AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Protokolde once kim konusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Protokolde önce kim konuşur?​

Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.

Protokol ve Görgü Kuralları Nelerdir?​

Genel olarak protokol, törenlerde ve resmi ilişkilerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür. Protokol resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve sözkonusu kuralları uyulması nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise zorunluluktur.

Protokolün temel ilkeleri nelerdir?​

Protokolün temel ilkeleri nelerdir?
Protokol kuralları, altı temel ilke çerçevesinde şekilleniyor: Saygı ve nezaket, onur ve itibar, önem ve öncelik, temsil, düzey eşitliği ve denklik ile karşılıklık… Yöneticiler başta olmak üzere kamuda görev yapan herkesin protokol kurallarının dayandığı bu altı temel ilkeyi bilmesi çok önemli.

Protokolün önemi nedir?​

Protokolün önemi nedir?
Protokol, kamusal yaşamda devlete, kuruma ve kişiye hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermektedir. Bu nedenle devletler, kurumlar ve kişiler arasındaki tüm ilişkilerde protokol kurallarına uymak ulusal, kurumsal ve kişisel saygınlık açısından bir zorunluluktur.

Kurumsal resepsiyonda karşılama ve kabul kimler tarafından yapılır?​

Resepsiyonlarda, salon girişinde karşılama hattı oluşturulur. Karşılama hattında kurum amiri ve eşi ile yardımcısı ve eşi hazır bulunurlar. Yabancı veya önemli bir konuk onuruna verilen resepsiyonda, karşılama hattında ev sahibi ve eşi, sonra onur konuğu ve eşi hazır bulunurlar.

Törenlerde açılış konuşmasını kim yapar?​

Kurumsal törenlerde davet sahibi, evsahibidir. Açılış konuşması, program sunucusunun daveti üzerine evsahibi yönetici tarafından yapılır. Kurum içi törenlerde açılış konuşması ilgili birim amiri tarafından yapılır.

Protokol kuralları nelerdir MEB?​

Protokol kuralları nelerdir MEB?
YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI
- Protokolde üst daima sağdadır.
- Ast olarak; otururken, ayakta dururken veya yürürken daima üstünüzün soluna geçin.
- Üstünüzün önüne geçmeyin, astınızın arkasına düşmeyin.
- Seviyenizi bilin. Kendinizi küçük düşürmeyin.

Görgü kuralları ne demek?​

Görgü kuralları ne demek?
Görgü bir toplum içinde var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarının genel adıdır. Toplumda bireyler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesinden doğan töre, adet, gelenek ve görenekler, din kuralları gibi görgü kuralları da yazılı olmayan normlardandır.

Protokol kuralları nelerdir kısaca?​

Protokol Kuralları; resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı konularında uyulması gereken kurallardır. İnsanlar özel hayatlarında ne kadar samimi olurlarsa olsunlar, iş hayatında protokol ve davranış kurallarına uymak zorundadırlar. Resmiyet ile samimiyet karıştırılmamalıdır.

Protokol ve sosyal davranış Kuralları Nelerdir?​

Toplumlarda uygulanan sosyal davranış kuralları genel olarak hukuk kuralları, din ve ahlak kuralları, örf ve âdetler, görgü ve nezaket kurallarından oluşur. Bu yüzden her toplumda başta din, etnik kültür (örf-âdetler) ve çağdaş uygarlık kuralları, o toplumun sosyal davranış kurallarını belirleyen temel ögelerdir.

Protokol ve sosyal davranış Kuralları Neden Önemlidir?​

Protokol ve sosyal davranış Kuralları Neden Önemlidir?
Bu kuralların amacı; bireysel, kurumsal ve ulusal onuru saygınlığı korumaktır. Kamusal hayatta protokol ve sosyal davranış kurallarını bilmek insana güven verir; saygınlık kazandırır. Bu kurallara uyan kişiler, iş hayatında ve sosyal hayatta hemen fark edilir.

Protokol anlaşması ne demek?​

Protokol anlaşması ne demek?
Protokol; sözleşmeleri açıklama amacı güden; sözleşmenin süresinin uzatılmasını ve sözleşme maddelerinin değiştirilmesini sağlayan belgedir. Sözleşme ve protokoller günlük hayatta oldukça kullanıla anlaşma biçimleridir.

Kaymakam beye nasıl hitap edilir?​

Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.

Protokolde resepsiyon nedir?​

Resepsiyon; milli ve resmi vesilelerle kutlamalarda, kuruluş günlerinde, her türlü yıl dönümde, üst düzeydeki atamalarda ve görevden ayrılmalarda, yabancı resmi konuk veya seçkin bir ziyaretçi onuruna düzenlenen kabul törenidir.

Protokolde oturma düzeni nasıl olmalıdır?​

Protokolde oturma düzeni nasıl olmalıdır?
Ev sahibi ve sahibesi karşılıklı otururlar. Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler. Örn: İkinci önemli konuk, onur konuğunun eşinin sağ tarafına, eşi ise onur konuğunun sağ tarafına oturur.
 
Protokolde kimin önce konuşması gerektiği ve hangi sıraya göre hareket edilmesi gerektiği konuları oldukça önemlidir. Genel olarak, kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önde gelir. Örneğin, karşılamalarda üstler başta, uğurlamalarda ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğru gerçekleşir ve açılış konuşmasını ev sahibi yapar.

Protokol, resmi ilişkilerde ve törenlerde uyulması gereken kural ve kaideler bütünüdür. Protokol kuralları, saygı ve nezaket, onur ve itibar, önem ve öncelik, temsil, düzey eşitliği ve denklik gibi temel ilkeler üzerine şekillenir. Bu kurallara uyulması, devletler, kurumlar ve bireyler arasındaki ilişkilerde saygınlığı ve uyumu sağlar. Ayrıca, protokol kurallarına uymak ulusal, kurumsal ve kişisel saygınlık açısından da önemlidir.

Resepsiyonlarda karşılama ve kabul genellikle kurum amiri ve eşi ile yardımcısının bulunduğu karşılama hattında gerçekleşir. Önemli bir konuğun onuruna verilen resepsiyonda ise ev sahibi ve eşi ile onur konuğu ve eşi karşılama hattında yer alır.

Törenlerde ise açılış konuşmasını ev sahibi yapar ve programın sunucusu tarafından davet edilir. Ayrıca, kurumsal törenlerde açılış konuşmasını ilgili birim amiri gerçekleştirir. Özetle, protokol kurallarına uygun davranmak, resmi ilişkilerde ve törenlerde saygınlık ve düzenin sağlanması için önemlidir.
 
Geri
Üst