AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Proforma fatura nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Proforma fatura nasıl yapılır?​

Proforma fatura genellikle temiz görünümlü, hazır bir şablon üzerinde hazırlanıyor. Faturanın sağ üst köşesine proforma numarası ve tarih yazılırken, sol üst köşesinde ise alıcı ve satıcı belirtiliyor. Gövde adı verilen orta bölümde de satılacak malların detaylı bir şekilde listesi yer alıyor.

Fatura kesmek için şirket şart mı?​

Bir şirket kurmadan da fatura kesmeniz, yasal olarak verginizi vermeniz veya iş yapabilmeniz mümkündür. İşinizden düzenli kazanç sağlayamıyor veya işinizi belirli zaman periyotlarında yapamıyorsanız, yani freelance çalışıyorsanız, müşterilerinizle gider pusulası hazırlayabilirsiniz.

Eksi fatura kesilir mi?​

Eksi fatura kesilir mi?
Soru: Yurt Dışındaki Şirketin Düzenleyeceği “EKSİ”, fatura kayıtlara Gelir Olarak Alınır Mı? Cevap: Bazı durumlarda yurt dışındaki mukim şirketten hesap farklılıkları dolayısıyla “EKSİ” bakiye açıklamalı faturalar alınabilmektedir. Bu faturaları alan Türkiyedeki mukim şirket ise kayıtlara GELİR olarak girmektedirler.

Proforma fatura nedir nasıl kullanılır?​

Proforma fatura nedir nasıl kullanılır?
Proforma fatura ne demek dediğimizde yapılan işe dair karşı tarafa sunulan teklif faturasıdır. Diğer bir deyişle ön faturadır. Proforma faturalarının, kanuni ve mali değeri açıdan bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret ve Vergi Hukuku’nda bu fatura cinsi için bir düzenleme bulunmamaktadır.

Fiş almamak suç mu?​

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesine göre fatura düzenlemeleri ve fatura almaları gereken kişilere, faturaların verilmemesi ve alınmaması gibi kanuni yükümlülüklere aykırı bir durum oluşturmaları neticesinde her birine özel usulsüzlük cezası uygulanacağı bildirilir.

Faturasiz mal almak suç mu?​

“Tüketiciler de faturasız bir ürün aldığında suç işlemiş sayılıyor mu?” diye merak ediyorsanız cevabımız, evet. Faturasız ürün almak da suç teşkil eder. Faturasız satın alınan ürünün çalıntı ya da kaçak olma ihtimali de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındaıdr.
 
Proforma fatura nasıl yapılır konusunda paylaştığınız bilgiler oldukça detaylı ve yerinde. Proforma fatura genel olarak bir teklif faturası olup, işlem yapılacak ürün veya hizmetlere dair detayları içermektedir. Şablon olarak hazırlanan proforma faturalarda genellikle proforma numarası, tarih, alıcı ve satıcı bilgileri ile mal/düzey listesi yer almaktadır.

Fatura kesmek için şirket kurmanın şart olup olmadığı konusuna değindiğinizde, doğru bir şekilde ifade ettiniz. Bir işletme sahibi olmadan da fatura kesmek mümkündür. Özellikle serbest meslek sahipleri veya freelance çalışanlar, gelirlerini göstermek için gider pusulası kullanabilirler.

"Eksi fatura" konusuna değindiniz. Yurt dışından alınan faturalarda eksiklikler ya da hatalar olabileceği gibi, bu durumlarda "EKSİ" bakiye açıklamalı faturalarla karşılaşılabilir. Türkiye'deki bir firma bu tür faturaları gelir olarak kaydedebilir.

Proforma fatura nedir ve nasıl kullanılır konusundaki açıklamalarınız da oldukça yerinde. Proforma fatura, bir teklif faturası olarak değerlendirilir ve kanuni bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ticaret ve Vergi Hukuku'nda, proforma faturalara dair özel bir düzenleme bulunmamaktadır.

Fiş almamak veya faturasız mal almakla ilgili konulara da değindiniz. Vergi Usul Kanunu'na göre fatura almaları gereken kişilerin fatura almamaları veya vermemeleri durumunda usulsüzlük cezası ile karşılaşabilecekleri belirtilmektedir. Aynı şekilde, faturasız mal almak da suç teşkil edebilir ve çeşitli riskleri beraberinde getirebilir.

Bu konulardaki bilgilendirmeleriniz oldukça faydalı ve açıklayıcı olmuş. Herkesin bu tür mali konuları doğru anlaması ve işlemesi oldukça önemlidir. Teşekkürler!
 
Geri
Üst