- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Program Geliştirme Aşamalari nelerdir?
Program geliştirme süreci; planlama, taslak oluşturma, ön deneme yapma ve uygulamaya hazır hale getirme aşamalarından oluşur.Program değerlendirmenin temel amacı nedir?
Bu görüşlere göre program değerlendirmenin amacı, programın ve öğrenmelerin etkili olup olmadığı hakkında bir karara varmaktır[6]. Program değerlendirmede, programın sağlamlığının, işe yarama derecesinin, öğretim hizmetinin etkililiğinin ve yeterlilik derecesinin belirlenmesi gerektiğini vurgulanmaktadır.Program değerlendirme nasıl yapılır?
Program Değerlendirme Sürecinin Temel İşlemleri
- Anlamın kesinleştirilmesi.
- Amacın belirlenmesi.
- Anahtar tarafların belirlenmesi.
- Olanakların ve engellerin belirlenmesi.
- Yanıt aranacak soruların belirlenmesi.
- Tasarının kesinleştirilmesi.
- Verilerin toplanması.
- Verilerin çözümlenmesi.
Program geliştirme süreci nasıl başlar?
Program geliştirme süreci çalışma gruplarının oluşturulması ile başlar. Çalışma grupları program tasarısının hazırlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi süreçlerinde neleri hangi zamanda gerçekleştireceklerine yönelik bir çalışma planı hazırlarlar.
Değerlendirme süreci ne demek?
Değerlendirme: Ölçme sonuçlarını bir ölçütle karşılaştırarak, ölçülen nitelik hakkında bir değer yargısına (anlamlandırma, karar verme, yorum yapma) varma sürecidir.Program değerlendirme modelleri nelerdir?
(Worthern, Sanders ve Fitzpatrick, 1997).Bir eğitim programı geliştirirken ilk aşamada aşağıdakilerden hangisi belirlenmelidir?
Verimli bir eğitim programı gerçek ihtiyaçlara dayalı olmalıdır. Eğitim programını hazırlayıp uygulamaya koymak için öncelikle bireyin, toplumun ve konu alanının ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekmektedir. Eğitim ihtiyacını saptama işlemi, programlı bir eğitim çalışmasının ilk adımını oluşturur.