Potansiyel riskli besinler kullanilirken nelere dikkat ediliyor?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
203.715
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Potansiyel riskli besinler kullanılırken nelere dikkat ediliyor?​

Çiğ potansiyel riskli besinlerle çalışırken disposable eldiven kullanılmalıdır. Bu besinleri elledikten sonra eller iyice yıkanmadan başka besinler ellenmemelidir. Evyeler de dahil hazırlamada kullanılan tüm araç-gereç ve yüzeylerin temizlik ve hijyeni sağlanmalıdır.

Potansiyel risk taşıyan besinler kaç derece?​

İyi Hijyen Uygulamaları, donmuş ürünleri -18°C veya altında teslim almayı önerir. Soğuk yiyecekleri saklama sıcaklıkları. Potansiyel olarak tehlikeli yiyecekleri 4°C iç sıcaklık veya altında ya da 65°C veya üzerinde saklayın.
Mutfaklarda gıda güvenliği konusunda en fazla risk oluşturabilecek faktörler nelerdir?
Bunlar; Kişisel Hijyen, Gıda Hijyeni, Ekipman Hijyeni ve Ortam Hijyenidir.
Potansiyel riskli besinler nelerdir?
Bakteriler de diğer canlılar gibi üreyebilmek için besine gerek duyarlar ve genellikle potansiyel riskli besinleri tüketirler. Potansiyel riskli besinler çoğunlukla protein ve nem içeriği yüksek olan pişmiş ya da çiğ hayvansal ürünler ( et, süt, yumurta vb) pişmiş sebze ve nişastalı besinlerdir.

Besinlerin kirlenmesi nasıl olur?​

Genellikle azot veya fosfor içeren besin maddelerinin alg büyümesini teşvik ettiği yüzey sularının ötrofikasyonunun birincil nedenidir. Besin kirliliği kaynakları arasında çiftlik tarlaları ve meralardan yüzey akışı, fosseptik ve besleme alanlarından deşarjlar ve yanma emisyonları sayılabilir.

Yemek sıcaklığı kaç derece olmalı?​

Yemeğe uygun şekil ve kıvam verilmesinde önemli etmenler ısı ve süredir. Bu etmenler iyi ayarlanırsa yemeğin kalitesi artar. Ayrıca yemeğin beğenilir olabilmesi için kişiye be lirli bir sıcaklıkta ulaşması gerekir. Sıcak yemeklerin 60-65°C’de, çorbaların ise 70°C’de sunulması bekle nir (2).
Besin güvenliğini sağlamak için neler yapmalıyız?
Besin güvenliğini sağlamak için kişisel hijyen, besin hijyeni ve yiyecek içecekle ilgili alanlar ve araç-gereç hijyeni ile ilgili kurallara mutlaka uyulmalıdır. Besin hijyenini sağlayabilmek için besinlerin satın alma aşamasından hazırlık/pişirme aşamasına kadar hijyen kurallarına uymak gerekmektedir.
Besin kirlenmesi kaç şekilde olur?
Fiziksel Kirlenme: Yiyeceklere bilerek yada bilmeyerek besin olmayan yabancı maddelerin karışması ile oluşan kirlenme türleridir. Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel vb maddeler olabilir. Kimyasal Kirlenme: Maddelerin neden olduğu kirlenmedir.

Besin kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız?​

Doğal besin toksinlerinden korunmak için neler yapabiliriz?
- Patatesler karanlık ve serin ortamda saklanmalı, yeşillenmiş patatesin kabuğu kalın soyulmalı, filizlenmiş kısımlar kesilerek çıkarılmalıdır.
- Taze bakla çiğ olarak tüketilmemelidir.
- Zerdali, kayısı, şeftali, kiraz gibi meyvelerin çekirdekleri tüketilmemelidir.

Soğuk ve sıcak servis edeceğimiz Yiyeceklerin sıcaklık dereceleri ne olmalıdır ve maksimum ne kadar süre servis alanında bekletilmelidir?​

Adım / Servis Servis sırasında sıcak yemeklerin 65°C üzerinde ve soğuk yemeklerin 8°C altında olmasına dikkat edilir. Servis sonunda hiçbir gıda mutfağa geri dönmez, kalan ürünler imha edilir.
 
Geri
Üst