AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Psikolog / Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu "Opucuk kutusu" adlı kitabından

haberci

Yeni Üye
Psikolog Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu Opucuk kutusuadlı kitabından
'Senin sayende' demiyorsanız,'senin yuzunden' de demeyin hic bir zaman
Selma, 6 cocuklu bir ailenin dorduncu cocuğuydu, bana geldiğinde 8 yaşındaydı Selma'nın onu psikolojik olarak susmaya iten, 'secici konuşmazlık' dediğimiz surece getiren olaylar
beş yaşındayken başlamıştı
Selma, beş kardeşi, anne ve babasıyla kendi halinde normal bi yasam surerken, bir gun annesi hastalanıyor O donemlerde beş yaşlarında Kendisinden buyuk iki abla, bir ağabey ve kendisinden kucuk iki kardeş daha var Kucuk kardeşin yeni doğduğu donemde anne ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor Uzun sure tedavi goruyor Yoğun uğraşılara rağmen iyileşmiyor Hastane ortamından evine gidip son gunlerini evinde huzur icinde yaşasın diye doktorlar tarafından eve gonderiliyor Birkac ay evde babaanne, hala ve benzeri yakın akrabaların yardımıyla yaşatılıyorBirgun hayata gozlerini kapatıyor Anneye en fazla ihtiyac duyulan donemde anne, Selma'nın hayatından cıkıp gidiyor
Aradan 1,5 yıl geciyor Kendi hallerinde bir şekilde Yaşamaya alışıyorlar Buyuk kızlar evde yemek yapıp, en kucuk cocuklara annelik yaparken, Selma babasıyla birlikte dukkanda calışıyor Dukkanları evin hemen alt katında olduğu icin baba endişe duymadan iş hayatına devam ediyor Cocuklarını kimseye muhtac etmeden yuk etmeden idare ediyorBir gun ablalar ve ağabey, kardeşlerini alarak yakın Akrabalarına gidiyorlar Selma babasının yanından ayrılmıyor Cok ısrar ediyorlar ama istemedigi icin gitmiyor Babası da gitmemesine ses cıkarmıyor Oğleden sonra baba Kız dukkanı temizlemeye başlıyorlar Selma babasının istediği gibi her yeri bi guzel temizleyip supuruyor Daha sonra radyoyu acıyor Muzik dinlemeye başlıyor Ancak dışardan gelen sesler nedeniyle muziği duyamadığı icin, sesini iyice acıyor Babası da başının ağrıdığını soyleyerek muziğin sesini kısmasını istiyor Selma, babasının soylediğini duymamış gibi yapıyor Hani cocuklar sıklıkla yaparlar ya Bir sure sonra babası, başının cok ağrıdığını soyluyor Yuzu asılıyor Selma, gidip gelip babayı kontrol ediyor baş ağrısı gecti mi diye Babası baş agrısına dayanamayarak eve ilac almaya cıkıyor Sıcaktan bunaldığını, kendini kotu hissettiğini soyluyor Dukkana dikkat etmesini hemen bi ağrı kesici alıp geleceğini de ekliyor Eve cıkıyor Aradan epey zaman gecmesine rağmen baba yok Bekliyor baba yok Merak edip yukarıya babasına bakmaya cıkıyor Eve giriyor Babasına sesleniyor Cevap yok Tam oturma odasına giriyor ki babası o anda Selmanın gozleri onunde kalp krizi gecirmeye başlıyor Selma babasının cırpınmalarına, yerde tırmalamasınavsşahit oluyor Babası son nefesini verip yerde cansız yatarken, Uyandırmaya calışıyorBabası uyanmıyor Camdan aşağı doğru bağırmaya başlıyor:
'İmdat Babama bişey oldu Yardım edin!' kısa sure icinde ev mahalle halkıyla doluyor
Cenaze işlemleri bitince 1,5 yıl once anneleri olen bu altı kardeşin ne olacağı tartışması başlıyor kimi 'yanımıza alalım', kimi 'yuvaya verelim', kimi de 'hepsine birden nasıl bkacağız' diyor En sonunda akrabalar aralarında anlaşıyorlar'herbirimiz birisini alalım Boylece cocuklar yurtlarda perişan olmaz, arada sırada da olsa birbirlerini gorurler' Diye duşunuyorlar Selma' yı cok sevdiği halası alıyor İki yıldır Selma yanlarında ve hic konuşmuyor
Duyduklarım beni cok etkilemişti Daha once gidilen Uzmanların isimleri beni endişelendirmişti Bir yandan da bir şeyler yapabilirim belki diye duşunmeden edemiyordum Hikayesinden cok etkilendigim bu kızı merakla bekliyordumHalası olan biteni tek tek anlattı
'Gelinimiz ve ağabeyimin olumunden sonra ben de onu bir turlu mutlu edemedim İki yıldır yuzu hic gulmuyor Kendiliğinden hic bir şey yapmıyor Sadece konuşmasa neyse ama sanki
kurulmuş bir robot gibiorneğin sofraya oturup yemek yiyeceğiz ' Hadi Selma sofraya otur!' diyoruz oturuyor Hadi Selma artık kalkabilirsin demeden kalkmıyor Onceleri aldırmadık Baktık
olmadı karşımıza aldık uzun uzun konuştuk anlattık Ona evimizin bi kızı oldugunu, evdeki herkes kadar her şeye hakkı oldugunu hicbirisi fayda etmedi Zamanla ofkelenip inadını kırmak icin bazı taktikler uygulamaya başladık Sofra hazır olunca gel otur demedik, ac kaldıgı gunler oldu Ya da artık kalkabilirsin demedik saatlerce sofrada oturdu Hadi artık uyu demedik, sabaha kadar koltukta oyle oturdu Vicdanın yoksa soyleme'
Onunla yaptığım ilk seans dun gibi aklımda Hal hareketleri dinlemiyormuş gibi ama tum alıcılarını bana cevirdiğini hissettiğim tavırları
Biliyor musun ben seni cok sevdim
Vallahi cok ciddiyim, cok sevdim
Ne guzel hic konuşmuyorsun, diğer cocuklar gibi kafamı şişirmiyorsun
Gozlerimin icine bakıp gulumsemesini saklamak ister gibi dudaklarını ısırarak başını salladı
Biliyor musun bazen cocukların hayatlarında bazı şeyler Yolunda gitmiyor, benim işimse bunları yoluna koymakBeni dinlediğini biliyorum hatta benimle konustugunu bile hissediyorum Cocuklar benden yardım isterler, ben de onlara yardım ederim Bu hep boyle oldu
Ama şu an işler değişti Sana yardım etmeyi ben istiyorumEğer bana yardım edersen , izin verirsen seni susturan şeyin ne oldugunu bulurum Gercekten inan banaizin verir misin?
Başını salladı! Evet başını salladı!
Elimde bazı resimler var, o resimleri cocuklara gosteriyorum onlar da bana resimlerle ilgili hikayeler anlatıyorlar Onlar bana hikaye anlatınca ben de onların mutlu olmasını sağlıyorum Yani butun sır hikayede Biliyorum sen konuşmuyorsun Ama hikaye anlatmak istersen, konustugunu kimseye soylemem Bu ikimizin sırrı olur
Anlaştık mı?
Bir sure duşundu Başını saga sola salladı Evetle hayır Arasında gidip geliyordu Birden evet anlamına gelecek şekilde başını salladı
Karşımdaydı ben ona resimler gosteriyordum o da bana hikayeler anlatıyordu İşimiz bittiğinde ona cok teşekur ettimAnlattıklarını analiz etmeye bile gerek yoktu O kadar saf, o
kadar temiz, o kadar kendi hikayesini anlatmıştı ki Selma'nın bilincaltı karmakarışıktı
İşte Selma'nın analizden gecmesine bile gerek bırakmayan, Halasını dinlerken gozyaslarına boğan, beni analiz yaparken hıckırıklara boğan hikayesi

