AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Psikrometrik diyagramda neler okunur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psikrometrik diyagramda neler okunur?​

Psikrometrik Diyagram ve Kullanımı
- Kuru Termometre Sıcaklığı (KT) Psikrometrik diyagramın alt kısmındaki yatay doğru kuru termometre sıcaklığını gösterir.
- Yaş Termometre Sıcaklığı (YT)
- Bağıl Nem (φ)
- Özgül Nem (x)
- Özgül Hacim (v)
- Entalpi (h)
- Çiğ Noktası Sıcaklığı (Yoğuşma Noktası Sıcaklığı) (Tyoğ)
- Adım.

4 Psikrometrik diyagram nedir hangi amaçlar için kullanılır?​

4 Psikrometrik diyagram nedir hangi amaçlar için kullanılır?
Psikrometrik diyagram, nemli havanın termodinamik özelliklerini grafik olarak veren bir diyagramdır. Havanın kuru ve yaş termometre sıcaklıkları, özgül hacmi, bağıl ve özgül nemi ile entalpisini veren bir diyagramdır.

Atmosferik nemlilik nedir?​

Atmosferik nemlilik nedir?
Su her sıcaklıkta buharlaşır. Bu sebeple atmosferde sürekli olarak bir miktar nem vardır. Buna atmosfer nemliliği denir.

Higrometre neyi ölçer?​

En Ucuz ve Kaliteli Higrometreler. Havadaki nemi ölçmeye yarayan higrometreler, nemölçer olarak da tanınan cihazlardır. Basit bir mekanizmadan oluşan ve içinde iki termometre bulunduran bir mekanizmaya sahip olan aletler, genellikle bağıl nemi ölçer.

Bağıl nem nasıl hesaplanır?​

Bağıl nem nasıl hesaplanır?
Bağıl nem mutlak nemin maksimum olan neme oranını gösteren bir tanım olarak ifade edilmektedir. Bu sebepten dolayı bu formül mutlak nem / maksimum nem çarpı 100 olarak ölçülür. Bu işlemin formülü bağıl nem elde edilmesini sağlar.

Adyabatik nemlendirme işleminde hangi özellik sabit kalır?​

Adyabatik nemlendirme işleminde hangi özellik sabit kalır?
Bu işlem sırasındahavanın nemlendirilmesi ya da havadan nem alınması söz konusu olmadığından havadaki nem miktarı sabit kalır. Başka bir deyişle, nemlendirme veya nem almanın söz konusu olmadığı bir ısıtma (veya soğutma) işleminde, havanın özgül nemi sabit kalır (ω =sabit).

Psikrometrik diyagram kim buldu?​

Psikrometrik diyagram ilk defa 1923 yılında Molier tarafından oluşturulmuştur. Molier, diyagramı oluştururken kuru termometre sıcaklıklarını apsise, nem miktarlarını ise ordinata yerleştirmiştir. Bu tasarımı sayesinde diyagramın sınırlan içinde kalan herhangi bir noktanın termodinamik özelliklerini öğrenmek mümkündür.

Psikrometrik diyagram hangi ikili arasındaki karşılıklı ilişkiyi göstermektedir?​

Psikrometrik diyagram hangi ikili arasındaki karşılıklı ilişkiyi göstermektedir?
Psikrometrik diyagramda eğik çizgiler halindedir ve tam olarak doğru olmasına rağmen birbirlerine paralel değildir. Bağıl nem (φ) eğrileri, bu diyagramda %10 aralıklarla çizilmiştir. Doyma eğrisi %100 bağıl neme karşı gelirken, x = 0 yatay doğrusu %100 kuru havaya karşı gelmektedir.
 
Psikrometrik diyagramda neler okunabilir ve hangi amaçlar için kullanıldığıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiş:

- **Kuru Termometre Sıcaklığı (KT):** Psikrometrik diyagramın alt kısmındaki yatay doğru kuru termometre sıcaklığını gösterir.
- **Yaş Termometre Sıcaklığı (YT):** Havada bulunan su buharı miktarına ilişkin olan bu sıcaklık, dikey bir doğru olarak grafiğin üzerinde yer alır.
- **Bağıl Nem (φ):** Havada bulunan su buharının, o sıcaklık ve basınçta tutunma kapasitesinin yüzdesi olarak ifade edilir.
- **Özgül Nem (x):** Havada bulunan su buharının, belirli bir kütledeki toplam hava kütlesine oranı olarak ifade edilir.
- **Özgül Hacim (v):** Belli bir kütledeki havanın hacminin o havadaki yoğunluğunu tanımlar.
- **Entalpi (h):** Birim kütle başına düşen ısı enerjisini belirtir.
- **Çiğ Noktası Sıcaklığı (Yoğuşma Noktası Sıcaklığı) (Tyoğ):** Havadaki su buharının yoğuşmaya başlayacağı sıcaklık seviyesini ifade eder.

Psikrometrik diyagram, nemli havanın termodinamik özelliklerini grafik olarak gösterir ve kullanıcıya havanın çeşitli özelliklerini hızlıca analiz etme imkanı sağlar.

Higrometreler, yani nem ölçerler, havadaki nemi ölçmeye yarayan cihazlardır ve genellikle bağıl nemi ölçmek amacıyla kullanılırlar.

Bağıl nem hesaplanırken, mutlak nemin maksimum neme oranı hesaplanarak bulunur. Formülü ise mutlak nem / maksimum nem çarpı 100 şeklindedir.

Adyabatik nemlendirme işleminde ise havanın özgül nem miktarı sabit kalır çünkü havadan nem alınması ya da havaya nem verilmesi söz konusu değildir. Yani, nem miktarı değişmeksizin sıcaklık değişimi gerçekleşir.

Psikrometrik diyagramın ilk defa 1923 yılında Molier tarafından oluşturulduğu belirtilmiş. Bu diyagram, havanın termodinamik özelliklerini grafiksel olarak göstererek geniş kullanım alanına sahiptir.

Psikrometrik diyagramda bağıl nem (φ) eğrileri, %10 aralıklarla çizilmiştir ve grafiğin farklı bölgelerinde farklı nem oranları temsil edilir. Bağıl nem değerleri, diyagramdaki farklı noktaların termodinamik özelliklerini anlamak için kullanılır.
 
Geri
Üst