AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Porter in deger zinciri yaklasimi nedir?

Editör

Yeni Üye

Porter ın değer zinciri yaklaşımı nedir?​

Porter’a göre değer zinciri; bir kurumda ortaya çıkan maliyetlerin ve fark- lılaştırmanın mevcut ve potansiyel kaynaklarının anlaşılabilmesi için, kurumu stratejik açıdan birbirleriyle bağlantılı faaliyetler şeklinde bölümlendirmekte kullanılan bir araçtır.

Değer zinciri analizinin temel faaliyetleri nelerdir?​

Değer Zincirinin Birincil Faaliyetleri
- Gelen Lojistik: Üretim sürecine hazır tüm hammaddelerin alınması, depolanması ve envanter yönetimi.
- Operasyonlar:
- Giden Lojistik:
- Pazarlama ve Satış:
- Hizmetler:
- Altyapı:
- İnsan Kaynakları Yönetimi:
- Teknolojik Gelişme:

Marka değer zinciri nedir?​

Marka değer zinciri nedir?
Değer zinciri, bir işletmenin müşterilerinin ihtiyaçlarını tatmin etmek için koordine ettiği aktiviteler setini ifade edip tedarikçilerden başlayarak üretim, pazarlama ve dağıtıma kadar uzayan değer yaratma sürecini ifade eder.

Beş güç modeli nedir?​

Porter’ın beş güç modelinde; sektördeki rakipler arasındaki rekabetin şiddeti, müşterilerin pazarlık gücü, tedarikçilerin pazarlık gücü, sektöre yeni girebilecek işletmelerin oluşturduğu tehdit, işletmenin ürününe alternatif olabilecek ikame ürünlerin oluşturduğu tehdittir.

Porter’s Value Chain nedir?​

Porter ikinci kitabında, “değer zinciri” (value chain) kavramına değinir. Porter, şirketlerin tedarikten başlayarak, üretim, pazarlama, dağıtım ve satış sonrası faaliyetlerinin tamamını değer zinciri kavramı içinde ele almaları gereğini savunur.

Gıda değer zinciri Nedir?​

Gıda değer zinciri Nedir?
Bir gıda değer zinciri, gıda ürünlerinin üretilmesi için gerekli olan koordine edilmiş üretime ve katma değer oluşturan faaliyetlere katılan tüm paydaşlardan oluşmaktadır.
Değer zinciri analizi kim tarafından geliştirilmiştir?​
İşletmelerin ürettiği ürün ya da hizmet gibi değerleri analiz etmek için kullanılan değer zinciri analizi ilk defa 1985 yılında Micheal Porter tarafından dile getiriliyor.
Toplam değer zinciri nedir?​
Değer Zinciri nihai müşterinin beklentisini yerine getirmek için ardışık olarak düzenlenmiş süreçler topluluğuna denir. Kavramsal tasarımdan teslimata kadar uzanan bu kademeli değer, üretim kurgusu müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. Rekabetçilik değer zincirinin toplam performansı ile ölçülür.

Porter'ın değer zinciri yaklaşımı, bir kurumda ortaya çıkan maliyetlerin ve farklılaştırmanın mevcut ve potansiyel kaynaklarının anlaşılabilmesi için kullanılan bir araçtır. Kurumu stratejik açıdan birbirleriyle bağlantılı faaliyetler şeklinde bölümlendirir. Değer zinciri analizi, işletmenin tedarikten başlayarak üretim, pazarlama, dağıtım ve satış sonrası faaliyetlerini değer zinciri kavramı içinde ele almalarını savunur.

Değer zincirinin temel faaliyetleri şunlardır:
- Gelen lojistik
- Operasyonlar
- Giden lojistik
- Pazarlama ve satış
- Hizmetler
- Altyapı
- İnsan kaynakları yönetimi
- Teknolojik gelişme

Marka değer zinciri ise bir işletmenin müşterilerinin ihtiyaçlarını tatmin etmek için koordine ettiği aktiviteler setini ifade eder. Müşterileri memnun etmek için tedarikçilerden başlayarak üretim, pazarlama ve dağıtıma kadar uzanan süreci kapsar.

Beş güç modeli, Porter tarafından geliştirilmiş rekabet analizi modelidir. Sektördeki rekabetin şiddeti, müşteri ve tedarikçilerin pazarlık gücü, yeni giriş tehdidi ve ikame ürünlerin tehditleri gibi beş ana gücü inceler.

Gıda değer zinciri ise gıda üretiminde yer alan tüm paydaşları ve koordine edilmiş üretim süreçlerini kapsar. Bu süreçler gıda ürünlerinin üretilmesi için gereken faaliyetleri ve katma değeri içerir.

Değer zinciri analizi, işletmelerin ürettikleri ürün ya da hizmetin değerini analiz etmek için kullanılan bir araçtır ve ilk defa 1985 yılında Michael Porter tarafından ortaya atılmıştır.

Toplam değer zinciri, nihai müşterinin beklentilerini karşılamak için ardışık olarak düzenlenmiş süreçler topluluğunu ifade eder. Bu süreçler kapsamında müşteri memnuniyeti ve rekabetçilik değer zincirinin performansı önemli ölçütlerdir.

Geri