AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Protein yapisinda azot var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Protein yapısında azot var mı?​

Bütün proteinler karbon, hidrojen, azot ve oksijen içerir. Çoğu protein kükürt içerirken bazı proteinler ek elementler de içermektedir.

Azotu proteine çevirme faktörü nedir?​

Yapılan çalışmalar, gıda içinde bulunan toplam azotun % 99’unun proteinlerden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Proteinlerin yaklaşık % 16’sının N, geri kalan bölümünün ise C, H ve O atomlarından oluşmaktadır. Protein tayininde önce N miktarı bulunur ve bu değer bir faktör ile çarpılarak protein miktarı hesaplanır.
Protein olmayan nitrojen nedir?
Protein olmayan azot (NPN) aslında protein değildir, sadece basit azottur. İşkembedeki mikroplar protein olmayan azotu mikrobiyal proteine dönüştürmek için enerji kullanır. Otlayan ineklerde ise, işkembe mikropları protein olmayan azotu sadece% 80 verim ile kullanır (gerçek protein ile karşılaştırıldığında).
Azot tayini nasıl yapılır?
Toplam Azot Tayini Sonucunun Hesabı Bir kolorimetre veya fotometre yardımı ile konsantrasyon ölçümü yapılır. Destilasyon işleminde 15 ml destile su ve 5 ml 0.02 N HCl bir behere konur ve destilat bu beherin içine toplanır. Kolorimetrik tayin 400-425 nm’de yapılır.

Protein tayin yöntemleri nelerdir?​

Toplam protein tayini, genel bazı yöntemlere dayanır. Bunun için günümüze kadar çok çeşitli direkt ve indirekt teknikler geliştirilmiştir. Bu yöntemler Kjeldahl metodu, infrared spektroskopisi, turbidimetri, flourimetri, refraktometri polarimetri olarak sayılabilir.

Rumende yıkılabilir protein nedir?​

Eriyebilir protein rumen mikroorganizmaları tarafından hızla parçalanır. Protein niteliğinde olmayan azot bileşikleri (NPN) eriyebilir protein formundadır. asitler, aminler ve amidler bu özelliğe sahip yapılardır.
Aşağıdakilerden hangisinde azot atomu bulunur?
Azotlu bazlar azot atomu bulunduran organik bileşiklerdir, azotun üzerindeki tek elektron çifti yüzünden baz özelliği taşırlar. Azotlu bazlara örnek olarak aminler (amonyak, trietilamin gibi), piridin ve nükleik asitlerde bulunan nükleobazlar (adenin, guanin, timin, sitozin ve urasil gibi) gösterilebilir.
 
Geri
Üst