Prime esas gun sayisi nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Prime esas gün sayısı nasıl hesaplanır?​

SGK mevzuatına göre prim ödeme ve eksik gün sayıları şu şekilde hesaplanmaktadır. 1- Ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay/dönemin 28, 29,30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak hesap edilir.

SGK eksik gün sayısı nasıl hesaplanır?​

(Ay/dönemdeki toplam gün sayısı – Eksik gün sayısı = Prim ödeme gün sayısı) formülü vasıtasıyla belirlenir. Örnek 1: 31 gün çeken ayda 5 gün raporlu olan sigortalının; Prim ödeme gün sayısı 31-5=26, Eksik gün sayısı 5 olarak bildirilecektir.

SGK kaç günden hesaplanır?​

SGK kaç günden hesaplanır?
İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları (ay/dönemin ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç), sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dâhil kaç gün olduğuna bakılarak, parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Sigorta prim günü ne demek?​

Sigorta primi hesaplanınca karşınıza çıkan rakamlar ne kadar prim ödediğinizi, ödediğiniz SGK prim gün sayısını ve emekli olmanıza kalan gün sayısını gösterir. Sosyal Güvenlik Kurumu prim hesaplama işlemleri sigortalı olarak çalışmakta olan kişilerin aldıkları bürüt ücret üzerinden yapılmaktadır.

SGK iş günü kaç gün?​

8.9.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar için 3600 gün ve 15 yıllık sigorta süresinin tamamlanmasının ardından emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Bu tarihle 30.4.2008 arasında girişi olan kişiler ise 4500 gün ve 60 yaşın yanında 25 yıllık sigorta süresinin tamamlanmasıyla yaş haddinden emekli olabilmektedir.

Sigorta prim günümü nasıl öğrenebilirim?​

Sigorta prim günümü nasıl öğrenebilirim?
SGK hizmet dökümünü kolayca alabilmek için e-devlet sistemine ait olan turkiye.gov.tr internet sitesine girmeniz gerekir. Anasayfadaki giriş yap butonuna tıkladıktan sonra size en uygun giriş seçeneğini kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
Prime esas günlük kazanç alt sınırı nedir?​
Günlük kazanç alt sınırı : 166,80 TL Aylık kazanç alt sınırı :5.004,00 TL Günlük kazanç üst sınırı : 500,40 TL Aylık kazanç üst sınırı : 15.012,00 TL olarak uygulanacaktır.
 
SGK mevzuatına göre prim ödeme ve eksik gün sayıları belirli kurallara göre hesaplanmaktadır. Öncelikle, ay/dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın her zaman 30 gün olarak kabul edilir. Yani, ödenecek prim miktarı, ayın kaç gün sürdüğüne göre değişmez.

Eksik gün sayısı ise (ay/dönemdeki toplam gün sayısı - prim ödeme gün sayısı) formülü kullanılarak hesaplanır. Örneğin, bir ay 31 gün çekiyorsa ve sigortalı 5 gün raporlu ise, sigortalının prim ödeme gün sayısı 31-5=26 ve eksik gün sayısı 5 olacaktır.

SGK'nın hesaplamaları, sigortalının işe giriş ve işten çıkış tarihlerine de bağlıdır. İşe başladığı ay/dönem içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, işe başlayıp işten ayrıldığı günler hariç olmak üzere, parmak hesabıyla hesaplanır.

Sigorta prim günü, sigorta primini ödediğiniz miktarı, ödediğiniz SGK prim gün sayısını ve emekli olmanıza kalan gün sayısını gösterir. Bu hesaplamalar, kişinin aldığı bürüt ücrete göre yapılmaktadır.

SGK'nın iş günü hesaplamaları da emeklilik hakkı kazanmak için gereken gün sayısını belirlemektedir. Örneğin, 8.9.1999 tarihinden önce sigorta girişi olanlar için 3600 gün ve 15 yıllık sigorta süresi, emeklilik hakkı kazanabilmek için gereken koşullardan biridir.

Sigorta prim günlerinizi öğrenmek için e-devlet sistemine giriş yaparak SGK hizmet dökümünü alabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi internet sitesi turkiye.gov.tr adresinden giriş yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Son olarak, günlük kazanç alt sınırı 166,80 TL, aylık kazanç alt sınırı 5.004,00 TL, günlük kazanç üst sınırı 500,40 TL ve aylık kazanç üst sınırı ise 15.012,00 TL olarak uygulanmaktadır. Bu değerler de prim hesaplamalarında önemli rol oynamaktadır.
 
Geri
Üst