AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psodo Aldosteronizm nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.247
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Psödo Aldosteronizm nedir?​

Psödohipoaldosteronizm, aldosterona periferik direnç sonucu gelişen tuz kaybettiren bir hastalıktır. Mineralokortikoid reseptörü veya epitelyal sodyum kanalındaki mutasyon sonucu primer olabileceği gibi infeksiyon,üropati ve ilaçlara bağlı sekonder olarak da gelişebilir (2).

Hiporeninemik Hipoaldosteronizm nedir?​

Hiporeninemik hipoaldosteronizm Plazma renin ve aldosteron düzeyleri düşük ve uyaranlara yanıtsızdır. En sık neden DM ve böbreğin tübülointerstisyel hastalığıdır (justaglomerüler aparatusun bozulması). Hiporeninemik hipoaldosteronizmin bir alt tipine otoimmün yetersizlik neden olur.

Aldosteron hormonu ne demek?​

Aldosteron hormonu ne demek?
Adrenal bezlerimiz aldosteron dahil bir dizi temel hormon üretir. Aldosteron kanımızdaki sodyum ve potasyumu dengeler. Aldosteron üretimi çok arttığında, sodyum düzeyi artarken potasyum düzeyi azalır. Bu dengesizlik vücudunuzun çok fazla su tutmasına neden olarak kan hacminizi ve tansiyonunuzu artırabilir.

Yalancı hiperpotasemi nedir?​

Yalancı hiperpotasemi nedir?
Hiperpotasemi, serum potasyum konsantrasyonunun 5.0 mmol/L’nin üzerinde olması durumudur. Hiperpotasemi, sık görülen bir elektrolit bozukluğudur. Serum potasyum konsantrasyonu yüksek bulunan bir hastada ilk olarak yalancı (psödo) hiperpotasemi olup olmadığı araştırılmalıdır.

Sekonder Hiperaldosteronizm nedir?​

Sekonder hiperaldosteronizm, renin anjiotensin aldosteron sisteminin aktivasyonu sonucu aldosteron salgısı artışıdır. En sık nedeni dolaşımdaki efektif kan hacminin azaltan konjestij kalp yetersizliği ve nefrotik sendromdur.

Bilateral Adrenalektomi ne demek?​

Adrenalektomi (böbreksütü bezinin cerrahi olarak çıkartılması) normalden fazla hormon salgısı yapan adrenal tümörler ve tüm şüpheli adrenal malign tümörler için uygulanır.

Aldosteron hormonu yüksekliği nedir?​

Aldosteron hormonu yüksekliği nedir?
Kandaki aldosteron hormonunun yüksek olması vücutta su ve tuz tutulumuna yol açmaktadır. Bu durum dirençli ve kontrolsüz hipertansiyonun yanı sıra; aldosteron hormonunun direkt etkisine bağlı olarak inme başta olmak üzere, kalp damar hastalıklarına neden olur.

Vazopressin hormonu ne işe yarar?​

Vazopressin hormonu ne işe yarar?
Vasopressin, ve Antidiüretik Hormon (ADH) olarak da bilinen Arginin Vasopressin (AVP), insan dahil olmak üzere memelilerin büyük çoğunluğunda bulunan bir hormondur. Vasopressin’in birincil görevi, böbreklerden su geri emilimini arttırmaktır.
 
Psödoaldosteronizm, aldosterona periferik direnç sonucu gelişen tuz kaybettiren bir hastalıktır. Bu durum genellikle mineralokortikoid reseptörü veya epitelyal sodyum kanalındaki mutasyonlar sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, infeksiyon, üropati ve bazı ilaçlar da bu duruma sebep olabilir.

Hiporeninemik hipoaldosteronizm ise plazma renin ve aldosteron düzeylerinin düşük olması ve uyaranlara yanıt vermemesi durumudur. En sık nedeni diabetes mellitus ve böbreğin tübülointerstisyel hastalığıdır. Hiporeninemik hipoaldosteronizmin otoimmün yetersizlik nedenli alt tipleri de bulunmaktadır.

Aldosteron hormonu ise adrenal bezler tarafından üretilen bir hormondur. Kanımızdaki sodyum ve potasyum dengesini sağlar. Yüksek aldesteron seviyeleri vücutta su ve tuz tutulumuna yol açarak kan hacmini ve tansiyonu artırabilir. Aynı zamanda inme ve kalp damar hastalıklarına da neden olabilir.

Sekonder hiperaldosteronizm ise renin-angiotensin-aldosteron sisteminin aktivasyonu sonucu aldosteron salgısının artması durumudur. Bu durum, dolaşımdaki etkili kan hacminin azalmasına sebep olan durumlar, örneğin konjestif kalp yetmezliği ve nefrotik sendrom gibi durumlar ile ilişkilidir.

Bilateral adrenalektomi ise böbreküstü bezinin cerrahi olarak çıkartılması işlemidir. Bu işlem, normalden fazla hormon salgısı yapan adrenal tümörler veya şüpheli adrenal malign tümörlerin tedavisinde uygulanmaktadır.

Vazopressin hormonu, diğer adıyla antidiüretik hormon (ADH) olan arginin vazopressin (AVP) isminde bir hormondur. Bu hormonun başlıca görevi böbreklerden su geri emilimini arttırmaktır. Bu sayede vücuttaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
 
Geri
Üst