AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psikososyal Mudahale Hizmetleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psikososyal Müdahale Hizmetleri nelerdir?​

Bu birimle, tüm doğal afetler, yangın, istismar, intihar, ihmal, şiddet gibi yaşamın travmatik/zorlu olaylarına psikososyal destek sağlamak, bu olaylar karşısında merkezi ve yerel düzeyde kapasiteyi güçlendirmek amaçlanmaktadır.

Psikososyal krize müdahale ekibi kimlerden oluşur?​

İlçe Psikososyal Koruma Önleme ve Krize Müdahale Ekibi: 2- İlgili şube müdürü ya da müdürleri, 3- Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü, 4- RAM Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümünde görevli rehber öğretmenler, 5- İlçe genelinde bu konuda eğitim ve uygulamalara katılmış rehber öğretmenlerden oluşur.

Psikososyal müdahalenin amaçları nelerdir?​

Psikososyal müdahalenin amaçları nelerdir?
Özetle; Psikososyal destekte amaç, bireyi afetlere, travmalara ve bunların etkilerine karşı korumak, bireyleri ruhsal anlamda güçlendirmek ve mağduriyetle birlikte ortaya çıkan işlev kayıplarının önüne geçip, bireyin tekrardan işlevsel olduğu dönemlere dönmesini sağlamaktır.

Psikososyal destek ne demek?​

“Psikososyal destek” ise kriz durumlarında iç dünya ve çevresel etkilerin arasındaki bu ilişkiyi, kişinin uyumunu ve başa çıkmasını kolaylaştıracak biçimde düzenlenmesine destek olan çalışmaları kapsamaktadır.

Müdahale Hizmetleri nedir?​

Akran baskısı, çatışma çözümü, ailevi sorunlar, kimlik kazanma sorunu, sınav kaygısı, okuldan kaçma , okuldan ayrılma, okul başarısızlığı, düşük motivasyon gibi konular müdahale hizmetleri kapsamına girmektedir.

Psikososyal Müdahale ne demek?​

Psikososyal Müdahale ne demek?
Okul Psikososyal Müdahale Ekibi öğrenciler, eğitimciler veya tüm okul çalışanları için fizik veya psikolojik tehlike yaratan durumlara müdahale etme yetkisi tanınan profesyonel bir ekip olarak tanımlanabilir.
Krize müdahale ekibi kaç kişiden oluşur?​
Merkezi bir ekibin üyeleri, kriz öncesi hazır bulunurlar ve olası bir kriz durumunda harekete geçerler. Okul içinde oluşturulacak kriz müdahale ekibi okulun örgütsel yapısına uygun ve sahip olduğu kaynaklara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu ekibin kişi sayısı 4 ile 8 arasında değişebilir.
Okullarda Şiddeti Önleme Komisyonu kimlerden oluşur?​
Bu ekip; okul müdürü başkanlığında, bir müdür yardımcısı, psikolojik danışman (rehber öğretmen), bir öğretmen, öğrenci temsilcisi ve okul aile birliği başkanından oluşur. 3- Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması kapsamında yapılacak çalışmalar “Okul Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması Eylem Planında” gösterilecektir.

Psikososyal desteği kimler verebilir?​

Psikososyal desteği kimler verebilir?
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlıklarının, illerinde bulunan psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimi çalışanlarından oluşturduğu ekipler, telefon hattı üzerinden vatandaşlara ve sağlık personeline destek verecek.

Psikososyal destek kimlere verilir?​

Psikososyal destek hizmetlerimizle, geçmişte yaşanan güçlükler ya da gündelik hayatta yaşanan zorluklarla ilgili çocuklara ve ailelerine destek oluyoruz.

Kgrp ilkeleri nelerdir?​

KGRP’nın 3 ana öğesi (içerik, örgütsel yapı, kaynaklar) vardır. Tasarım süreci 5 aşamada (planlama, tasarlama, uygulama, değerlendirme ve geliştirme) yapılır. KGRP’nin 5 ana müdahalesi (psikolojik danışma, sınıf rehberliği, konsültasyon, koordinasyon ve akran yardımcılığı) vardır.

Rehberliğin temel ilkeleri nelerdir?​

Rehberliğin temel ilkeleri nelerdir?
Bu ilkeler şunlardır:
- İnsan Saygıya Değer Bir Varlıktır.
- Her Birey Seçme ve Karar Verme Özgürlüğüne Sahiptir.
- Her Birey yardıma İhtiyaç Duyar ve Yardım Almalıdır.
- Rehberlik Hizmetlerinde Yürütülmesinde Gönüllülük Esastır.
- Rehberlik Hizmetlerinin Yürütülmesinde Gizlilik Esastır.
 
Psikososyal müdahale hizmetleri, yaşamın travmatik ve zorlu olaylarına maruz kalan bireylere psikososyal destek sağlamayı amaçlayan birimlerdir. Doğal afetler, yangın, istismar, intihar, ihmal, şiddet gibi durumlar karşısında bu hizmetler verilir ve merkezi ile yerel düzeyde kapasitenin güçlendirilmesi hedeflenir.

Psikososyal krize müdahale ekipleri genellikle ilgili şube müdürleri, rehberlik ve araştırma merkezi müdürleri, rehber öğretmenlerden oluşur. Bu ekipler kriz durumlarında koordinasyon sağlar ve etkili müdahaleleri yönlendirirler.

Psikososyal müdahalenin amaçları arasında bireyleri ruhsal anlamda güçlendirmek, travmatik olaylara karşı korumak ve mağduriyetle birlikte ortaya çıkan işlev kayıplarını önlemek yer almaktadır. Bu sayede bireyin tekrar işlevsel hale gelmesi desteklenir.

Psikososyal destek, kriz durumlarında iç dünya ile çevresel etkiler arasındaki ilişkiyi düzenleyerek kişinin başa çıkma sürecini desteklemeyi amaçlar. Psikososyal destek hizmetleri, bireylere uyum ve baş etme stratejileri kazandırmayı hedefler.

Müdahale hizmetleri ise çeşitli konularda destek sağlayarak bireylerin sorunlarıyla baş etmelerine yardımcı olur. Akran baskısı, ailevi sorunlar, kimlik kazanma sorunu gibi konular müdahale hizmetleri kapsamında yer alır.

Psikososyal müdahale ekipleri genellikle okullarda fiziksel veya psikolojik tehlike oluşturan durumlara müdahale eden profesyonel bir ekiptir. Bu ekipler, kriz durumlarına hızlı ve etkili şekilde yanıt verebilmek için hazır bulunurlar.

Okullarda şiddeti önleme komisyonu ise okul müdürü başkanlığında, müdür yardımcısı, psikolojik danışman, bir öğretmen, öğrenci temsilcisi ve okul aile birliği başkanından oluşur. Bu ekip, şiddeti önlemek ve azaltmak için belirlenen eylem planını uygular.

Psikososyal desteği, genellikle halk sağlığı hizmetleri bünyesinde bulunan psikologlar, sosyal çalışmacılar ve çocuk gelişimi uzmanları gibi profesyoneller tarafından verilir. Bu ekipler, vatandaşlara ve sağlık personeline destek sağlayarak toplumun psikososyal ihtiyaçlarını karşılarlar.

Rehberlik hizmetlerinin temel ilkeleri arasında insanın saygıdeğerliği, bireyin karar alma özgürlüğü, yardıma ihtiyaç duyan her bireyin desteklenmesi, gizlilik ve gönüllülük esasları bulunmaktadır. Bu ilkeler doğrultusunda rehberlik hizmetleri verilir ve bireylere destek olunur.
 
Geri
Üst