AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Postmodern terapiler nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Postmodern terapiler nedir?​

Postmodern psikoterapistler sosyal yapısalcılık kuramını temel alırlar. Sosyal yapısalcılığa göre bireyin sorun olarak gördüğü her problem bir sorundur. Bunların doğruluğunu ya da gerçeğe uygunluğunu tartışmaya gerek yoktur.

Dışsallaştırma tekniği ne demek?​

Temelde dışsallaştırma, kişinin problemleri içselleştirmesine karşı olarak çıkmıştır. Bu uygulamada temel felsefe ‘Kişi problem değildir, problemin kendisi problemdir’ fikri üzerinden şekillenmektedir. Yani, dışsallaştırma insanları etiketleyip, sınıflandırmak yerine sorunları, yaşanan problemleri sınıflandırmaktır.
Dışsallaştırma sorunları nelerdir?
Dışsallaştırma davranışları; baş kaldıran, yıkıcı ve saldırgan davranışları kapsar. Bu tür çocuklarda psikoterapiye dahil edilebilecek konular kişiye göre değişmekte ve çeşitlilik göstermektedir. Sıklıkla akranları tarafından reddedilen, öfke kontrolü yaşayabilen kısaca sosyal beceri problemleri olan çocuklardır.

Öyküsel terapinin amacı nedir?​

Öyküsel terapinin temel amacı; danışanın kullandığı dili temel alarak onun kullandığı kelimelerle kendi öykülerini yeniden yazmalarını sağlamaktır(Allen, 2011; Wallis, Burns ve Capdevila, 2011).

Hikaye terapisi Nedir?​

Öyküsel Terapi postmodernist anlayışa dayanır. Bu yüzden geleneksel terapi yöntemlerinden ayrılır. Danışanların terapiye getirdiği hikayeler üzerinden insan deneyimlerini anlamaya çalışır. Bu yüzden öyküsel terapi yöntemi bireylerin ve ailelerin ulaşması gereken geleneksel prensipleri kenara bırakır.
Öykü terapisi nedir?
Öyküsel terapi kişinin baskın öykülerini keşfetmesini ve yeni öyküler oluşturmasını sağlamak için çeşitli yöntem ve teknikler yerine terapistin süreci kontrol etmeden, kendi düşünce, değer ve tutumlarının farkında olarak bazı sorularla danışanın bakış açısını değiştirmeye odaklanır(Allen, 2011).
Buna karşıt olarak postmodernizm, kültürel söylemin yeniden tanımlanmasında heterojenliği ve farklılığı, özgürleştirici güçler olarak öne çıkarır. Parçalanma, belirlenemezlik ve bütün evrensel ya da bütüncül söylemlere karşı derin bir güvensizlik, postmodernist düşüncenin temel özelliklerindendir.
Kendisi için model oluşturan bir kişinin diğerinin kişiliğinin bir parçasını kendi kişiliğinin bir parçası yapma sürecidir. Zihinsel gelişim için önemli bir süreçtir. İçselleştirmenin oluşumunda bir ara istasyon gibi çalışmaktadır.
Öyküsel danışmanlıkta danışmanın görevi nedir?
Öyküsel psikolojik danışmayı benim- semiş psikolojik danışman’ın en önemli rolü danışanın öyküsünü etkin olarak dinleyebilmektir. Sü- reç içinde, danışan psikolojik danışmanla işbirliği içinde öykülerine yeni anlamlar yükleyerek öykü- sünü yeniden yaratır.

Öyküsel aile danışmanlığının temel hedefi nedir?​

Imago terapi ne demek?​

İmago ilişki terapisi (IRT), ilişkilerde çatışmaya odaklanan bir terapi tekniğidir. Çatışmanın uyum eksikliğinden değil, çocukluktan kaynaklanan çok özel durumlardan kaynaklandığını iddia eder. İmago ilişki terapisinden geçen çiftler, romantik ilişkilerinde çatışmalarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler.
Psikanalitik aile terapisi Nedir?
Psikanalitik aile terapisinin amacı, birbirleriyle sağlıklı bireyler olarak etkileşim kurabilmelerini sağlamak için aile üyelerinin, bilinçdışı sınırlamalardan kurtarılmasıdır. Kriz yaşayan çiftler, yaşadıkları güçlüğü atlatabilmeleri için anlayış ve destek ortamın da tedavi edilir.
 
Geri
Üst