AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psikrofil bakteri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.739
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Psikrofil bakteri nedir?​

Psikrofilik/Psychrophile: Serin-soğuk sever. 15 derece santigrad (15°C) altındaki sıcaklıkları seven ve bu sıcaklıklarda gelişebilen. Pseudomonas gibi mikroorganizmalar, soğukta veya buzdolabı koşullarında muhafaza edilen gıdalarda bozulmalara neden olur.

Bacillus cereus bakterisinin optimal üreme sıcaklığı aralığı kaç derecedir?​

Basillus cereus Üreme ısısı, 10-45 °C olmakla birlikte, optimal üreme ısısı 37 °C; spor oluşumu için gerekli minimum sıcaklık -1 °C, maksimum sıcaklık 59 °C ve optimum sıcaklık ise 30 °C’dir (Logan ve Rodríguez- Díaz 2006).

Asidofilik bakteri nedir?​

Asidofilik bakteri nedir?
Düşük pH değerlerinde gelişebilen mikroorganizmalar asidofiller olarak isimlendirilir. Asidofiller için optimum pH 1-5,5 arasındadır. 1-2 gibi çok düşük pH da gelişebilen mikroorganizmalar “ekstrem asidofil” lerdir. Küfler aside daha toleranslıdır.

Küf kaç derecede olur?​

Küf kaç derecede olur?
Küf mantarları 0°C’dan +50°C’a kadar ısı derecelerinde büyürler – yaklaşık 25°C en optimal ısı derecesidir. Özellikle geçmişte küf oluşumuna yatkın olmuş olan yerlerde çok kolayca yeniden küf oluşabilir.

Listeria bakterisi kaç derecede ölür?​

Pastörizasyon sıcaklığında (65 oC de 30-40 sn, 75 oC de 10 sn) ölürler. Toprakta 2-6 ay, süt içinde 12 ay, koyun gaitasında 3 ay, sığır gaitasında 16 ay ve çeşitli gıda maddelerinde 5-26 ay kadar canlı kaldığı belirlenmiştir. L. monocytogenes, genel olarak sporadik seyirli infeksiyonlara neden olur.

Bacillus cereus kaç derecede olur?​

100 °C veya daha düşük pişirme sıcaklıkları, zaman zaman B. cereus sporlarının hayatta kalmasına neden olmaktadır. Hemen tüketilmeyecek veya hızla dondurulmayacak olan gıdaların 10 °C’nin altında veya 50 °C’nin üstünde tutulması gereklidir.

Fakültatif bakteri ne demektir?​

Fakültatif bakteri ne demektir?
hem oksijenli, hem de oksijensiz ortamda yaşayan gecici aerop ve gecici anaerop bakteri türleride olan bakteri cesidi. her iki ortamda da ureyebilmelerine ragmen genelde oksijen konsantrasyon az olan veya olmayan ortamlari tercih eden bakteri cesidi.

Aerotolerant anaerob bakteri nedir?​

Aerotolerant anaerob bakteri nedir?
Aslen anaerob olup, solunumunda atmosferde bulunan konsantrasyonda (%21) oksijen varlığına dayanabilen ve bu ortamda zayıf da olsa gelişebilen mikroorganizmalar. Bunlar zorunlu anaeroblardan farklı olarak atmosferik oksijene maruz kaldıklarında ölmezler. Bazı Clostridium türleri bu gruba girer.
 
Psikrofil bakteriler, yani serin-soğuk seven bakteriler, 15 derece santigradın altındaki sıcaklıkları seven ve bu sıcaklıklarda gelişebilen mikroorganizmalardır. Özellikle Pseudomonas gibi psikrofilik mikroorganizmalar, soğuk ortamlarda saklanan gıdalarda bozulmalara neden olabilirler.

Bacillus cereus bakterisinin optimal üreme sıcaklığı genellikle 37 derece Celsius'tir. Üreme sıcaklığı genellikle 10-45 derece arasında olabilir. Bacillus cereus için spor oluşumu için gerekli minimum sıcaklık -1 derece, maksimum sıcaklık 59 derece ve optimum sıcaklık ise 30 derece olarak belirlenmiştir.

Asidofilik bakteriler, düşük pH değerlerinde gelişebilen mikroorganizmalardır. Asidofiller, genellikle pH 1-5,5 arasında optimum şekilde gelişebilirler. Çok düşük pH değerlerinde (1-2 gibi) gelişebilen mikroorganizmalar ise "ekstrem asidofil" olarak adlandırılır. Küfler, aside daha toleranslı olabilirler.

Küf mantarları genellikle 0 dereceden 50 dereceye kadar olan ısı derecelerinde büyüyebilirler. Ancak yaklaşık olarak 25 derece en optimal büyüme sıcaklığıdır. Özellikle küf oluşumuna yatkın yerlerde (örneğin geçmişte küf oluşmuş olan yerler) tekrar kolayca küf oluşabilir.

Listeria bakterisi genellikle pastörizasyon sıcaklığında (65 derece santigratta 30-40 saniye, 75 derece santigratta 10 saniye) ölür. Ancak toprakta 2-6 ay, süt içinde 12 ay, koyun gaitasında 3 ay, sığır gaitasında 16 ay ve çeşitli gıda maddelerinde 5-26 ay kadar canlı kalabildiği belirlenmiştir.

Bacillus cereus bakterisi genellikle 100 derece Celsius veya daha düşük pişirme sıcaklıklarında ölür. Ancak zaman zaman Bacillus cereus sporlarının hayatta kalmasına neden olabileceğinden, hemen tüketilmeyecek veya hızla dondurulmayacak gıdaların 10 derece Celsiusin altında veya 50 derece Celsiusin üstünde tutulması gerekebilir.

Fakültatif bakteriler, hem oksijenli hem de oksijensiz ortamlarda yaşayabilen bakteri türleridir. Bu bakteriler, her iki ortamda da yaşayabilirler ancak genellikle oksijen konsantrasyonu az olan veya olmayan ortamları tercih ederler.

Aerotolerant anaerob bakteriler ise aslen anaerobik olan ancak atmosferde bulunan oksijen konsantrasyonuna dayanabilen ve zayıf da olsa atmosferik oksijende gelişebilen mikroorganizmalardır. Bazı Clostridium türleri bu gruba örnek olarak verilebilir.
 
Geri
Üst