AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Problem cozme sureci kac asamadan olusur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
106.967
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Problem çözme süreci kaç aşamadan oluşur?​

Dewey problem çözme için beş aşamadan oluşan bir yöntem önermiştir. Bunu daha sonra Newcomb, Mccracken ve Warmbord altı aşamalı hale getirmişlerdir. Problemin çözümünde ilk aşama, bir güçlüğün olması ve onun hissedilmesidir.

Problem çözme aşamaları nasıl yapılır?​

Problem çözme aşamaları nasıl yapılır?
Problem Çözme Aşamaları Beyin fırtınası yapın. Alternatifleri değerlendirin. Çözümü seçin. Seçilen çözümün aktif biçimde uygulayın.

Problemin analiz edilmesi aşamasında aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılır?​

İşte, problemin çözümü ve karar vermede en çok kullanılan 10 teknik:
- Fayda Maliyet Analizi.
- Beyin Fırtınası
- 3. Balık Kılçığı Tekniği (Sebep-Sonuç Diyagramı)
- Ağaç Diyagramı
- İlgi Diyagramı
- Çoklu Oylama.
- 7. Nominal Grup Tekniği.
- 8. 5 N, 1 K Tekniği.

Aşağıdakilerden hangisi problem çözme tekniklerinden biridir?​

Aşağıdakilerden hangisi problem çözme tekniklerinden biridir?
En yaygın kullanılan problem çözme tekniklerinden bazıları şunlardır: Beyin Fırtınası: En bilinenlerden biridir. Yaratıcı düşünmede de kullanılan beyin fırtınası tekniği bir takım çalışmasıdır.

Problemin analiz edilmesi nedir?​

Problemin Belirlenmesi ve Analiz Edilmesi Beyin fırtınası tekniği, problem ile ilgili bir fikrin akla gelir gelmez yazıya geçirilmesi ve üzerinde düşünülmeden tüm yargıların objektif bir biçimde yazılması işlemidir. Tekniğin doğası gereği grup halinde uygulamak için de oldukça elverişlidir.

Çoklu Oylama Tekniği Nedir?​

Çoklu Oylama Tekniği Nedir?
Multivoting(Çoklu Oylama) birden fazla oylama yapılarak bir kararın alınması için kullanılan bir stratejik yönetim aracı ve analiz tekniğidir. Belirlenen gruplar birçok konuyu, fikirleri ve önerileri oylama ile minimum sayıya düşürür. Geriye kalan öneriler arasında da bir seçim yapılır.

Problem çözme yönteminin özellikleri nelerdir?​

Problem Çözme Yöntemi İle Öğrenmenin Özellikleri
- Öğretimin her kademesinde kullanılır .
- Öğrenciler problemin çözümünde bireysel ya da grup içinde sorumluluklar alır.
- Üst düzey zihinsel süreçler ve düşünme yolları kullanılır.
- Farklı çözüm yolları üretilir.
- Bilimsel ve bağımsız düşünme olanağı verir.

Bir durumun problem olup olmadığına nasıl karar verilir?​

Bir durumun problem olup olmadığına nasıl karar verilir?
Bir problemin varlığını algılamak, değişik kaynaklardan bilgiler toplayarak problemi tanımlamak, söz konusu problemin değişik çözüm yollarını ortaya koymak, bunları birbirleri ile karşılaştırarak en faydalı olanını seçmek ve böylece bir uygulama planı elde etmektir .

Matematik problemi nasıl çözülür?​

Farklı yollar bulabilmek için mutlaka biraz daha uğraş gerekir. – Yeni nesil problem soruları için sorular yavaş okunmalı ve problem hızlı çözülmelidir. – Yeni konu ve kavramlar öğrenilirken hayat ile bağlantı kurmaya çalışılmalıdır. – Sorular mutlaka matematiksel bir dile çevrilmelidir.
 
Problem çözme süreci genellikle beş aşamadan oluşmaktadır. Dewey'in önerdiği beş aşama şunlardır: bir güçlüğün hissedilmesi, güçlüğün tanımlanması, olası çözüm yollarının düşünülmesi, en uygun çözüm yolunun seçilmesi ve çözümün uygulanması. Ancak, Newcomb, Mccracken ve Warmbord'un altı aşamalı bir yöntemi de bulunmaktadır.

Problemin çözümünde genel olarak bir adet problem belirlenir, ardından beyin fırtınası yapılır, alternatif çözüm yolları düşünülür, en uygun çözüm seçilir ve seçilen çözüm aktif olarak uygulanır.

Problemin analiz edilmesi aşamasında ise çeşitli teknikler kullanılabilir. Bunlardan bazıları şunlar olabilir: fayda maliyet analizi, beyin fırtınası, balık kılçığı tekniği (sebep-sonuç diyagramı), ağaç diyagramı, ilgi diyagramı, çoklu oylama, nominal grup tekniği, 5N1K tekniği gibi teknikler problemin analiz edilmesinde sıkça kullanılan araçlardır.

Problem çözme tekniklerinden biri olarak beyin fırtınası oldukça yaygın bir yöntemdir. Bu teknik, bir grup insanın fikirlerini serbestçe paylaşarak yaratıcı çözümler üretmesine olanak sağlar.

Çoklu oylama tekniği ise birden fazla seçenek arasından bir karar almak için kullanılan, grup çalışmalarında etkili bir stratejik yönetim aracı ve analiz tekniğidir. Grup üyeleri, belirlenen seçenekler arasından en uygun olanı oylayarak karar almaya yardımcı olur.

Bir durumun problem olup olmadığına karar vermek için ise o durumun bir güçlükle karşılaşıldığında hissedilmesi, tanımlanması ve çeşitli çözüm yollarının düşünülerek en uygununun seçilmesi gerekmektedir.

Matematik problemlerini çözerken, farklı çözüm yolları düşünmek, yeni kavramları hayatla ilişkilendirmek, soruları matematiksel bir dile çevirmek ve hızlı ve doğru çözüm yollarını bulmak önemlidir. Yeni nesil problem soruları için yavaş okuma ve hızlı çözme, matematiksel düşünme becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst