Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Psikolojik Danismada etik neden onemlidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psikolojik Danışmada etik neden önemlidir?​

Danışanlara sunduğu hizmette kişisel niteliklerinin olası etkilerin bilincindedir. Kişisel işlev ve etkilerinin mesleki yetersizliğe ve/ya da danışanlara zarar verecek davranışlardan kaçınır. Kendisini sürekli geliştirir ve alandaki yenilikleri izler. Kendisine ve mesleğine itibar kazandıracak şekilde davranır.

Seans sırasında Gizlilik neden önemlidir?​

Güvene dayalı ve verimli bir terapi için en temel gereksinimlerden biri gizliliğin sağlanmasıdır. Terapideki gizlilik etik ve yasal bir konudur ve danışanlara anlattıklarının gizli kalacağı güveni aşılanmadığı sürece bir terapinin düzgün gitme ihtimali yoktur.
Psikolojik danışman nasıl davranmalı?
Bireysel ve grupla psikolojik danışmada, psikolojik danışman başlangıçta danışanın/danışanların rollerini ve sorumluluklarını ve gizliliğin sınırlarını tanımlamalıdır. Danışma süreci içerisinde psikolojik danışman danışanın kişisel bütünlüğüne saygı göstererek onun iyiliği ve huzuru için çalışmaktan sorumludur.

Psikolojide etik kurallar nedir?​

Psikologlar psikolojik destek süresince doğruluk, dürüstlük ve tarafsızlık ilkelerini benimsemelidir. Danışanlarını yanıltmaktan, kandırmaktan ya da aldatmaktan kaçınmalıdır. Bu noktada danışana belirsiz vaatlerde bulunmamalı, doğru ve dürüst bilgilendirmeler yapmalıdır.

Psikolojik danışma sürecinde gizlilik ilkesi neden önemlidir?​

danışanın özerkliğini korumada bir kalkan görevi görür. istenmeyen saldırılara karşı onu korur. etiketlenmenin oluşumuna karşı korur. Gizliliği korumak psikolojik danışmada etik açıdan bir önceliktir ve gizlilikte kısıtlama yapılmak istendiğinde bunun için etik gerekçeler sunulmalıdır.
Rehberlikte gizlilik ilkesi nedir?
Rehberlik Hizmetlerinin Yürütülmesinde Gizlilik Esastır Rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi esnasında danışmanın mahremiyetine saygı duyulmalı ve danışanın sırlarının saklanmasına özen gösterilmelidir. Danışanın kendisi ile ilgili paylaştığı sırları izni olmaksızın hiçbir kurum veya kişiye iletilmemelidir.
Psikolojik Danışma Sürecinin Basamakları
- Danışanla kaynaşma ve ilişki kurma.
- Danışan tarafından sunulan problemin tanımlanması
- Hedef tanımlama ve oluşturma.
- Psikolojik danışma müdahalelerini seçme ve uygulama.
- Sonlandırma ve izleme.
Psikolojik danışmanların benimsemeleri gereken başlıca temel ilkeler: (1) yetkinlik,( yeterlilik, ehliyet) (2) dürüstlük, (3) duyarlı ve saygılı olmak, (4) bireysel ve kültürel farklılıklara duyarlılık, (5) toplumsal sorumluluk, (6) mesleki ve bilimsel sorumluluk olmak üzere altı madde olarak belirlenmiştir.
 
Geri
Üst