AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pulmoner rehabilitasyon kapsaminda Fizyoterapistler hangi uygulamalari yaparlar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pulmoner rehabilitasyon kapsamında Fizyoterapistler hangi uygulamaları yaparlar?​

Pulmoner Rehabilitasyon Programında Neler Yapılır?
- Hasta eğitimi ve sigara bıraktırma çalışması
- Bronşiyal hijyen teknikleri ve kontrollü solunum teknikleri.
- Egzersiz programları
- Oksijen desteği.
- Diyet planlaması
- Psikososyal destek.

Kardiyopulmoner rehabilitasyon nasıl yapılır?​

Gerekli değerlendirmelerin sonucunda kardiyak rehabilitasyon programının planlaması yapılır. Kişiye özel olarak hazırlanan bu programın ilk aşamasında hastanın; vital bulguları (kan basıncı, nabız, EKG, oksijen saturasyonu), yorgunluk ve nefes durumu kontrol edilir. Ardından, hasta egzersiz programına alınır.

Pulmoner rehabilitasyon programının bileşenleri nelerdir?​

Pulmoner rehabilitasyon programının bileşenleri nelerdir?
Kapsamlı pulmoner rehabilitasyon programlarının önemli bileşenleri; aday olgunun değerlendirilmesi, egzersiz eğitimi, hasta ve ailesinin eğitimi, nutrisyonel değerlendirme ve destek tedavi, psikolojik değerlendirme ve destek tedavi, iş-uğraşı terapisi (enerji koruma yöntemleri, ev hizmetleri vb) ve idame tedaviye …

Huffing tekniği nasıl yapılır?​

Huffing tekniği nasıl yapılır?
Huffing veya Zorlu Ekspiratuar Tekniği: Bu, derin nefes alma/torasik ekspansiyon egzersizleri ile hareket ettirilen sekresyonları ağıza doğru aşağı yönde hareket ettirmek için kullanılan bir manevradır. Öksürmek yerine açık ağızdan ve boğazdan bir hırıltı verilir.

Kardiyopulmoner Fizyoterapi nedir?​

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon kalp ve akciğer hastalıklarında uygulanan bir rehabilitasyon yöntemidir. Kalp ve Akciğer hastalığı olan bir kişinin, fiziksel, sosyal, psikolojik ve mesleki açıdan optimal fonksiyon düzeyine ulaşması için yapılan rehabilitasyon çalışmalarının tümüdür.

Kardiyopulmoner egzersiz nedir?​

Kardiyopulmoner Egzersiz Testleri Hastanın ya da sağlıklı bireyin egzersiz sırasındaki kalp ve akciğer fonksiyonlarını değerlendiren üst düzey bir tanı testidir. Bu testin temel amacı kalp ve akciğerlerin stres altındaki yeterliliğini değerlendirmektir.

Rehabilitasyon nedir ne iş yapar?​

Rehabilitasyon nedir ne iş yapar?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünün genel amacı, hastaların, yaşlıların, ağrı çekenlerin, kaza veya benzeri durumlarda yaralanan kişilerin fonksiyon bozukluklarını tedavi edecek, iyileştirecek öğrencileri, bilimsel metotlarla eğiterek Fizyoterapist mesleğine hazırlamaktır.

Rehabilitasyon kavramı nedir?​

Rehabilitasyon kavramı nedir?
Tanım: Rehabilitasyon, insan organizmasının fizyolojik ve anatomik bozukluklarının medikal, cerrahi ve fiziksel yöntemlerle ve yardımcı cihazlarla tamamen veya kısmen giderilmesi ve hastanın fiziksel, ekonomik ve sosyal yönden mümkün olan tam bağımsızlığının sağlanmasıdır.
Pulmoner rehabilitasyonda neler yapılır?​
Pulmoner rehabilitasyon tedavisi nasıl uygulanıyor? Hastanede yatarken veya ayaktan gelerek uygulanabilen bir tedavidir. İçeriğinde; Solunum sıkıntısıyla başa çıkabilmek için çeşitli nefes teknikleri yanı sıra balgam çıkarma, doğru ve efektif öksürme tekniklerinin öğretilmesi.
 
Pulmoner rehabilitasyon kapsamında fizyoterapistler geniş bir yelpazede uygulamalar yaparlar. Bu uygulamaların bazıları şunlardır:

1. **Hasta Eğitimi ve Sigara Bıraktırma Çalışması**: Hastalara hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verilir ve sigara bırakma konusunda destek sağlanır.

2. **Bronşiyal Hijyen Teknikleri ve Kontrollü Solunum Teknikleri**: Bu uygulamalar, akciğerlerde biriken balgamın temizlenmesine ve solunumun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

3. **Egzersiz Programları**: Hastalara özel egzersiz programları hazırlanarak solunum kaslarının güçlendirilmesi ve genel dayanıklılığın arttırılması sağlanır.

4. **Oksijen Desteği**: Oksijen desteği gereken hastalara uygun şekilde oksijen tedavisi uygulanır.

5. **Diyet Planlaması**: Beslenme uzmanları ile iş birliği içinde hastalara uygun beslenme planları oluşturulur.

6. **Psikososyal Destek**: Hastaların psikososyal ihtiyaçları değerlendirilir ve uygun destek sağlanır.

Pulmoner rehabilitasyon programlarının bileşenleri olarak ise şunlar sıralanabilir:
- Aday olan bireyin değerlendirilmesi
- Egzersiz eğitimi
- Hasta ve ailesinin eğitimi
- Nutrisyonel değerlendirme ve destek tedavisi
- Psikolojik değerlendirme ve destek tedavisi
- İş-uğraşı terapisi
- İdame tedaviye yönelik planlama

Kardiyopulmoner fizyoterapi ve egzersiz ise kalp ve akciğer hastalıklarında uygulanan rehabilitasyon yöntemleridir. Bu programlarla hastaların fiziksel, sosyal, psikolojik ve mesleki açıdan optimal fonksiyon düzeyine ulaşmaları hedeflenmektedir.

Huffing tekniği, pulmoner rehabilitasyonda sıkça kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, sekresyonların ağıza doğru hareket ettirilmesine yardımcı olmak için derin nefes alma ve öksürme yerine hafifçe hırıltılı bir şekilde kullanılır.

Rehabilitasyon ise fizik tedavi ve benzeri yöntemlerle hastaların fonksiyon bozukluklarını iyileştirmeyi ve hastaları maksimum bağımsızlığa ulaştırmayı amaçlayan bir süreçtir. Bu süreçte fizyoterapistler, hastaların fiziksel ve ruhsal iyilik hâllerini desteklemek için çeşitli uygulamalar yaparlar.
 
Geri
Üst