AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Protein sentezleyen organel nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Protein sentezleyen organel nedir?​

► Ribozomlar hücrede protein sentezinin yapıldığı organellerdir.

Iç zar sistemi nedir?​

İç zar sistemi (endo- = “iç kısım”) ökaryot hücrelerde, proteinleri ve yağları modifikasyonlama, depolama ve taşıma görevlerini birlikte çalışarak gerçekleştiren zarlar ve organeller grubudur. Teknik olarak hücrenin içinde yer almasa da, hücre zarı da iç zar sisteminin bir parçasıdır.
Hücrenin içinde organel bulunur mu?​
Hücre içerisinde bir takım özelleşmiş yapı birimleri bulunur. Bu yapı birimleri organel olarak adlandırılır. Hücre organelleri; lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, kloroplast, koful, sentrozom ve golgi aygıtı olarak sıralanabilir.

Ribozomun alt birimleri nerede sentezlenir?​

Ribozomun alt birimleri nerede sentezlenir?
Ribozomlar, ribozom alt birimleri oluşturan RNA ve proteinlerden oluşur: büyük bir ribozom alt birimi ve küçük alt birim. Bu iki alt birim çekirdekte üretilir ve protein sentezi sırasında sitoplazmada birleşir. Serbest ribozomlar, sitozolde asılı bulunurken, bağlı ribozomlar endoplazmik retikuluma eklenir.

Proteinlerin Glikolizasyonu hangi Organelde olur?​

Proteinlerin Glikolizasyonu hangi Organelde olur?
Granüllü endoplazmik retikuluma bakan kısmı cis bölgesi, plazma membranına bakan kısmı trans bölgesi olarak adlandırılır. Küçük membran vezikülleri endoplazmik retikulumdan tomurcuklanarak cis golgi’ye ulaşır ve trans yüze ilerlerken modifiye edilir. Proteinlerin glikolizasyonu gerçekleştirilir.

Granülsüz er ne sentezler?​

Granülsüz ya da düz endoplazmik retikulum adını alan bu bölge hücredeki lipid maddeleri sentezler. Birçok enzimatik süreci gerçekleştirir. Bu bölgede ribozom olmadığı için granülsüz ER’da protein yerine fosfolipidlerin, steroid moleküllerin ve çeşitli lipidlerin sentezini gerçekleştirir.

Plasmodesmata görevi nedir?​

Plasmodesmata: Bitkilerde, hücre duvarındaki gözenekleri birbirine bağlayarak, her bir hücrenin ona yakın hücreler ile iletişim kurmasında görevlidir.
Asit fosfataz hangi Organelde bulunur?​
Asit fosfataz, vücutta bulunan, ancak öncelikle prostat bezinde bulunan bir enzimdir.

Organeller ve hangi hücrede bulundukları?​

Organeller ve hangi hücrede bulundukları?
Temel ökaryotik organeller tablosu
Organel | Görevi | Bulunduğu Yapılar
Endoplazmik retikulum | madde iletimi | bütün ökaryotlar
Golgi aygıtı | madde depolama, paketleme, salgılama | bütün ökaryotlar
Mitokondri | enerji üretimi | çoğu ökaryotlar
Koful | madde depolama ve homeostaz | ökaryotlar
 
Protein sentezleyen organel olan ribozomlar hücre içinde protein sentezi işlemini gerçekleştiren organellerdir. Ribozomlar, sitoplazmada bulunan büyük ve küçük alt birimlerin birleşmesiyle oluşur. Bu alt birimler çekirdekte sentezlenir ve daha sonra sitoplazmada bir araya gelir. Serbest ribozomlar sitoplazma içinde dağınık bir şekilde bulunurken, bağlı ribozomlar endoplazmik retikulumun yüzeyinde yer alır.

Proteinlerin glikolizasyonu ise granüllü endoplazmik retikulumda gerçekleşir. Bu organelin cis bölgeleri proteinlerin sentezlenmesine ve erken modifikasyonlarına katkıda bulunur. Daha sonra endoplazmik retikulumda sentezlenen proteinler, cis golgi tarafından alınarak trans-golgi ağında glikolize edilirler.

Granülsüz endoplazmik retikulum ise lipid maddelerin sentezinden sorumlu bir organeldir. Protein sentezinde rol oynamayan bu bölge, lipidlerin, fosfolipidlerin, steroid moleküllerin ve diğer lipid türlerinin sentezini gerçekleştirir. Granülsüz ER'da, ribozomlar bulunmadığı için proteinler değil lipid maddeler sentezlenir.

Plazmodesmata ise bitkilerde hücreler arasında iletişimi sağlayan yapısal özelliklerdir. Hücre duvarındaki gözenekleri birbirine bağlayarak komşu hücrelere geçişi sağlarlar.

Asit fosfataz ise vücutta bulunan bir enzim olup özellikle prostat bezi gibi bazı dokularda bulunur.

Organel ve bulundukları yapılar arasındaki ilişkiye gelince, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı, ve koful gibi organeller bütün ökaryot hücrelerde bulunurken, mitokondri ise çoğu ökaryot hücrede bulunur. Bu organellerin görevleri ise madde iletimi, depolama, energi üretimi gibi çeşitli hücresel işlevleri gerçekleştirmektir.
 
Geri
Üst