Psikolojide benlik ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psikolojide benlik ne demek?​

Benlik; öz varlık, birini kendisi yapan şey,onu diğerlerinden ayıran temel şey, kendilik olarak farklı biçimlerde tanımlanabilen bir kavramdır. Daha genel anlamda ise benlik, özne olarak “ben”in nesne olan “ben” hakkında düşünmesi olarak ifade edilebilir. Psikolojik açıdan benlik oldukça derin ve geniş kavramdır.

Benlik Çalışması Nedir?​

Kişinin kendini nasıl görüp, nasıl değer biçtiğini anlatır. Kişi kimi alanda kendini yüceltebilir, kimi alanda küçültebilir (Yörükoğlu, 2004, sy.124 ). Kulaksızoğlu’na (2006, sy.78-79) göre; benlik kavramı, bireyin kendini algılamasına ve değerlendirmesine ilişkin geliştirdiği görüşler olarak tanımlanabilir.
Benlik saygısının önemi nedir?
Çocuğa benlik saygısını kazandırmak, çocuğun öğrenme, sevme ve yaratma yeteneğini güçlendirmek açısından önemlidir. Benlik saygısı; mutlulukla ve hayattaki başarıyla ilgilidir, çocuğun kendi kendisiyle gurur duymasıdır. Yüksek benlik saygısı, çocukların hem sevgi dolu hem de yetenekli olmasını sağlamaktadır.
Benliğin özellikleri nelerdir?
Bracken’in 1992 yılındaki teorisine göre benlik altı farklı etki alanından oluşur;

Bilen benlik nedir?​

Biraz bilinen, biraz bilen, biraz obje biraz fail olabilen iki yönü bulunmaktadır. Birine “Bilen Benlik (I)”, diğerine ise “Bilinen Benlik (Me) denilebilir. Bunlar benliğin farklı taraflarıdır ancak birbirinden farklı iki şey değildir. Çünkü “Bilen Benliğin” çehresi “Bilinen Benliktir” (James, 1963).

Benlik alanları nelerdir?​

Benlik için Bracken’e göre altı farklı etki alanı bulunmaktadır. Bracken’in 1992 yılında ortaya attığı teorisine göre sosyal, yetkinlik, etkisel, fiziksel, akademik, aile, özeleştiri, benlik saygısı ve ideal benlik kişinin benliğini oluşturmaktadır.
Kişinin benlik şeması ne demek?
Benlik şemaları bilişsel – duygusal yapılar olup, bireyin belirli bir alandaki bireysel deneyimini temsil eder. Söz konusu bilişsel – duygusal yapılar benlik ile ilgili olan bilgi transferini organize edip, yönlendirirler.
Bilinçaltı kaç yaşında?
12 ve yukarı yaşlarda ise soyut zekânın da gelişmeye başlaması ile birlikte, geçmişteki tecrübelerden de yararlanarak olayları genelleme yaparak kaydederler. Yaklaşımları ve değerlendirmeleri ise 12 yaş öncesinde bilinçaltına kaydettiği şekilde olur.
 
Geri
Üst