AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psodosilotoraks nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psödoşilotoraks nedir?​

Plevral sıvı analizinde tanı konulmasında çok faydalı olan bir faktör sıvıda yüksek trigliserid varlığıdır. En önemli kıstas ise şilotorakslı olgularda kolestrerol/trigliserid oranının 1’den küçük saptanmasıdır. Görünümü süt kıvamında olmasına karşın bu oran 1’den büyükse Psödoşilotoraks olarak adlandırılır (Tablo 1).

Chylothorax nedir?​

Şilotoraks, duktus torasikusun, torakstan geçişi sırasında rüptüre olması ile toraks kavitesinde şilöz sıvı birikmesidir ve nadir olarak görülür. Şilotoraksa neden olan travmalar ise, doğum travması, künt travma, penetran travma ve cerrahi travmadır.
Hemitoraksta ne demek?
Hemotoraks plevral aralıkta kan toplanmasıdır. Plevral aralıkta biriken sıvıya kan denilebilmesi için sıvının hematokrit değerinin en az insan kanı hemetok- rit değerinin yarısı olmalıdır. Hematokrit değeri yarıdan az ise kanlı plevral effüzyon olarak isimlendirilir.
Şilöz asit neden olur?
Şilöz asit, lenfatik kanalların obstrüksiyonu sonucu periton boşluğunda lenf sıvısının birikmesiyle meydana gelir. Asit sıvısının en önemli özelliği, trigliserid konsantrasyonunun yüksek olması (200-8100 mg/dl) ve hücrelerinin %70-90 oranında lenfosit olmasıdır.

Transuda nedir ne demek?​

Transüda (transudate); damar dışına çıkan, plazma proteinlerinden yoksun (özgül ağırlığı 1.012’den azdır) kan sıvısı. Küçük moleküllü bazı proteinleri içerir, bu nedenle pıhtılaşamaz.

Konjenital Şilotoraks nedir?​

Konjenital şilotoraks, yenidoğanda plevral efüzyonun nadir görülen bir nedenidir. Erkeklerde sıklığı iki kat fazladır. Görülme sıklığı 1/10.000-15.000’dir. Konjenital şilotoraksın etiyolojisi halen tartışmalıdır.
Akciğerde biriken su nasıl alınır?
Örnek alınacak taraf hekimce belirlendikten sonra steril gazlı bez ve antiseptik solüsyonla silinir. Sıvı alınacak tarafa iğne ile lokal anestezi uygulandıktan sonra , yine steril bir iğne ile sıvı alınır. Hasta bu sırada hafif bir ağrı duyabilir. Bu işlem 10-15dk kadar sürer.
 
Geri
Üst