AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psikolojide Splitting ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.216
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Psikolojide Splitting ne demek?​

1. klasik psikoanalitik kurama göre pozitif ve negatif yönleri olan varlıklar (entity) kişinin bilincine bütünleşik olarak kabul edilemeyebilirler. Bu durumda bir SAVUNMA MEKANİZMASI olarak ayrışık ego (splitting of the ego) oluşturulur.

Psikolojide saplanma nedir?​

İnsan, gerek bedenen,gerek ruhsal yapı bakımından, sürekli gelişme ve uyum (adaptasyon) içinde bulunan bir varlıktır. Eğer gelişimin herhangi bir noktasında bir takılma olur ve amosyonel (heyecansal) dürtüler, bir noktada toplanarak oradan ileri gidemezse “saplanma”’dan söz edilir.

Rasyonalizasyon ne demek psikoloji?​

Rasyonalizasyon ne demek psikoloji?
Ussallaştırma, diğer bir adıyla rasyonalizasyon, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır.

Psikolojide bölme ne demek?​

Bölme mekanizması, aynı obje tarafından bireye ulaştırılan, pozitif ve negatif davranış ve duygu yükünün, bebekte birbirinden ayrı tutularak, bunun tek bir birey tarafından değil, iki farklı birey tarafından yapıldığı kanaatinin oluşmasıdır.

Borderline splitting nedir?​

borderline kişilik bozukluğunda dikey (iyi-kötü) bölmeleme narsistik kişilik bozukluğunda yatay bölmeleme( kendilik ve nesne) mevcuttur. onarılınca insana bunca yıllık yaşamından sonra “oh be” dedirten savunma mekanizması. insanın hayat konforundan, sağlığından ne kadar çok şey alıp götürüyormuş.

Saplanma nedir Freud?​

Saplanma nedir Freud?
Freud, sapkınlıklarda kişinin yaşı ile uygun olmayan, çocuksu bir kısmi dürtüsel yatırım olduğunu belirtmiştir. Sapkın kişinin nesnelere yaptığı çocuksu dürtüsel yatırımın izleri kolaylıkla görülür. Ama saplanmasının gücü, değişimi engeller. Saplanma, bastırmanın temelini oluşturur.

Rasyonalizasyon nedir savunma mekanizmaları?​

Akla yatkınlaştırma (rasyonalizasyon), acı ve bunaltı verici durumlarda, akla yatkın görünen fakat sıkıntı vermeyecek bir neden, bir açıklama bulmadır. Karşıt tepki kurma (reaksiyon formasyon), bilinçdışı yasak dürtü ve eğilimlerin tam karşıtı tepkiler göstermedir.

Represyon ne demek psikoloji?​

Represyon (Bastırma) : En önemli savunma mekanizmasıdır. Freudian süreçte, diğer ego savunma mekanizmalarının ve nevrotik bozuklukların temeli olarak bilinir. Toplum istekleri için bastırıldığından nevrotik olurlar. Freud’a göre depresyon, herhangi bir şeyin istemsiz, bilinçsiz olarak, olacak hale getirmesidir.

Borderlinelar zeki mi?​

Borderlinelar zeki mi?
BKB olan birçok birey zeki ve yeteneklidir, fakat bozuklukları kendilerini geliştirmelerini engeller ve çoğu eğitimlerini bitirmekte zorluk çeker, hiç çalışamazlar veya kapasitelerinin altında işleri vardır.
 
Splitting terimi psikolojide, kişinin pozitif ve negatif yönleri olan varlıkları bütünsel olarak kabul edememesi durumunda oluşturduğu bir savunma mekanizması olarak tanımlanır. Bu durumda, ego ayrışır ve kişi, şeyleri siyah-beyaz, iyi-kötü şeklinde ayrıştırarak algılar.

Saplanma ise bir insanın gelişiminde bir takılma yaşanması durumudur. Bu takılma sonucunda duygusal dürtüler bir noktada toplanır ve kişi ileri gidemez hale gelir. Saplanma, kişinin gelişimine engel olan bir durumu ifade eder.

Rasyonalizasyon ise psikolojide, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği davranış, düşünce ve duygularını, mantıklı bir şekilde açıklamaya çalışmasıdır. Bu savunma mekanizması, kişinin içsel çatışmalarını hafifletmek ve kendini daha iyi hissetmek amacıyla kullanılır.

Borderline kişilik bozukluğunda ise dikey bölmeleme (iyi-kötü) yaygındır. Bu durumda kişi, insanları sadece iyi ya da kötü olarak algılar. Bu bölmeleme, narsistik kişilik bozukluğundaki yatay bölmelemeye (kendilik ve nesne) göre farklılık gösterir.

Freud'a göre saplanma, kişinin yaşına uygun olmayan, çocuksu dürtüsel yatırımlar yaptığı durumu ifade eder. Bu durum, kişinin nesnelere yönelik çocuksu dürtülerini bastırması ve bu bastırmanın gücüyle değişimi engellemesi olarak açıklanır.

Represyon (Bastırma) ise Freud'un savunma mekanizmalarından biridir. Kişinin istenmeyen dürtü ve düşüncelerini bilinçdışına itmek suretiyle dışa vurmamasını sağlar. Bastırma, diğer ego savunma mekanizmalarının ve nevrotik bozuklukların temelini oluşturur.

Borderline kişilerin zeki olup olmadığı konusu ise bireyseldir. Borderline kişilik bozukluğu olan bireyler genellikle zekalarını kullanabilirler ancak bozuklukları nedeniyle bazı alanlarda başarı ve işlevselliği sürdürmede zorluk çekebilirler. Bu durum, kişiden kişiye değişebilir.
 
Geri
Üst