Protista alemindeki canlilar icin verilenlerden hangisi ortaktir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
252.227
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Protista alemindeki canlılar için verilenlerden hangisi ortaktır?​

Çok hücreli ya da bazıları tek hücreli olan protista âlemindeki canlıların tümü ökaryot hücreye sahiptir. Koloni halinde ya da bireysel yaşarlar. Suyun boşaltımını sağlayan kontraktil kofullar tatlı sularda yaşayan tek hücreli üyelerinde bulunur.

Bir canlının hangisine sahip olması protista aleminde olmadığını kanıtlar?​

Protista âleminde yer alan canlılar arkeler ve bakterilerden zarla çevrilmiş organellerinin varlığıyla ayırt edilir. Protistaların şu an yaşayan 60.000 kadar türü ve bir o kadar da nesli tükenmiş fosil türleri bulunur. Âlemin üyeleri üreme, vücut şekli, yaşama ve beslenme biçimi bakımından büyük farklılıklara sahiptir.

Protista alemi hepsi tek hücreli mi?​

Protista alemi hepsi tek hücreli mi?
Protistler âlemi Tüm protistler tek hücrelidir. Teknik olarak, bitkiler ve hayvanlar âlemine sadece çok-hücreli organizmalar dahil edildiğinden, hayvan-benzeri (protozoa) ve bitki-benzeri (protofita) tek hücreliler protista olarak sınıflandırılır. Algler, öglenoidler ve cıvık mantarlar da bu sınıftadır.

Cıvık mantarların özellikleri nelerdir?​

Cıvık mantarların özellikleri nelerdir?
Cıvık mantarlar serbest yaşayan, amip gibi hareket eden, hücre duvarı olmayan ökaryot organizmalardır. Amipsi hareketlerle besinlerini alır. Cıvık mantarların üremeleri eşeysiz ve eşeyli olur. Ayrıştırıcı organizmalar olduklarından madde döngülerinde rol oynar.

Bitkiler ökaryot mudur?​

Ökaryotlar genel olarak bitki, hayvan, mantar ve Protista olarak dört gruba ayrılırlar.

Algler neden bitkiler aleminde yer almaz?​

Çok hücreli ve haploid bir doku içerisinde saklanan, çok hücreli embriyolar geliştirirler. Bu da alg olmayan bitkiler ile yeşil alglerden ayıran özelliktir.

Arke bakteri mi?​

Arke bakteri mi?
Arkeler yakın zamana kadar bakteriler arasında incelenen canlılardır. Bu canlılar tek hücrelidir. Bakterilerde olduğu gibi prokaryot hücre yapısına sahiptir. Bu nedenle de bu canlılarda zarlı organel ile hücre çekirdeği yoktur.

Cıvık mantarlar ne depolar?​

Cıvık mantarlar ne depolar?
⇒Depo polisakkaritlerinin glikojen olması, kitin taşımaları ve heterotrof beslenmeleri yönüyle hayvanlara; hücre çeperine sahip olmaları, aktif olarak hareket edememeleri ve sporla çoğalmaları yönüyle de bitkilere benzerler.
 
Protista alemindeki canlıların ortak özelliği, ökaryot hücreye sahip olmalarıdır. Ökaryot hücreler, çekirdekleri zarla çevrili olan hücrelerdir ve protista alemindeki tüm canlılar bu tür hücrelere sahiptir. Bu özellik, protista alemindeki canlıları diğer iki büyük hücre aleminden (bakteriler ve arkeler) ayırt eder.

Öte yandan, bir canlının ökaryot hücreye sahip olması, protista aleminde olmadığını kanıtlar. Çünkü protista alemindeki canlılar zaten ökaryot hücrelere sahiptir, bu nedenle ökaryot hücreye sahip olmak, diğer alem ve gruplara ait canlıları işaret eder.

Protista alemindeki canlılar genellikle tek hücreli olmalarıyla bilinirler. Bitkiler ve hayvanlar alemlerine sadece çok hücreli organizmalar dahil edildiği için, protista alemindeki canlılar genellikle tek hücrelidir. Protozoalar (hayvan benzeri) ve protofitler (bitki benzeri) gibi gruplar genellikle tek hücreli protista canlıları içerirken, algler, öglenoidler ve cıvık mantarlar gibi organizmalar da tek hücreli olarak sınıflandırılırlar.
 
Geri
Üst