- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 253.273
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Psikolojik danışman ile psikolog aynı şey mi?
Psikolojik Danışman, üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı psikolojik danışma ve rehberlik, rehberlik ve psikolojik danışma veya eğitimde psikolojik hizmetler lisans programları mezunudur. Psikolog, üniversitelerin edebiyat ya da fen-edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümü mezunudur.PDR mezunu ne açabilir?
Öncelik PDR mezunlarının olmakla birlikte pedagoji eğitimlerini tamamladıkları taktirde psikoloji bölümü mezunları rehber öğretmen olabiliyor. Psikoloji ve PDR mezunları kendine özel psikolojik danışma bürosu açabilir mi? Şuan ki mevzuatla elbette açabilirler.Psikolog ve psikiyatri arasında ne fark var?
Psikiyatristler, tıp fakültesi mezunu olan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini 4 senelik psikoloji programında tamamlar ve ardından yüksek lisanslarını yaparak uzmanlaşırlar. Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler.
Psikolojik danışman Nasıl psikolog olur?
psikologlar, üniversitelerin fen – edebiyat fakültelerinde bulunan psikoloji bölümünden mezun olurlar ve psikolog ünvanı alırlar. 4 yıllık lisans eğitiminde branşlara ayrılarak klinik, gelişim, endüstriyel ve sosyal psikoloji alanlarında uzmanlaşırlar.psikolojik danışmanlar üniversitelerin 4 yıllık rehberlik ve …
Psikolog psikolojik danışma yapabilir mi?
Evet ; Psikolojik danışma ve terapi aynıdır. Türkiye de; psikolojik danışma veya terapiyi üniversitelerin psikoloji, PDR lisans, Tıp fakülteleri psikiatri uzmanlık düzeyi eğitimi almış kişiler yapar. Eğer bu bölümlerde lisans eğitimi yok ise en az doktora düzeyi PDR, Psikoloji eğitimi alan kişiler yapabilir.PDR mezunları emniyette çalışabilir mi?
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksekokullarının Psikolojik Danışma Merkezlerinde, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde “Psikolojik Danışman” unvanıyla çalışabilirler.Psikoloji bölümü mezunu klinik açabilir mi?
Psikolojik danışmanlık merkezi açmak için gereken ilk şart yani klinik psikoloji alanında yüksek lisans tamamlandıktan sonra kişiler klinik psikolog unvanını alırlar ve danışmanlık merkezi açmak için harekete geçebilirler.
Psikolog mu daha iyi psikiyatri mi?
Psikiyatristler, insan fizyolojisine daha hâkim olurlar. Bu nedenle sorunlara medikal çözümler üretmeyi tercih ederler. Başka bir deyişle ilaç ile tedavi yöntemini uygularlar. Psikologlar ise insanın ruhsal, düşünsel ve davranışsal durumlarına daha çok hâkim olurlar.
Niteliği her ne olursa olsun, Lisans mezuniyet ünvanı Psikolog olmayan hiçbir meslek mensubu Yüksek lisans ile Klinik Psikolog olamaz. Buna öğretmen yetiştiren Eğitim Fakültelerinin Psikolojik Danışmanlık ve rehber öğretmenlik bölümü mezunları da dahildir.
Türkiye de; psikolojik danışma veya terapiyi üniversitelerin psikoloji, PDR lisans, Tıp fakülteleri psikiatri uzmanlık düzeyi eğitimi almış kişiler yapar. Eğer bu bölümlerde lisans eğitimi yok ise en az doktora düzeyi PDR, Psikoloji eğitimi alan kişiler yapabilir.
Psikolojik danışman terapist olabilir mi?
1) PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) lisans bölümü mezunu olduktan sonra Klinik Psikoloji yüksek lisansı yapıp herhangi bir terapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alanlar, 2) Tıp fakültesi mezunu olan ve herhangi bir terapi ekolünde eğitim ve süpervizyon alan Psikiyatristler psikoterapi yapabilirler.