AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Protesto ve gosteri yuruyusu hangi amacla yapilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.979
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Protesto ve gösteri yürüyüşü hangi amaçla yapılabilir?​

Gösteri yürüyüşü, belirli konular üzerinde halkı aydınlatmak ve bir kamuoyu yaratmak suretiyle o konuyu benimsetmek için gerçek ve tüzel kişiler tarafından kanun çerçevesinde düzenlenen yürüyüşleri ifade etmektedir.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü nerelerde yapılamaz?​

Madde 22 – (…) ile parklarda, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kilometre uzaklıktaki alan içinde toplantı yapılamaz (İptal ibare: Anayasa Mahkemesinin 10/9/2020 tarihli ve E.: 2020/12, K.: 2020/46 sayılı kararı ile.)

Ali kamu düzeni gerekçesiyle bir toplantıyı en çok ne kadar erteleyebilir?​

Ali kamu düzeni gerekçesiyle bir toplantıyı en çok ne kadar erteleyebilir?
Toplantının Ertelenmesi veya Yasaklanması Toplantı, toplantının yapılacağı saatten en az yirmidört saat önce düzenleme kurulunun çoğunluğu tarafından, bildirimin verildiği valilik veya kaymakamlığa yazı ile bildirilmek şartıyla kırksekiz saati geçmemek üzere yalnız bir kez geri bırakılabilir.

Basın açıklaması yapmak izne tabi mi?​

Basın açıklaması yapmak izne tabi mi?
basın açıklamalarının ifadeyi açıklama özgürlüğü olduğu ve 2911 sayılı kanun hükümleri içerisine giren bir durum olmadığı sürece yasal bir etkinlik olduğu, gerçekleştirilmesi için daha önceden izin yükümlülüğünün bulunmadığı düşünülmektedir.

Toplantı ve yürüyüşlerde güzergahı kim belirler?​

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller 2911 sayılı yasa ile belirlenmiştir. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 6 ncı, bu kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin 3 üncü maddesi toplantı yapılacak alanları, gösteri yürüyüşü düzenlenecek …

Toplantı için nereden izin alınır?​

Düzenleme kurulunda yer alacak yabancılar için, ilgili Valilik kanalıyla, İçişleri Bakanlığından izin belgesi alınması; Kanun’a göre düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap edecek, afiş, pankart, resim, flama, levha, araç ve gereçler taşıyacaklar için mahallin en büyük mülki idare amirliğine.

Basın açıklaması hangi kanun?​

Basın açıklaması hangi kanun?
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından, Anayasa’nın 25, 26 ve 34. maddeleri ile esasları belirlenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti basın açıklamaları şeklinde de kullanılmaktadır.
 
Protesto ve gösteri yürüyüşleri genellikle belirli konularda farkındalık yaratmak, halkı bilgilendirmek ve bir kamuoyu oluşturarak o konunun önemini vurgulamak amacıyla düzenlenmektedir. Halkın sesini duyurmak, toplumsal sorunlara dikkat çekmek, talepleri iletmek ve çözüm bulunmasını sağlamak da protesto ve gösteri yürüyüşlerinin amaçları arasında yer almaktadır.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri belirli yerlerde yapılamaz. Kanuna göre, parklar, mabetler, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile Türkiye Büyük Millet Meclisine bir kilometre uzaklıkta bulunan alanlarda toplantı yapılamaz.

Kamu düzeni gerekçesiyle bir toplantı en fazla kırksekiz saat ertelenebilir. Toplantının ertelenmesi veya yasaklanması durumunda, toplantının yapılacağı saatten en az yirmidört saat önce düzenleme kurulunun çoğunluğu tarafından ilgili makama bildirimde bulunulması gerekmektedir. Bu bildirim kırksekiz saati geçmemek üzere yalnız bir kez gerçekleştirilebilir.

Basın açıklamaları genellikle ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilir ve izne tabi tutulmazlar. Ancak, basın açıklamalarının yasal bir etkinlik olduğu ve ifadeyi açıklama özgürlüğü kapsamında olduğu sürece önceden izne tabi olmadığı düşünülmektedir.

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin güzergahı, düzenleme hakkını kullananlar tarafından belirlenir. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin düzenlenmesine ilişkin şekil, şart ve usuller ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile belirlenmiştir.

Toplantı için izin almak isteyenler, ilgili valilik kanalıyla İçişleri Bakanlığından izin belgesi alabilirler. Düzenlenen toplantılar ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap edecek kişiler ile afiş, pankart, resim, flama, levha gibi materyaller taşıyacak olanlar ise mahallin en büyük mülki idare amirliğine başvurarak gerekli izinleri alabilirler.

Basın açıklamaları, Anayasa'nın 25, 26 ve 34. maddelerinde belirtilen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini kapsayan etkinlikler arasında yer almaktadır. Bu nedenle basın açıklamaları da temel hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirilir.
 
Geri
Üst