AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Portatif yangin sondurme cihazlari kac metre uzakta durmalidir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Portatif yangın söndürme cihazları kaç metre uzakta durmalıdır?​

(4) Söndürme cihazları dışarıya doğru, geçiş boşluklarının yakınına ve dengeli dağıtılarak, görülebilecek şekilde işaretlenir ve her durumda kolayca girilebilir yerlere, yangın dolaplarının içine veya yakınına yerleştirilir. Söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 m olur.

Yangın tüpü son kullanma tarihi geçerse ne olur?​

Yangın tüpü son kullanma tarihi geçerse ne olur?
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kuru kimyevi madde içeren yangın söndürme tüplerinin son kullanma tarihi olarak 4 yıl yerine 2 yıl yazılarak, devletin ve vatandaşların zarara uğratıldığını belirtip, kamu kurum ve kuruluşlarına yazı göndererek uyarıda bulundu.

Yangın tüpü ne kadar sürede boşalır?​

Yangın tüpü ne kadar sürede boşalır?
Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazları 1 kere kullanılabilir. 6 kg.lık bir söndürücünün 1 kg.nı veya yarısını kullansanız dahi söndürücü içinde kalan gazı vana ağzından kaçırarak basıncını boşaltır. 1-2 saat sonra söndürücü tamamen boşalır.

Yangın söndürme tüpü tek seferlik mi?​

Ancak yangın tüpleri tek kullanımlık olmamakla birlikte içerisindeki sıvı, toz ya da gaz maddenin bitimiyle birlikte dolum yapılması gerekmektedir.

Yangın tüpleri güneşten etkilenir mi?​

Yangın tüpleri güneşten etkilenir mi?
Yangın söndürme tüpleri asla güneş ışınlarına direk maruz bırakılmamalıdır. b.

Araç yangın Tüpü doldurulur mu?​

Araç yangın Tüpü doldurulur mu?
Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
1 kg yangın tüpü kaç saniyede boşalır?​

Yangın tüpü ne kadar yükseğe asılır?​

Yangın tüpü ne kadar yükseğe asılır?
Ayrıca büyük yangın tüplerinin ise yerden en az 3 feet yani 90 cm yüksekliğinde olabileceği belirtilmiştir. Yerli ve uluslararası mevzuat, tüplerin yapısı ve kullanım kolaylıkları göz önüne alındığında, 6 kg’lık bir yangın söndürme cihazının tutma mandalının yerden en az 1 metre yüksekliğinde olması doğrudur.

Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü muayeneden geçer mi?​

Son kullanma tarihi geçmiş yangın tüpü muayeneden geçer mi?
Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.

Yangın tüpleri kontrolü kaç ayda bir değiştirilmeli?​

Yangın Tüpleri Dolum Süresi Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri yıllık iki kez altı aylık periyotlar halinde kontrol edilmeli, basınç değeri ölçülmelidir. En sağlıklısı iki yılda bir de tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır.
 
Yangın söndürme cihazları kaç metre uzakta durmalıdır sorusuna verilen cevaba göre, söndürme cihazlarına ulaşma mesafesi en fazla 25 metredir. Bu mesafe, acil durumlarda yangını hızlı bir şekilde kontrol altına alabilmek için belirlenmiş bir uzaklıktır. Bu nedenle, yangın söndürme cihazlarının bu mesafeye uygun bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir.

Yangın tüpü son kullanma tarihi geçerse, BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın uyarısına göre, devletin ve vatandaşların zarara uğratılabileceği belirtilmektedir. Bu nedenle yangın tüplerinin son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve geçmiş tarihli tüplerin kullanılmaması önemlidir.

Yangın tüpleri genellikle tek kullanımlık olup, içerisindeki sıvı, toz ya da gaz maddenin bitimiyle birlikte dolum yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla, yangın tüplerinin kullanımı sona erdikten sonra dikkatli bir şekilde yenilenmesi veya dolum işlemi yapılması gerekmektedir.

Yangın tüpleri güneşten etkilenmemelidir çünkü güneş ışınlarına direkt maruz kalmaları söndürme özelliklerini etkileyebilir. Bu nedenle, yangın tüplerinin güneş ışınlarından korunması ve uygun şekilde saklanması önemlidir.

Araçlarda yangın tüplerinin bulundurulması gerekliliği vurgulanmıştır. Bu konuda yapılan açıklamalara göre, araçlarda yangın tüplerinin bulundurulmaması, hafif bir kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, güvenlik açısından araçlarda yangın tüplerinin bulundurulması önemlidir.

Yangın tüpleri belirli periyotlarda kontrol edilmeli ve gerekli bakımları yapılmalıdır. Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri yıllık iki kez altı aylık periyotlar halinde kontrol edilmeli, basınç değeri ölçülmelidir. En sağlıklı yöntem ise iki yılda bir yangın tüplerinin tamamen boşaltılıp doldurulması olarak belirtilmektedir. Bu kontrollerin düzenli bir şekilde yapılması, yangın anında tüplerin etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
 
Geri
Üst