Selma'nın hikayesi gerçekten çok dokunaklı ve etkileyici. Yaşadığı travmatik olaylar sonucunda içine kapanık bir şekilde yaşamaya başlaması oldukça anlaşılabilir. Annesinin ölümü, babasının ani ölümü, ailenin dağılması gibi büyük kayıpları peş peşe yaşamış olması, Selma'nın psikolojik olarak susmaya ve içe kapanmaya itilmesine sebep olmuş olabilir.

Selma'nın hikayesi üzerinden önemli bir noktaya vurgu yapmak gerekirse, çocukların yaşadığı travmatik olaylar karşısında nasıl tepki verebileceği konusunda farkındalık yaratmak önemlidir. Selma gibi çocuklara destek olmak, onların duygularını paylaşmalarını teşvik etmek, empati göstermek ve onların duygusal güvenliğini sağlamak büyük önem taşır.

Psikolojik destek almak da önemlidir. Selma'nın durumu gibi içe kapanıklık, konuşamama gibi durumlar profesyonel bir yardım ile aşılabilecek konulardır. Psikolog veya terapist yardımıyla çocuklara duygusal destek sağlanabilir ve travmatik deneyimlerle baş etmelerine yardımcı olunabilir.

Sonuç olarak, Selma'nın hikayesi bize çocukların yaşadıkları travmatik olaylara nasıl tepki verebileceği konusunda farkındalık kazandırmalıdır. Onlara destek olmak, duygusal güvenliklerini sağlamak ve gerektiğinde profesyonel yardım almalarını sağlamak önemlidir.

Geri