Postinflamatuar hipopigmentasyon nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.401
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Postinflamatuar hipopigmentasyon nedir?​

Postinflamatuar hipopigmentasyon Deride inflamasyon sonrası melanositlerde melanin yapımında azalma yani melanositlerin aktivasyonunda azalmadan kaynaklanmaktadır. 2. Melanosomların deride dağılımında yetersizik ve düzenszilikten kaynaklanmaktadır.

Hipo ve Depigmentasyon nedir?​

Deri dışında saçların ve vücut tüylerinin rengide içeriklerindeki meanin miktarı ve türü ile belirlenmektedir. Deri rengindeki artış hiperpigmentasyon, deri rengindeki azalma hipopigmentasyon, deri renginde tam kaybolma depigmentasyon olarak isimlendirilmektedir.
Postinflamatuar hiperpigmentasyon nasıl geçer?
Topikal tedavide uygulanan, retinoik asit, hidrokinon, mekinol, azelaik asit, çeşitli farmasötik renk açıcı ajanlar, özellikle epidermal postinflamatuar hiperpigmentasyon tedavisinde etkili olabilirken; dirençli hiperpigmentasyon; kimyasal soyma, lazer tedavisi gibi işlemlerin uygulanmasını gerektirir.
Hiperpigmentasyon kendiliğinden geçer mı?
Kızarıklık ve şişlikler son derece normaldir ve kısa zamanda kendiliğinden geçer.

Melanin neden oluşur?​

Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir.

Pigment eksikliği ne yemeli?​

Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Hiperpigmentasyona neden olan ilaçlar?
Kemoterapotikler; kanser tedavisinde kullanılan bu ilaçlar deride, tırnakta ve mukozada pigmentasyona ve aşırı güneşe duyarlılığa neden olmaktadır. Bleomisin, busulfan, doxorubicin, daunorubicin, fluorouracil, cyclophosphamide, carmustine ve docetaxel en sık bilinen bu gurup ilaçlardır.
Hiperpigmentasyon nasıl önlenir?
Cilt lekelerin için güneş kremi kullan Cildinde lekeler varsa fazla güneş ışığına maruz kalmak cildindeki lekelerin koyulaşmasına neden olacak. Hiperpigmente olan bölgelerin koyulaşmasını önlemek ve yeni leke oluşmasına engel olmak için dışarı çıkarken mutlaka cildinin 50 SPF güneş kremleri ile koruma altına almalısın.

Hiperpigmentasyon nasıl geçer?​

Hiperpigmentasyon için en iyi lazer tedavilerinden biridir. Fraxel lazer tedavisi, cildin derinlerine nüfuz etmek, ölü cilt hücrelerini yok etmek ve kollajen büyümesini uyarmak için küçük lazer enerjisi darbeleri kullanır. Bu tedavi melazma, akne izleri, kahverengi lekeler ve yaş lekesinin giderilmesinde etkilidir.
 
Geri
Üst