Postmodern hikaye ne zaman basladi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Postmodern hikaye ne zaman başladı?​

Postmodernizm 20. yüzyılın ikinci yarısında, modernizme tepki olarak doğmuş bir sanat akımıdır. Postmodern edebiyatın kökleri ise Dadaizme kadar uzanmaktadır. Bu sanat akımına bağlı olan sanatçılar ”Büyük Anlatı” geleneğinin yıkıldığını öne sürerek klasik anlatı unsurlarının tamamını reddetmiştir.
Postmodernizm nerede ortaya çıktı?
(Soykan, 1993, 116). Postmodernizmin ilk defa nerede ortaya çıktığı sorusuna cevap olarak 1960’larda New York’lu sanatçılar ve eleştirmenleri gösterebiliriz. 1970’lerde Avrupa’ya taşınıp orada geliştirilmiştir.(Sarup, 1995, 158). Artık postmodernizmden de bahsedilmeye başlanmıştır.

Post modern izim ne demek?​

Postmodernizm akımı, sık duyulan kavramlar arasında yer alır. “Post” eki sonra anlamında gelir. Postmodernizm ise, genellikle basit olarak modernizmden sonra, modernizmden devam eden ya da daha derin bir şekilde modernizmden kaynaklanan sorunların aşılmaya çalışılması anlamına gelir.
Postmodernizm Türk edebiyatına ne zaman girdi?
*Postmodernizm, modernizmin bir uzantısı olarak 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır. *Postmodernizm “modernizmden sonra gelen, modern sonrası” anlamına gelir.

Postmodernizm Türk sanatçıları kimlerdir?​

Türkiye’de Postmodern Roman
1970 li yıllardan itibaren hangi yazarlar postmodern hikayeler yazmışlardır?
Yusuf Atılgan, Nazlı Eray, Murathan Mungan, Latife Tekin, Bilge Karasu, Orhan Pamuk, Güney Dal, Hilmi Yavuz, Pınar Kür, Metin Kaçan, İhsan Oktay Anar, Aslı Erdoğan, Murat Gülsoy, Elif Şafak, Sema Kaygusuz, Süreyya Evren, Murat Uyurkulak, Erendüz Atasü, Müge İplikçi, Mahir Öztaş, Küçük İskender, Şadan Karadeniz, Halil …

Postmodernist romanda tarihe yönelme nasıl gerçekleştirilir?​

Cevap: Postmodern romanda tarih ile tarih dışı, dinsel ile dindışı, olgu ile tasavvur, her şey, her değer, birbirine karşı üstünlüğünü veya alçaklığını kaybeder ve eşitlenir. Bu da insandaki “gerçeklik” algısının yitimine, en azından sarsılmasına yol açar.
Türk Romanında postmodernizmin etkileri ne zaman görülmüştür?
1980’den sonra eser veren birçok hikâye ve roman yazarı eserlerinde bu yeni teknikleri kullanmıştır.

Aşağıdaki yazarlardan hangi ikisi postmodernizmin temsilcilerinden sayılır?​

Roland Gerard Borthes (1915-1980) ve James Joyce (1882-1941)’un yanı sıra Türk yazınından Orhan Pamuk, Bilge Karasu da postmodern olarak nitelendirilen yazarlardan sayılırlar.
 
Geri
Üst