AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Prostat bezinin gorevi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.386
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Prostat bezinin görevi nedir?​

Prostatın Fonksiyonu Nedir? Prostat bir salgı bezidir. İdrar torbasının (mesane) hemen altında yer alan, içerisinden idrar kanalının (üretra) geçtiği ve ayrıca spermleri testislerden getiren tüplerin (vas deferens) açıldığı bir organdır. Prostat bezinin asıl görevi meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır.

Prostata çözüm nedir?​

Prostata çözüm nedir?
Prostat büyümesinde ilaç tedavisi, hastaların şikayetlerini azaltmaya yönelik uygulanmaktadır. İlaç tedavisi olarak en sık kullanılan ve prostatın neden olduğu tıkanmayı en hızlı şekilde rahatlatan “alfa bloker” adı verilen ilaçlardır. Son yıllarda bu ilaçların yan etki profili oldukça düşük tipleri bulunmaktadır.

Prostat iltihabı nasıl önlenir?​

Prostat iltihabı nasıl önlenir?
Akut bakteriyel prostatit de hasta antibiyotikler ile en az 2 hafta tedavi edilir. Bazı durumlarda hastayı yatırıp, damardan antibiyotik ve serum tedavisi uygulanması gerekli olabilir. İdrarı boşaltma zorluğu olduğunda mutlaka idrar drenajı sağlanmalı gerekirse sonda uygulanmalıdır.

Prostat iltihabı neden oluşur?​

Genç ve orta yaşlı erkeklerde daha sık görülen bakterilerin sebep olduğu ve tekrarlanan idrar yolu iltihaplarının prostat bezine girmesi sonucunda meydana gelir. Belirtileri zaman içerisinde yavaş yavaş ortaya çıkar, hatta bazı erkeklerde belirtilerin şikayet oluşturması birkaç yıl alabilir.

Prostatlı birinin çocuğu olur mu?​

Prostatlı birinin çocuğu olur mu?
Erkekler meni çıkmayınca cinsel güçlerinin azalacağını ve baba olamayacaklarını düşünüyor. Oysa ki prostatı çıkarılan erkeklerin menileri idrarda kaldığından çıkarılıp özel işlemden geçiriliyor ve bu erkekler tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Erkeklerde prostat iltihabı neden olur?​

Erkeklerde prostat iltihabı neden olur?
Prostat iltihabının nedenleri kesin olarak belirlenebilmiş değildir. Bazı prostatit tipleri cinsel yolla iltihap bulaşmasına bağlanmıştır. Bu bulaşmalar sonucunda ortaya çıkan akut ya da kronik bakteriyel prostatit daha sonra prostatta kalıcı (kronik) enfeksiyon meydana getirebilmektedir.
 
Prostat bezinin görevi, meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır. Prostat bir salgı bezidir ve idrar torbasının hemen altında yer alır. İdrar kanalı ve spermleri taşıyan tüplerin açıldığı bir organdır. Prostat bezinin salgıladığı sıvı, sperm hücrelerini besler ve korur. Ayrıca meninin sıvı kısmını oluşturarak sperm hücrelerinin hareketli olmasını sağlar.

Prostat büyümesi durumunda ise genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. En sık kullanılan ilaçlar, prostatın oluşturduğu tıkanıklığı hızla gideren alfa blokerlerdir. Bu ilaçlar, hastaların belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Son yıllarda geliştirilen ilaçlar, yan etki profili açısından daha iyidir ve genellikle iyi tolerans edilirler.

Prostat iltihabı ise genellikle bakterilerin sebep olduğu bir durumdur. Bakterilerin idrar yolu enfeksiyonlardan prostat bezine geçmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Akut bakteriyel prostatit durumunda antibiyotik tedavisi gerekebilir. İdrarı boşaltma zorluğu yaşayan hastalarda idrar drenajı sağlanmalıdır.

Prostat iltihabının nedeni net olarak belirlenemese de bazı durumlarda cinsel yolla bulaşan mikropların prostat iltihabına neden olabileceği bilinmektedir. Akut veya kronik bakteriyel prostatit, uzun vadede kronik enfeksiyonlara yol açabilir. Belirtileri genellikle zamanla ortaya çıkar ve tanı konması önemlidir.

Prostatlı bir erkeğin çocuğu olabilmesi mümkündür. Prostat ameliyatı geçiren erkeklerde meni, özel işlemlerle alınarak tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olma şansı vardır. Bu nedenle prostat rahatsızlığı olan erkeklerin baba olma şansı devam etmektedir.
 
Geri
Üst