AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pozitif psikoloji nasil uygulanir?

Editör

Yeni Üye

Pozitif psikoloji nasıl uygulanır?​

Pozitif Psikoloji Uygulamaları
- adım: KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK.
- adım: BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ
- adım: İLETİŞİM BECERİLERİ – ÖZGÜVEN.
- adım: MOTİVASYON ve GELECEĞİ PLANLAMA.
- adım: SORUN ÇÖZME BECERİLERİ
- adım: ÖFKE, STRES VE ZAMAN YÖNETİMİ
- adım: İLİŞKİ YÖNETİMİ
- adım: SEBATLILIK.

Pozitif Psikoterapi ne demek?​

Pozitif Psikoterapi ne demek?
Pozitif Psikoterapi (PP), temelinde psikodinamik bir yaklaşımla, insanın hümanistik kavramlaştırmasına dayanan, transkültürel-kültürlerarası bir bakış sunan, yapılandırılmış, görece kısa süreli bir psikoterapötik yöntemdir.

Pozitif psikolojinin en temel iki unsuru nedir?​

Pozitif psikolojinin üç temel odak noktası bulunmaktadır. Bunların birincisi mutluluk, zevk, neşe ve düşündüğünü ifa etme gibi pozitif deneyimleri içermektedir. İkincisi, karakter, yetenekler ve ilgiler gibi pozitif bireysel özellikleri içermektedir.

Dr Chris Peterson pozitif psikolojiyi nasıl tanımlamıştır?​

Dr Chris Peterson pozitif psikolojiyi nasıl tanımlamıştır?
Michigan Üniversitesi profesörlerinden Christopher Peterson pozitif psikolojinin hayatı yaşamaya değer kılan unsurları incelediğini ve bunu yaparken de güçlü yanlarımız kadar zayıf taraflarımıza ağırlık verdiğini, iyiyi geliştirirken, kötüyü de onarmaya çalıştığını, ruhsal rahatsızlığı olmayan kimseler kadar psikolojik …

Pozitif psikoterapi kimlere uygulanır?​

İnsanlar aşağıdakiler için pozitif psikolojik müdahalelerden yararlanabilir:
- Depresyon.
- Kaygı
- Dayanıklılık oluşturmak.
- Genel psikolojik refahı iyileştirmek.

Pozitif psikoterapi denge modeli nedir?​

Pozitif psikoterapi denge modeli nedir?
Pozitif psikoterapide, bireylerin enerjilerini ve gayretlerini denge modelinin öngördüğü biçimde dört temel ihtiyaç alanına dengeli dağıtarak, ruh sağlıklarını olumlu bir noktaya taşıdıkları vurgulanmaktadır (Peseschkian, 2002b).

Pozitif psikoloji kavramları nelerdir?​

Karakter güçleri konusu pozitif psikolojinin en önemli konularından bir tanesidir. Martin Seligman ve Chris Peterson yaptıkları çalışmalarda, 6 erdem ve bu erdemlerin altında 24 karakter gücü belirlemişlerdir. Bu altı erdem sırasıyla (1) Bilgelik (2) Cesaret (3) İnsaniyet (4) Adalet (5) Ölçülülük ve (6) Aşkınlık’tır.

Pozitif psikoloji, bireylerin mutluluğu, refahı ve potansiyellerini geliştirmeye odaklanan bir psikoloji yaklaşımıdır. Bu alanda yapılan uygulamalar bireylerin pozitif deneyimleri artırmalarına, kişisel güçlü yönlerini kullanmalarına ve yaşamlarında anlamı ve amaçları bulmalarına yardımcı olmayı amaçlar. Pozitif psikoloji uygulamalarının genel hatlarıyla işleyişi aşağıdaki gibi olabilir:

1. KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK:
Bu adımda bireyler duygularını, düşüncelerini ve davranışlarını daha iyi anlamayı ve farkındalığını artırmayı hedefler.

2. BAŞKALARINI TANIMA VE EMPATİ:
Empati kurabilme yeteneği geliştirilirken, başkalarının duygularını anlama ve empati gösterebilme becerisi üzerinde durulur.

3. İLETİŞİM BECERİLERİ – ÖZGÜVEN:
Sağlıklı iletişim kurma, özgüven geliştirme ve sosyal ilişkilerde etkili olma becerileri üzerinde çalışılır.

4. MOTİVASYON ve GELECEĞİ PLANLAMA:
Motivasyon sağlanarak, hedef koyma ve geleceğe yönelik planlama becerileri desteklenir.

5. SORUN ÇÖZME BECERİLERİ:
Sorunları etkili bir şekilde ele alma, çözüm odaklı düşünebilme yetenekleri üzerinde durulur.

6. ÖFKE, STRES VE ZAMAN YÖNETİMİ:
Öfke ve stres yönetimi becerileri geliştirilerek, zamanı verimli kullanma alışkanlığı oluşturulur.

7. İLİŞKİ YÖNETİMİ:
Sağlıklı ilişkiler kurma, çatışmaları çözme ve sosyal destek ağlarını güçlendirme konularına odaklanılır.

8. SEBATLILIK:
Zorluklarla baş etme gücünü artırmak ve kararlılık gösterme becerilerini geliştirmek ön plandadır.

Pozitif psikoterapi ise pozitif psikolojinin ilkelerine dayanan ve insanın güçlü yanlarını vurgulayan, yapılandırılmış bir terapi yöntemidir. Bireyin potansiyellerini ve içsel kaynaklarını keşfetmesine olanak tanır ve genellikle depresyon, kaygı gibi durumlarla baş etme, dayanıklılık oluşturma, genel psikolojik refahı artırma gibi amaçlar doğrultusunda uygulanır.

Pozitif psikolojinin en temel unsurları ise mutluluk, zevk, neşe gibi pozitif deneyimler ile karakter, yetenekler, ilgiler gibi pozitif bireysel özelliklerdir. Bu odak noktaları üzerinden bireylerin refahlarını artırmaya çalışılır.

Bunun yanı sıra pozitif psikolojinin kavramları arasında karakter güçleri önemli bir yer tutar. Martin Seligman ve Chris Peterson tarafından belirlenen 6 erdem ve bunların altında 24 karakter gücü, bireylerin potansiyellerini anlamlandırmada ve geliştirmede rehber olabilir. Bu altı erdem sırasıyla Bilgelik, Cesaret, İnsaniyet, Adalet, Ölçülülük ve Aşkınlık olarak sıralanır. Bu güçlü yönlerin farkında olmak ve onları güçlendirmek, pozitif psikoloji uygulamalarının temelinde yer alır.

Geri