AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Prednizolon nedir nicin kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Prednizolon nedir niçin kullanılır?​

Prednol, vücutta iltihaplanmaya neden olan maddelerin salınmasını önleyen bir kortikosteroid ilacıdır. Etken maddesi metilprednisolondur. Artrit, lupus, sedef hastalığı, ülseratif kolit, alerjik bozukluklar ve daha pek çok enflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Kortikosteroid hangi durumlarda kullanılır?​

Kortizon hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır
- Astım ve Alerjik rahatsızlıklar.
- Sedef, Egzama.
- Gut hastalığı
- Adrenal yetmezliği, Anemi (kansızlık)
- Romataid artrit ve osteoartrit gibi pek çok artrit çeşidi.
- Kanser, Ülseratif kolit.
- Tendinit, Lupus.
- Eklem ve tendon iltihaplanmaları
Kortikosteroid kortizon mu?​
Kortikosteroidler (kortizon, prednizon, deksametazon v.b.) vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormon olan kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır. Çok sayıda tipi geliştirilmiştir, ilk geliştirilen ve halk arasında ismi en bilinen kortizondur.

Prednol kimler kullanamaz?​

Prednol kimler kullanamaz?
PREDNOL’ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ Eğer; • Metilprednisolona, diğer steroid ilaçlara veya PREDNOL-L’nin içerdiği diğer yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz, • İç organlara yayılmış mantar enfeksiyonunuz varsa, • Özel bir tedavi uygulanmayan yaygın bir enfeksiyonunuz varsa.

Oral prednizon nedir?​

Oral prednizon nedir?
Prednizon genellikle ağız yolu ile alınan fakat kas içi enjeksiyonla da verilebilen sentetik bir kortikosteroid ilaçtır ve pek çok tıbbi durumlarda kullanılmaktadır. Temel olarak glukokortikoid etkisi vardır. Prednizon karaciğer tarafından etkin ilaç ve steroid olan prednizolon’a dönüştürülen bir ön ilaçtır.

Prednol ve Precort aynı mı?​

prednolün muadiliymiş. vücuttaki kortikosteroidi arttıran 16 mg lık tablet. kullanırken yemenize içmenize dikkat etmeniz gerekir. istenilen etki elde edildikten sonra doz yavaş yavaş azaltılmalıdır. bir anda ilacı kesmek olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Kortikosteroid yan etkileri nelerdir?​

Steroid yan etkileri
- Hazımsızlık veya mide sorunları
- İştah artışı veya kilo alma.
- Uyku güçlüğü
- Ruh hali değişiklikleri (sinirlilik, kaygı, depresyon vb.)
- Enfeksiyon riskinde artış (özellikle su çiçeği, zona ve kızamık)
- Kan şekeri yüksekliği veya diyabet.
- Kemik erimesi (osteoporoz)
- Yüksek tansiyon.
Yüksek dozda kortikosteroidler hangi amaçla kullanılır?​
Kortikosteroid ilaçlar ayrıca transplant (organ nakli) cerrahisinden sonra organ reddini önlemek için ve lenfoma ve lösemi gibi kanser tedavilerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca, tenisçi dirseği veya artrit gibi bozukluklarda ağrı giderici olarak da kortikosteroid injeksiyonları kullanılabilir.

Kortizon birden bırakılırsa ne olur?​

Kortizon birden bırakılırsa ne olur?
Kortizon tablet kullanımı kesileceği zaman, dok torununuza danışarak, doz azaltarak, yavaş kesilmesi gerekir. Birden kesilmesi durumunda, halsizlik, bitkinlikle başlayan can sıkıcı belirtiler ortaya çıkabilir. Kortizon tabletlerin sık görülebilen yan etkileri; Kilo artışı

Kortikosteroid kontrendikasyonları nelerdir?​

Kortikosteroid kontrendikasyonları nelerdir?
Kortikosteroid ilaçları krem yoluyla ya da inhaler olarak uygulandığında yan etkileri enderdir; ancak, uzun süre yüksek dozlarda alınan tabletler şeker hastalığı, hipertansiyon, osteoporoz, ödem, peptik ülser, Cushing sendromu, çocuklarda büyümeyi durdurma ve ender durumlarda katarakt ve psikoza neden olur.Yüksek dozda …

Prednol mideye zarar verir mi?​

uzun süre ve yüksek doz kullanımda kilo artışı , mide üzerinde yan etkiler , sinirlilik , böbrek üstü bezinde baskılanma , kemiklerde zayıflama yapabilir .

Kortizonun yan etkileri ne kadar sürer?​

Kortizonun en sık gözlenen yan etkileri Kortizon kullanımı sırasında görülen yan etkiler hafif olduğu müddetçe genelde bir iki gün ya da hafta içerisinde kaybolur. Daha şiddetli veya ısrarcı olan durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
 
Prednizolon, vücutta iltihaplanmaya neden olan maddelerin salınmasını önleyen bir kortikosteroid ilacıdır. Genellikle artrit, lupus, sedef hastalığı, ülseratif kolit, alerjik bozukluklar gibi enflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Kortikosteroidler, kortizole benzer steroid yapıda ilaçlardır ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Astım, alerjik rahatsızlıklar, romatoid artrit, osteoartrit, sedef, egzama, gut hastalığı gibi birçok durumda kortikosteroidler tedavi amaçlı kullanılabilir.

Prednol, oral olarak alınan bir kortikosteroid ilacıdır. Glukokortikoid etkisi olan Prednizon ile aynı etkiye sahiptir. Karaciğerde prednizolona dönüşerek etkisini gösterir.

Kortikosteroidlerin yan etkileri arasında hazımsızlık, iştah artışı, kilo alma, uyku güçlüğü, ruh hali değişiklikleri, enfeksiyon riskinde artış, yüksek kan şekeri, kemik erimesi, yüksek tansiyon gibi durumlar sayılabilir. Bu nedenle kortikosteroidlerin uzun süreli ve yüksek dozda kullanımı dikkat gerektirir.

Kortizonun aniden kesilmesi durumunda halsizlik, bitkinlik gibi belirtiler görülebilir. Doktor kontrolünde ve doz azaltılarak kesilmesi önerilir.

Kortizon tabletlerin uzun süre ve yüksek dozda kullanımında kilo artışı, mide üzerinde yan etkiler, sinirlilik, böbrek üstü bezinde baskılanma, kemik zayıflaması gibi etkilere neden olabilir.

Kortikosteroidlerin kullanımı kontrendikasyonlara sahiptir. Özellikle uzun süre yüksek dozda alındığında şeker hastalığı, hipertansiyon, osteoporoz, ödem gibi durumlar görülebilir.

Kortizonun yan etkileri genellikle hafif düzeydeyse birkaç gün veya hafta içinde kaybolabilir. Ancak şiddetli veya uzun süre devam eden yan etkilerde doktora danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst