AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Provoke nobet nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Provoke nöbet nedir?​

Provoke nöbet, akut nörolojik, sistemik, metabolik veya toksik hadiseden sonraki 7 gün içinde gerçekleflen nöbet olarak ta- n›mland›.1 Provoke olmayan nöbet, klinik, EEG ve nörogörüntüleme bul- gular› ›fl›¤›nda etiyolojik olarak uzak semptomatik veya idiyopatik olarak s›n›fland›.2 Nöbet tipi, yay›nlanm›fl k›lavuzlara …

Psikomotor epilepsi ne demek?​

Temporal lop epilepsi ise büyük sara nöbetlerine (grand-mal) kıyasla daha az görülebilen ancak tedavisi mümkün olabilen bir türdür. Diğer bir adı da psikomotor epilepsidir. Temporal lob nöbetler, beynin bir ya da her iki temporal lobundan kaynaklanır ve kişide belli semptomlara neden olur.

Frontal lob epilepsi nedir?​

Frontal lob epilepsi nedir?
Frontal lob Eğer nöbet anında kişi sola dönüyorsa, veya sol kolda kasılma, hareket oluyorsa nöbet sağ frontal lobdan kaynaklanıyor demektir. Bu lobda konuşma merkezi de bulunduğundan geçici konuşma durması ya da konuşmanın anlaşılmaz hale gelmesi de görülebilir.

Epileptojen potansiyel ne demek?​

Epileptojen potansiyel ne demek?
Beyinde kortikal alanda bulunan bir skatris, atrofi gibi lokal ve hipoksi, hipoglisemi, pH yükselmesi, enzim eksikliği, elektrolit denge bozukluğu gibi patolojik değişiklikler nedeniyle bir grup nöron fazla elektrik aktivitesi üretebilirler. Bu hücre grubuna Epileptojenik odak denir.

Psişik nöbet nedir?​

— Otonomik Belirtili Nöbetler: İstem dışı olarak organlarımızın çalışmasını sağlayan bölgelerin nöbetleridir. — Psişik Semptomlu Nöbetler: Psikolojik değişiklikler şeklinde kendini gösteren nöbetlerdir. b) Kompleks Parsiyel Nöbetler: Bilincin tamemen kaybıyla seyreden, değişik klinik özellikler gösteren nöbetlerdir.

Startle epilepsi nedir?​

Startle epilepsi (SE), startle reaksiyonunun ardından, epileptik nöbetlerin görüldüğü bir refleks epilepsi sendromudur. Bu yazıda startle reaksiyonu ardından nöbetleri çocukluk çağında başlayan 16 ve 29 yaşında iki kadın hasta sunuldu.

Uyku epilepsisi belirtileri nedir?​

Uyku epilepsisi belirtileri nedir?
Epilepsili hastalarda uykuya dalma zorluğu, uykuya daldıktan sonra sık uyanma ve gün içinde aşırı uykululuk, yorgunluk ve dikkat eksikliği sık karşılaşılan şikâyetlerdir. Diğer yandan, hızlı göz hareketi olmayan (non-REM) evrelerinde daha sık olmak üzere, uykuda epilepsi nöbetlerine yatkınlık artar.

Epilepsiyi tetikleyen şeyler nelerdir?​

Epilepsiyi tetikleyen şeyler nelerdir?
Alkol ve çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebildiği için uzak durulması gerekir. Greyfurt ve nar gibi meyveler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Epilepsi başlangıcı belirtileri nelerdir?​

Epilepsi Belirtileri Nelerdir?
- Vücutta meydana gelen ani kasılmalar.
- Şuur kaybı
- Çok seri bir biçimde baş sallama hareketi.
- Kol ve bacaklarda bir türlü kontrol edilemeyen sallantılar.
- Hızlı bir şekilde göz kırpmak.
- Sabit bir noktaya bakmak.
- Kısa bir süre seslere ya da konuşmalara tepki verememek.

Epileptogenez nedir?​

Epilepsi ise; epileptik nöbet oluşturmaya kalıcı bir yatkınlık ile karakterize olan beyin hastalığıdır. Epileptogenez; spontan nöbetlerin oluşmasına neden olan moleküler ve hücresel değişikliklerinin kaskadının tetiklenmesi ile sonuçlanan beyin hasarı sürecini ifade etmektedir.

Epileptiform bozukluğu ne demek?​

Epileptiform bozukluğu ne demek?
normal aktiviteyi andıran, ancak bazı özelliklerinde sapma gösteren belirli örnekler. Epileptiform Aktivite: Epileptik bozukluğu olan kişilerin bir kısmında veya deneysel epilepsi oluşturulmuş hayvanlarda kaydedilen aktivitelere benzeyen paroksizmal aktiviteler için kullanılan yorumlayıcı terim.
 
Provoke nöbet, akut nörolojik, sistemik, metabolik veya toksik bir olaydan sonra 7 gün içinde meydana gelen nöbet olarak tanımlanmaktadır. Bu tür nöbetler, bir tetikleyici faktör sonucunda ortaya çıkar ve genellikle tekrarlayıcı değildir. Örneğin, bir beyin travması, yüksek ateş, şiddetli stres gibi durumlar provoke nöbetlere yol açabilir.

Psikomotor epilepsi ya da diğer adıyla temporal lob epilepsisi, beynin bir veya her iki temporal lobundan kaynaklanan nöbetlerdir. Bu tür nöbetler genellikle belli semptomlarla kendini gösterir ve tedavi edilebilirler. Psikomotor epilepsi genellikle bilinç bozuklukları, davranış değişiklikleri ve bazen de otomatik hareketlerle karakterizedir.

Frontal lob epilepsisi, frontal lob denilen beynin ön kısmından kaynaklanan nöbet türüdür. Bu nöbetler genellikle kişinin belirli yönlere dönmesi, kasılmalar, hareketler gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle konuşma merkezinin bu lobda bulunması nedeniyle konuşma bozuklukları da görülebilir.

Epileptojen potansiyel, beyindeki belli bir bölgedeki patolojik değişiklikler sonucu fazla elektrik aktivitesi üreten nöronlar anlamına gelir. Bu durum epileptik nöbetlerin oluşmasına yol açabilir ve epileptojenik odak olarak adlandırılır.

Psişik nöbetlerde ise otomatik belirtili nöbetler ve psikolojik değişiklikler şeklinde kendini gösteren nöbetler bulunur. Kompleks parsiyel nöbetler ise bilincin tamamen kaybolduğu ve çeşitli klinik özellikler gösteren nöbetlerdir.

Uyku epilepsisi belirtileri genellikle uykuya dalmada zorluk, sık uyanma, aşırı uyku hali, yorgunluk ve dikkat eksikliği gibi şikayetlerle kendini gösterebilir. Özellikle uykunun REM evresinde epilepsi nöbetlerine yatkınlık artabilir.

Epilepsiyi tetikleyen faktörler arasında alkol, kafein, bazı meyveler gibi besinlerin tüketimi yer alır. Bu faktörlerin nöbetleri tetikleyebildiği bilindiği için dikkatli olunması önerilir.

Epilepsi başlangıcı belirtileri arasında ani kasılmalar, bilinç kaybı, kontrol edilemeyen sallantılar, hızlı göz kırpmaları gibi belirtiler yer alabilir. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Epileptogenez; epileptik nöbet oluşturmaya kalıcı bir yatkınlık ile karakterize olan beyin hastalığıdır ve spontan nöbetlerin oluşmasına neden olan moleküler ve hücresel değişikliklerin sonucu olan beyin hasarı sürecini ifade eder.

Epileptiform bozukluğu ise, normal beyin aktivitesine benzer ancak düzensizlikler içeren belirli örneklerdir. Epileptiform aktivite, epileptik bozukluğu olan kişilerde veya deneysel epilepsi modellerinde görülen paroksizmal aktivitelere verilen terimdir.
 
Geri
Üst