AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Postpartum kanamasi nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Postpartum kanaması nedir?​

Postpartum kanama, vajinal veya sezaryen doğumu takiben oluşabilecek acil müdahale gerektiren, tüm doğumların %1 ila 5’inde görülen bir durumdur. Postpartum kanama, maternal mortalite nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Uterus Atonisi ne zaman olur?​

Uterus Atonisi ne zaman olur?
anne ölümlerinin geçmişten günümüze en önemli sebebi doğum sonrasında gelişen atoni kanamalarıdır. bir şekilde rahim doğumdan sonra kasılır, küçülür ve eski haline dönmeye çalışır. bu gerçekleşmez ve öylece kalırsa şiddetli ve durdurulamaz kanama gelişir. bu atoni kanamasıdır. doğumdan sonra rahim kasılması için bazı …

Doğum sonu kanama nedir?​

Bebeğin doğumundan sonra yeniden küçülmeye ve toparlanmaya başlayan rahmin belirli bir süre boyunca kanaması normaldir. Doğumun hemen ardından rahim kasılmaya devam ederek rahim damarlarını sıkıştırır ve bu sayede kanama zamanla durur. Ne Kadar Sürer? Doğumdan sonra görülen kanamaların 6 hafta kadar sürmesi beklenir.

Uterus Atonisi nedir tip?​

Uterus Atonisi nedir tip?
1) Uterin atoni (rahim kaslarının kasılamaması): Doğum sonrası kanamaların en önemli nedenidir. Rahmin aşırı gerilmesine neden olan durumlar polihidroamnion (suyun fazla olması), çoğul gebelikler, iri bebek, hızlı veya uzamış doğumlar, myomlar bu tip bir kanamaya sebep olabilir.
Uterus Atonisi ne hazırlayan faktörler?​
Uterus atonisini hazırlayan faktörler:
- Plasentanın yetersiz ayrılması ya da zamanından önce ayrılması için zorlayıcı müdahaleler,
- Malnütrisyon,
- Mesanenin dolu olması (uterus üzerine baskı yaparak kasılmasını önler),
- Uterusa aşırı ve sert masaj yapılması (kasların yorulmasına neden olur),
- Derin anestezi,

Postpartum kanama kac cc?​

Postpartum kanama kac cc?
Do¤umun 3. evresinin tamamlanmas›n› takiben spontan vajinal yolla do¤umda 500 ml, sezaryen son- ras› 1000 ml’den fazla kanama olmas› durumunda postpartum kanamadan söz edilir.

Postpartum balonu nedir?​

postpartum kanamalarda, rahimden kaynaklanan kanamaları tampon yaparak kontrol altına almak için kullanılır. 500ml’ye kadar şişebilen silikon bir balon, şişirilmesini sağlayan ve rahim içindeki olabilecek kanamayı dışarı akıtan 2 tane kanaldan oluşur.

Doğum sonrası atoni nedir?​

Doğum sonrası atoni nedir?
Doğum sonrası kanamanın en sık sebebi “atoni” ismi verilen rahim kasının kasılamaması ve kendini toplayamaması durumudur. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra rahim kasılır, kısalır ve boyutları küçülmeye başlar. Bu arada rahim kası “myometriyum” arasından geçen damarlar sıkışır ve damar ağızları kapanır.

Postpartum kanama risk faktörleri nelerdir?​

Genital KanaI Laserasyonlar›: Epizyotomi, komplike vaginal do¤um (Fetal makrozomi, partus presipitatus), operatif vajinal do¤um teknikleri, se- zaryen veya histerektomi, bafll›ca risk faktörleridir. Kazan›lm›fl ve kal›tsal koagülasyon anomalileri, postpartum kanaman›n önemli nedenlerinden bir olabilir.

Postpartum kanaması, doğum sonrasında meydana gelen aşırı kanama durumunu ifade eder. Vajinal veya sezaryen doğum sonrasında gerçekleşebilir ve acil müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Tüm doğumların %1 ila 5'inde görülebilir ve anne mortalitesinde önemli bir rol oynar.

Uterus atonisi, rahim kaslarının yeterince kasılamaması durumudur. Rahim doğumdan sonra kasılmalı ve eski boyutlarına dönmelidir. Ancak bazı durumlarda bu kasılma yetersiz olabilir ve şiddetli, durdurulamayan kanamalara neden olabilir. Bu durum da atoni kanaması olarak adlandırılır.

Doğum sonu kanama, bebeğin doğumundan sonra rahmin küçülme ve iyileşme sürecinde normal olarak meydana gelen kanamadır. Rahim kasılarak damarları sıkıştırır ve kanama zamanla azalır. Normalde doğum sonrası kanamaların 6 haftaya kadar devam etmesi beklenir.

Postpartum kanama miktarı, doğum tipine göre değişebilir. Spontan vajinal doğum sonrası 500 ml, sezaryen sonrası 1000 ml'den fazla kanama olması durumunda postpartum kanamadan söz edilir.

Postpartum balon, rahim kaynaklı kanamaları kontrol altına almak için kullanılan silikon bir balondur. Rahim içinde kanamayı tampon yaparak durdurmaya yardımcı olur.

Postpartum kanama risk faktörleri arasında genital kanal yırtıkları, komplike vaginal doğumlar, seziyon veya histerektomi gibi cerrahi müdahaleler önemli yer tutar. Ayrıca, kazanılmış ve kalıtsal koagülasyon bozuklukları da postpartum kanamanın önemli nedenlerinden biri olabilir. Bu nedenle, doğum sonrası dönemde hem anne hem de bebek açısından dikkatli olunması gerekmektedir.

Geri