinde bulunabilir.

Pürin grubu nedir?​

Pürin (1), heterosiklik, aromatik bir organik bileşik bir molekül. Birbiriyle kaynaşmış imidazol ve pirimidin halkalarından oluşur. Pürin molekülü türevleri genel olarak “pürinler” olarak adlandırılır. Pürinler ve pirimidinler (pirimidin türevleri) azotlu bazlar arasında yer alan iki gruptur.
Guanin bazı nedir?
Guanin (IUPAC ID: 2-amino-1H-purin-6(9H)-one) DNA ve RNA nükleik asitlerinde bulunan molekül. Diğerleri sitozin, timin, adenin ve urasil olmak üzere beş asıl azotlu bazdan biridir. C5H5N5O formullü bir pürin türevi olan guanin, Watson-Crick baz eşleşmesinde sitozin ile 3’lü hidrojen bağı kurar.

Azotlu organik bazlar kaç çeşittir?​

Nükleotidlerin yapısında purin ve pirimidin olmak üzere iki çeşit azotlu organik baz bulunur. Bu moleküller karbon,hidrojen, oksijen ve azot atomlarından oluşmuştur.
Azotlu organik bazlar nedir kısaca?
Azotlu bazlar azot atomu bulunduran organik bileşiklerdir, azotun üzerindeki tek elektron çifti yüzünden baz özelliği taşırlar. Azotlu bazlara örnek olarak aminler (amonyak, trietilamin gibi), piridin ve nükleik asitlerde bulunan nükleobazlar (adenin, guanin, timin, sitozin ve urasil gibi) gösterilebilir.

Pürin kaç karbon?​

Purinler. Bir purin, bir imidazol halkası (iki bitişik olmayan nitrojen atomuna sahip beş üyeli bir halka) ile kaynaşmış bir pirimidin halkası içerir. Bu iki halkalı yapı, halkayı oluşturan dokuz atomdan oluşur: 5 karbon atomu ve 4 nitrojen atomu.
Pürin bazları kaç karbonlu?
Başlıca pürin bazları Deoksiriboz 5 karbon ile fosforik aside, 1 karbon ile organik baza bağlıdır. Nükleotidlerin arasında 3′ 5′ fosfodiester bağı vardır. Organik bazlar, purin ve primidinler olmak üzere ikiye ayrılır. Purinler adenin ve guanin, primidinler, timin (urasil) ve sitozinden oluşur.
 
Geri
Üst