AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psikolojik isitme kaybi nasil olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psikolojik işitme kaybı nasıl olur?​

Sinir tipi işitme kayıplı hasta, konuşmayı duyulabilir fakat net algılayamaz. Sessiz ortamlarda daha rahat duyar. Bu gibi durumlar psikolojik işitme kaybı diye adlandırılır. Bunun histerik sağırlık, psiko-somatik sağırlık diye adlandırıldığı da olur.
Aşağıya işitme kaybına neden olabilecek örnekler yazalım?
Çığlık sesi, asfalt kırma makinesinin ya da kalkış yapan uçağın sesi yüksek şiddetli seslerdir. Aynı şekilde kulaklıkla yüksek şiddetle uzun süre müzik dinlemek , patlama sesleri gibi ani ve yüksek seslere maruz kalmak da işitme kaybına yol açar.

Psikolojik İşitme Kaybı : İşitme organlarının yapısı ve işleyişinde bir bozukluk olmadığı halde işitme gerçekleşmez. Bu gibi durumlar psikolojik işitme kaybı diye adlandırılır. Bunun histerik sağırlık, psiko-somatik sağırlık diye adlandırıldığı da olur.

Işitme cihazı neye göre seçilir?​

İşitme cihazına karar verirken, işitme kaybının türüne ve kullanacak kişiye göre belirli ölçütler göz önünde tutulur. İşitme kaybının derecesi, işitme kaybının hangi frekanslarda olduğu, konuşmayı anlama derecesi, kulaktaki hastalığın ne olduğu ve hastanın kişisel tercihi önemlidir.
Kulak işitme cihazi alırken nelere dikkat edilmeli?
İşitme cihazı satın alırken işitme kaybının seviyesi ve türü belirlenmelidir. Hastanın kulağına ait anatomik yapı, patolojik rahatsızlıklar ve cihaz kullanım yeteneği gibi unsurlar detaylı olarak analiz edilmelidir. Tercih edilecek cihazın teknik olarak işitme kaybını telafi edecek yetenekte olmalıdır.
Ani işitme kaybı genellikle sadece bir kulakta gelişir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber stres, ani işitme kayıplı hastalarda sık rastlanılan bir durumdur.
Işitme kaybı ne gibi sorunlara yol açar?
İşitme sorunu zamanında çözümlenmezse; dil gelişimi ile birlikte zihinsel gelişim, okuma – yazma becerileri ve benlik gelişiminde de sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlar giderek çevreye uyum sorunları, davranış bozuklukları, toplumdan uzaklaşma ve hatta depresyona yol açar.

Ani işitme kaybı nelere yol açar?​

Tek taraflı, iki taraflı ,ilerleyici, dalgalanma gösteren şekilde olabilir. Çocuklarda ve erişkinlerde farklı sebepler işitme kaybına neden olabilir. İşitme kaybı ile birlikte kulakta dolgunluk, ağrı, akıntı, baş dönmesi, çınlama, kraniyal sinir tutulumu görülebilir.
Gerçek kulak ölçümü nedir?
REM (real ear measurment) olarakta bilinen Gerçek kulak ölçümü bir işitme testi değildir. Gerçek kulak ölçümü, bir işitme cihazı takıldığında hoparlörden verilen sesin, hastanın kulak kanalındaki ses basıncı seviyesinin ölçümüdür. Yani kullanılan cihazın görevini gerçekten yapıp yapmadığının öğrenilmesini sağlar.

Sinirsel işitme kaybı ilerler mi?​

En yaygın görülen işitme kaybı türü sensörinal yani sinirsel tip iletişim kaybıdır. İç kulaktaki sinir hücrelerinin veya işitme sinirinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan sinirsel tip işitme kaybı kalıcıdır.
Stres kulağı etkiler mi?
Stres –Yoğun iş temposu Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.
 
Geri
Üst