AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Primer ve sekonder frekans kontrolu nedir?

Editör

Yeni Üye

Primer ve sekonder frekans kontrolü nedir?​

Primer frekans kontrolü frekans sapmalarına çok hızlı şekilde tepki verebilir, gelişmiş SCADA sistemleri buna imkan vermektedir. Sekonder frekans kontrolü, bir diğer adı ile otomatik üretim kontrolü, emre amade olan santraller arasında yük dağılımının yönetimidir.

Sub senkron rezonans nedir?​

Sub-senkron rezonans: Sistem ile türbin-jeneratör grubunun mekanik şaftı arasında meydana gelen, sistemin tabii frekansları ile nominal sistem frekansının altındaki salınımları, 134. Sub-senkron rezonans koruması: Jeneratörlerin sub-senkron rezonansa karşı korumasını sağlayan sistemi, 135.

Yük frekans kontrolü nedir?​

Yük frekans kontrolü nedir?
Böyle bir sistemde, normal çalışma şartlarında, yük değişimlerine karşı sistem frekansının anma değerinde sabit ve üretim alanları arasında bağlantı hatlarından akan gücün anlaşmalarla belirlenmiş sınırlar arasında tutulması yük-frekans kontrolü olarak tanımlanır.

Otomatik üretim kontrolü nedir?​

Otomatik üretim kontrolü nedir?
Đki veya daha fazla bağımsız kontrol alanı enterkonnekte güç sisteminde, frekans kontrolüne ilave olarak, her alan dahilinde üretim çizelgelenmiş güç değişimini sürdürecek şekilde kontrol edilmelidir. Üretim ve frekansın kontrolü yük frekans kontrolü ya da otomatik üretim kontrolü olarak isimlendirilir[2].

Primer frekans kontrolü nedir?​

Primer frekans kontrol hizmeti, sistem frekansının düşmesine yada yükselmesine tepki olarak ünite aktif çıkış gücünün hız regülatörü ile otomatik artırılması yada azaltılması yoluyla sistem frekansının yeni bir denge noktasına getirilmesini sağlar.

Frekans neden düşer?​

Gereksiz eşyalar, gereksiz kalabalıklar, gereksiz sözler enerji israfıdır. Hayatın her alanında sadeleşmek enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlar. * Radyasyon, kimyasallar, katkı maddeleri, genetiği bozulan gıdaların yanı sıra duygu ve düşünceler de bedenin frekansını bozabiliyor.

Frekans kontrolü nedir?​

Frekans kontrolü nedir?

Otomatik üretim nedir?​

Otomatik üretim nedir?
Özellikle endüstri alanlarında yönetimsel faaliyetler ile bilimsel işlerde insan gücüne ihtiyaç olmadan işlerin yürütülmesi Üretim Otomasyonu ile mümkündür. Bu imalat sistemlerinde, insanların müdahalesine ihtiyaç yoktur. İnsan gücü ile makine arasındaki işin paylaşılma yüzdesi, otomasyon düzeyini belirlemektedir.
Pfk sistemi nedir?​
Harmonik yapı ne demek?​
Fourier Teoremine göre Harmonik herhangi bir periyodik (kendini tekrar eden) dalga şeklini temel frekansındaki bileşen ve temel bileşeninin katlarındaki frekanslardaki bileşenlerin toplamı olarak tanımlanmaktadır. .’Harmonikler’, bozulmuş temel dalga formunu oluşturan toplam yüksek frekans dalga biçimlerini ifade eder.

Primer ve sekonder frekans kontrolü, enerji ile ilgili sistemlerde önemli kavramlardır. Primer frekans kontrolü, frekans sapmalarına hızlı tepki vererek sistem frekansının denge noktasına getirilmesini sağlar. Gelişmiş SCADA sistemleri bu kontrolü gerçekleştirebilir. Öte yandan, sekonder frekans kontrolü veya otomatik üretim kontrolü, üretim tesisleri arasındaki yük dağılımının yönetilmesini ifade eder.

Sub-senkron rezonans, enerji sistemlerinde türbin-jeneratör gruplarının mekanik şaftı ile sistemin tabii frekansları arasında meydana gelen salınımları tanımlar. Bu durum genellikle nominal sistem frekansının altındaki salınımları ifade eder. Sub-senkron rezonans koruması ise jeneratörleri bu tür rezonanslara karşı korumayı amaçlar.

Yük frekans kontrolü, sistemde yük değişimlerine karşı sistem frekansının sabit kalmasını ve üretim hatları arasındaki güç akışının belirlenmiş sınırlar içerisinde tutulmasını sağlar.

Otomatik üretim kontrolü, enerji sistemlerindeki farklı kontrol alanları arasında üretim gücünün çizelgelenerek dengelemenin yapılması anlamına gelir. Böylece her alanın üretim gücü yönetilir ve frekans kontrolü sağlanır.

Öte yandan, frekans kontrolü basitçe sistemdeki frekansın yönetilmesi işlemidir.

Pfk sistemi ve harmonik yapıyla ilgili detaylı bilgi verilmemiştir, ancak ihtiyaç doğrultusunda bu konularda da açıklama yapabilirim. Sorularınızı sormaktan çekinmeyin.

Geri