- Konu Yazar
- #1
Potansiyel riskli besinler nelerdir?
Bakteriler de diğer canlılar gibi üreyebilmek için besine gerek duyarlar ve genellikle potansiyel riskli besinleri tüketirler. Potansiyel riskli besinler çoğunlukla protein ve nem içeriği yüksek olan pişmiş ya da çiğ hayvansal ürünler ( et, süt, yumurta vb) pişmiş sebze ve nişastalı besinlerdir.Gıdalarda ki biyolojik tehlikeler nelerdir?
Gıdalarda ki biyolojik tehlikeler nelerdir?Biyolojik tehlikeler
- Gıdaları kontamine edebilen biyolojik kaynaklı diğer olası tehlikeler algler, virüsler, parazitler, böcekler, kemirgenler ve diğer haşaratlardır.
- Gıda, zincirinin tüm aşamalarında toksik patojenik veya enfeksiyon yapıcı patojenik mikroorganizmalar ile enfekte olabilir.
Güvenli besin nedir kısaca?
Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kay- betmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açı- dan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin kirliliğine yol açan etmenler besinin güvenliğini tehdit etmek- te ve böylece besinlerin sağlığımızı bozucu hale gelmesine neden olabilmektedir.Besinlerin depolanmasında en önemli kural nedir?
Besinlerin depolanmasında en önemli kural nedir?– Satın aldığınız besinleri hemen kullanmayacaksanız uygun sıcaklıkta depolayın. – Buzdolabınızın uygun sıcaklıkta (0-4 §C) olduğunu sık sık kontrol edin. – Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekleri ayrı raflarda, pişmiş yiyecekleri üst raflarda ve üzeri kapalı şekilde depolayın.
Su ve besin hijyeninde dikkat edilmesi gerekenler
- İçme suyu olarak temiz su kullanılmalı,
- Temizliğinden emin olunmayan sular kesinlikle içilmemeli,
- Şüpheli durumlarda su kaynatılmalı veya filtre edilmeli,
- Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalı,
Besin kirliliğine yol açan etmenler nelerdir?
Besin kirliliğine yol açan etmenler nelerdir?Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel vb maddeler olabilir. Kimyasal Kirlenme: Maddelerin neden olduğu kirlenmedir. Kimyasal kirlenmeye neden olan maddeler metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, gıda katkı maddeleri olarak sayılabilir.
Potansiyel riskli besinler kullanılırken nelere dikkat ediliyor?
Çiğ potansiyel riskli besinlerle çalışırken disposable eldiven kullanılmalıdır. Bu besinleri elledikten sonra eller iyice yıkanmadan başka besinler ellenmemelidir. Evyeler de dahil hazırlamada kullanılan tüm araç-gereç ve yüzeylerin temizlik ve hijyeni sağlanmalıdır.Potansiyel risk taşıyan besinler kaç derece?
Potansiyel risk taşıyan besinler kaç derece?İyi Hijyen Uygulamaları, donmuş ürünleri -18°C veya altında teslim almayı önerir. Soğuk yiyecekleri saklama sıcaklıkları. Potansiyel olarak tehlikeli yiyecekleri 4°C iç sıcaklık veya altında ya da 65°C veya üzerinde saklayın.
Besin güvenliğini sağlamak için neler yapmalıyız?
Besin güvenliğini sağlamak için kişisel hijyen, besin hijyeni ve yiyecek içecekle ilgili alanlar ve araç-gereç hijyeni ile ilgili kurallara mutlaka uyulmalıdır. Besin hijyenini sağlayabilmek için besinlerin satın alma aşamasından hazırlık/pişirme aşamasına kadar hijyen kurallarına uymak gerekmektedir.Besinlerin kirlenmesi nasıl olur?
Besinlerin kirlenmesi nasıl olur?Genellikle azot veya fosfor içeren besin maddelerinin alg büyümesini teşvik ettiği yüzey sularının ötrofikasyonunun birincil nedenidir. Besin kirliliği kaynakları arasında çiftlik tarlaları ve meralardan yüzey akışı, fosseptik ve besleme alanlarından deşarjlar ve yanma emisyonları sayılabilir.
Çapraz bulaşmaya neden olan besin dışı etmenler; *Eller, *Araç-gereç, *Doğrama tahtaları, *Mutfak tezgahları, *Mutfakta kullanılan bez ve süngerler, *Giysiler, *Öksürme, hapşırmadan kaynaklanan damlacıklar, *Bakteri bulaşmış yada potansiyel riskli besinlerden sızan sıvılarla te- mas etmiş olan her türlü yüzeylerdir.
Yemek sıcaklığı kaç derece olmalı?
Yemek sıcaklığı kaç derece olmalı?Yemeğe uygun şekil ve kıvam verilmesinde önemli etmenler ısı ve süredir. Bu etmenler iyi ayarlanırsa yemeğin kalitesi artar. Ayrıca yemeğin beğenilir olabilmesi için kişiye be lirli bir sıcaklıkta ulaşması gerekir. Sıcak yemeklerin 60-65°C’de, çorbaların ise 70°C’de sunulması bekle nir (2).
Besin hijyeni nasıl sağlanır?
Besin zehirlenmesi ya da besin kaynaklı hastalıklardan korunabilmek için:- Ellerin besin hazırlamadan önce, besinlere dokunduktan sonra, tuvaletten sonra iyice yıkanması,
- Çiğ ve pişmiş besinlerin buzdolabının ayrı bölümlerinde saklanması,
- Çiğ et, tavuk ve balığın buzdolabının üst bölmesinde saklanması,
Besin hijyen ilkeleri nelerdir?
Besin hijyen ilkeleri nelerdir?Besinleri Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar: – Tüm taze meyve ve sebzeleri bol suda iyice yıkayın. – Çiğ ve pişmiş besinleri birbirinden ayrı hazırlama yüzeylerinde ve ayrı araç-gereçler ile hazırlayın. – Hazırlama sırasında, çiğ besinleri pişmiş veya yarı hazır hale getirilmiş besinlerden uzak tutun.
Besin kirlenmesi kaç şekilde olur?
Fiziksel Kirlenme: Yiyeceklere bilerek yada bilmeyerek besin olmayan yabancı maddelerin karışması ile oluşan kirlenme türleridir. Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel vb maddeler olabilir. Kimyasal Kirlenme: Maddelerin neden olduğu kirlenmedir.Güvenli besinler nelerdir?
Güvenli besinler nelerdir?Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kay- betmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açı- dan temiz, bozulmamış besinlerdir.