AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Protokol Nedir ve Tarihcesi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Protokol Nedir ve Tarihçesi?​

Protokolün Tarihçesi: Protokol kurallarının temeli Yunanlılar tarafından atılmıştır. Elçilerin dokunulmazlığı gibi ilk diplomasi kuralı oluşturulmuş, Romalılar tarafından da uygulanmıştır. teşrifat kuralları belirlenmiş, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Teşrifat Nizamnamesi düzenlenmiştir.

Genel protokol türleri nelerdir?​

Genel protokol türleri nelerdir?
Protokol Türleri
- Devlet protokolü
- Diplomatik protokol.
- Mülki protokol.
- Askeri protokol.
- Adli protokol.
- Akademik protokol.
- Kurumsal protokol.
- Dini protokol.

Protokol kuralları nelerdir kısaca?​

Protokol kuralları nelerdir kısaca?
Protokol Kuralları; resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı konularında uyulması gereken kurallardır. İnsanlar özel hayatlarında ne kadar samimi olurlarsa olsunlar, iş hayatında protokol ve davranış kurallarına uymak zorundadırlar. Resmiyet ile samimiyet karıştırılmamalıdır.

Kurumsal protokol ne demek?​

Katılımcıların profesyonel yaşamlarında, şahıslarla, ast ve üstleri, mevkidaşları, diğer kurum temsilcileri ile tüm kurumsal ilişkileri, iş hayatları ve bulundukları tüm organizasyonlarda ayırt edilir biçimde doğru ve şık davranmalarını sağlamak.

Protokolün anlam ve önemi nedir?​

Protokolün anlam ve önemi nedir?
Başka bir deyişle protokol; Resmi ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde uyulması gereken resmi kuralardır. Protokol dar anlamda kamu belgelerinin aslı, uluslararası konferansların ve anlaşmaların tutanaklarına denir.

Protokolün anlamı ve önemi nedir?​

Protokolün anlamı ve önemi nedir?
Protokol, kamusal yaşamda devlete, kuruma ve kişiye hak ettiği ve layık olduğu önemi ve değeri vermektedir. Bu nedenle devletler, kurumlar ve kişiler arasındaki tüm ilişkilerde protokol kurallarına uymak ulusal, kurumsal ve kişisel saygınlık açısından bir zorunluluktur.

Protokol Eski Yunanca ne demek?​

PROTOKOL NE DEMEKTİR? ‘Proto’ ve ‘Kolos’ sözcüklerinin birleşmesinden türemiş ve Türkçeye eski Latince ve Yunanca’dan geçme bir sözcük. Lügat anlamıyla ‘Proto’ “ön, öndeki” demek..”Kolos” ise götün çoğulu.

Saray protokolü nedir?​

Saray protokolü nedir?
Osmanlı Devleti’nde konukların ağırlanması; bayram, düğün, Cülus (tahta çıkma töreni) gibi özel ve önemli günlerde yapılan törenler, belirli usul ve kaidelere göre düzenlenirdi.
 
Protokol, belirli kurallar ve prosedürler dahilinde gerçekleştirilen resmi ve kurumsal ilişkilerde uyulması gereken görgü kurallarını ifade eder. Protokolün tarihçesi, Yunanlılar tarafından atılan temel diplomasi kurallarıyla başlar. Protokol kuralları zamanla gelişerek günümüze kadar gelmiştir.

Genel olarak, protokol türleri şunlardır:
- Devlet protokolü
- Diplomatik protokol
- Mülki protokol
- Askeri protokol
- Adli protokol
- Akademik protokol
- Kurumsal protokol
- Dini protokol

Kurumsal protokol, profesyonel ilişkilerde, kişilerin doğru ve uygun davranışlarını sağlamayı amaçlar. Bu, iş hayatında etkili iletişim ve ilişkilerin sürdürülmesine yardımcı olabilir.

Protokol kuralları ise resmi törenlerde, mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uygulanması gereken kurallardır. Protokol, resmiyet ile samimiyet arasındaki dengeyi sağlar ve toplumsal ilişkilerde uyulması gereken belirli normları belirler.

Protokolün önemi, devlete, kuruma ve kişiye hak ettikleri değeri vererek saygınlığı korumasını sağlar. Bu nedenle, protokol kurallarına uyum ulusal, kurumsal ve kişisel düzeyde saygınlık açısından büyük önem taşır.

Son olarak, "Saray protokolü" Osmanlı Devleti'nde konukların ağırlanması sırasında uygulanan belirli usul ve kaidelere dayalı törenlerdir. Bayramlar, düğünler, tahta çıkma törenleri gibi özel günlerde saray protokolüne uyulur ve belirli protokol kuralları dikkate alınarak davranılırdı.
 
Geri
Üst