AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Psikoloji yuksek lisans yaparsam ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Psikoloji yüksek lisans yaparsam ne olur?​

Ulusal mevzuata göre (a) psikoloji veya PDR lisans mezunu olup klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi alanlar ile (b) diğer lisans programlarından mezun olup klinik psikoloji alanında hem yüksek lisans hem de doktora derecesini (iki düzeyi eksiksiz) alanlar “klinik psikolog” unvanı kullanabilir.

Psikoloji mezunu formasyon alırsa ne olur?​

Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir. Bunun için; Pedagojik formasyon eğitimi almaları şarttır.
1 yılda kaç psikolog mezun oluyor?
Yılda 12500 civarında PDR ve Psikoloji Mezunu var. Alan dışı bölümlerden de yılda 7-8 bin kişinin bu alana yöneldiği düşünüldüğünde ortalama mezun sayısı 20 bin civarına çıkmış oluyor.

Hangi bölüm mezunları psikoloji yüksek lisans yapabilir?​

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına sadece Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile Tıp Fakültesi lisans mezunlarının başvuruları kabul edilmektedir. Tezli program için adayların, ALES herhangi bir puan türünden en az 55 puan almış olması gerekmektedir.

Terapiyi kimler yapabilir?​

Kimler ruh sağlığı çalışanı olabilir ve gerekli eğitimi almışsa psikoterapi uygulayabilir?
Psikoloji formasyon nasıl alınır?
Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir.
Bunlardan bir tanesi de “PDR okuyunca Psikolog olur muyum?” sorusu olabilir. Ne kadar alan olarak benzesek de bunun cevabı ”Hayır”dır.
Psikoloji mezunu her yerde çalışabilir.Hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde vs. çalışabilirler.
Psikolog ataması var mı?
Kısacası psikologlar atanmak için çift yıllarda sınava girer. Sağlık Bakanlığı, Merkezi Atama ile alım yapar. Bu ilanları takip etmek ve ÖSYM sistemi üzerinden tercih vermek adayların yükümlülüğüdür. Merkezi atamalarda alınan P3 puan türü geçerlidir.

Türkiyede kaç tane psikolog var?​

Şimdi ise her yıl psikoloji bölümden üç bin ile beş bin arasında öğrenci mezun oluyor. Şu anda alanda yaklaşık 50 bin psikolog var ve Türkiye’de çalışabilecekleri yeterli iş alanı yok!

Hangi bölümde yüksek lisans yapmalıyım?​

iş hayatında yükselmek amaçlı yüksek lisans yapmayı planlıyorsanız (akademik ilerleme amaçlı değil) yöneticilik, işletme tabanlı daha sosyal bölümleri veya tezsiz yüksek lisansı tercih etmeye çalışın. akademik kariyer düşünmüyorsanız, kendi okul ve bölümünüzde yüksek lisanstan uzak durun.
Hangi alanlarda yüksek lisans yapabilirim?
En yaygın alan dışı yüksek lisans bölümleri arasında,
 
Geri
Üst