AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Purin nedir DNA?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Pürin nedir DNA?​

Pürin (1), heterosiklik, aromatik bir organik bileşik bir molekül. Birbiriyle kaynaşmış imidazol ve pirimidin halkalarından oluşur. Pürin molekülü türevleri genel olarak “pürinler” olarak adlandırılır. DNA ve RNA’nın canlılardaki yaygınlığı nedeniyle, pürinler doğada en çok görülen azotlu heterosiklik bileşiklerdir.

Primidinler nelerdir?​

Pirimidin, genellikle nükleik asitlerde, ayrıca bazı koenzimler ile vitaminlerde bulunan azotlu aromatik bazların genel adı. Üç pirimidin (sitozin, timin ve urasil), biyolojik sistemde bulunur. Urasil, yalnızca ribonükleik asitte (RNA), timin deoksiribonükleik asitte (DNA), sitozinse hem DNA’da, hem de RNA’da görülür.
Pürin nedir ürik asit?
Pürin, vücutta ürik aside yıkılan azotlu bileşiklerdendir. Normalde idrarda bulunur. Plazmadaki miktarı 2-6 mg/dl’dir. Gut hastalığında kan ürik asit düzeyi yükselerek erimeyen sodyum ürat tuzları şeklinde diz ve ayak başparmağı eklemlerine ve yumuşak dokulara yerleşir ve bu dokuların yıpranmasına neden olur.

Ürik asit vücuttan nasıl atılır?​

Atık madde olarak ortaya çıkan ürik asidin 1/3’ü dışkı yoluyla 2/3’ü de boşaltım sistemiyle dışarı atılıyor. Ürik asidin %60 kadarı her gün vücuttan atılır ve tekrar üretilir. İdrar yoluyla atılamayan ve vücutta biriken ürik asit eklemlerde birikerek, kristaller oluşturuyor.

Sitidin nelerde var?​

Sitidin, bir RNA olan nükleosit, et en yoğun olduğu Kolostrumda da bulunur. Sitikoline takviyeleri saf kolin, alfa-GPC ve fosfatidilkolin (lesitin) ile birlikte önemli bir ek kolin kaynağıdır.
Kaç çeşit baz var?
4 çeşit baz vardır. Bunlar adenin (A), sitozin (C), guanin (G), timin (T) dir.

Bazlar kaç çeşittir?​

Azotlu organik bazlar Adenin (A ), Guanin ( G ), Sitozin ( C ), Timin ( T ) olarak dört çeşittir. DNA ‘ nın yapısında beş karbonlu deoksiriboz şekeri bulunur. Fosfat molekülü tüm nükleotit çeşitlerinde ortaktır. Nükleotitlerin özel bağlarla birleşmesiyle nükleik asit zincirleri ( DNA ) oluşur.
 
Geri
Üst