- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Post Fordizm ne zaman başladı?
Tanımı ve Özellikleri. Post-fordizm, fordizmin krize girmesiyle birlikte 1970’lerden itibaren ortaya çıkan yeni bir “üretim ve tüketim paradigması” dır.Fordizm hangi yıllarda?
Geçen yüzyıl boyunca en baskın olarak kullanılan üretim yöntemidir. 1920’li yılların başında uygulamaya konan yöntem, vasıfsız işçilerin bir üretim bandı oluşturduğu, kitle üretimi ve kitle tüketimi üzerine kurulu bir sistemdir.Fordizm nerede ortaya çıktı?
Fordizm kavramı, endüstriyel kapitalizmin üretim sürecinde uygulanan ilkelerini tanımlamakta kullanılan bir kavramdır. Bir başka ifadeyle, Fordizm, endüstriyel kapitalizmin kitlesel üretime ve kitlesel tüketime dayalı bir örgütlenme modelini ifade eder. Amerikalı ünlü iş adamı Henry Ford tarafından geliştirilmiştir.
Post fordist üretim süreçleri nelerdir?
Post-Fordizm; tüketim taleplerini karşılayabilmek için üretimin esnek bir modelde yerine getirildiği, işgücü ve makineleşmede esnek uzmanlaşmanın sağlandığı, bilgi ve iletişim teknolojilerinin üretimde yaygın olarak kullanıldığı bir üretim ve birikim rejimidir.
Fordist üretim süreci yerine hangi üretim?
2- Küçük ölçekli üretim: Fordist üretimin büyük ölçekli üretim anlayışı yerine, çok sayıda küçük işletmelerce yapılan küçük ölçekli üretim sözkonusudur.Fordizm krizi nedir?
1970’li yıllara damgasını vuran fordizmin krizi (refah devletinin krizi ya da kamu maliyesinin krizi), çok çeşitli alanlarda kapitalizmin içsel unsurları arasındaki uyumu farklı bir şekilde yeniden tesis etmeyi amaçlayan politikalarla aşılmaya çalışılmıştır ve çalışılmaktadır.Fordist üretim süreci yerini neye bıraktı?
Tarımsal üretim yerini sanayi üretimine bırakmıştır. İş bölümü ve uzmanlaşma artmıştır.
Post fordist üretim biçiminin özellikleri nelerdir?