AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Portakal hangi bolgede meshurdur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Portakal hangi bölgede meşhurdur?​

Ülkemizde yetiştirilen portakalların `’ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın’da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz’de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.

Türkiye’de en iyi portakal nerede yetişir?​

Türkiye’de yetiştirildiği yerler Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege’nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir.
Hangi ülkede en çok portakal var?​
17 milyon ton portakal üretimi gerçekleştiren Brezilya’yı sırasıyla 7,8 milyon ton ile Çin, 7,3 milyon ton ile Hindistan, 6,1 milyon ton ile ABD takip etmektedir. Akdeniz çana- ğında ise 3,5 milyon ton ile en fazla üretim gerçekleştiren ülke İspanya’dır.

Mandalina portakal greyfurt muz limon nerede yetişir?​

Mandalina portakal greyfurt muz limon nerede yetişir?
Ilık ortamlarda yetişen turunçgiller, Akdeniz, Güney Ege ve Güney Marmara turunçgil yetiştirmek için uygun bölgeler arasında bulunur. Türkiye’de Mersin ve Antalya ve Adana’da en iyi turunçgiller yetiştirilir. Türkiye iklim olarak ılıman iklime sahip olduğu için tüm kıyı bölgelerinde turunçgiller yetiştirilebilmektedir.

Portakalın yetişme koşulları nedir?​

Portakalın yetişme koşulları nedir?
– 23 ila -3 derecelik yerlerde yetişmektedir. – Ne kadar kış meyvesi olsa da çok soğuklar gelişimini engeller. – Eğimli alanlarda yetişmeye müsaittir. – Ekildiği toprağın tuz miktarı düşük olması gerekir.

Turunçgiller daha çok hangi ilimizde yetiştirilir?​

Kışı ılık olan iklimlerde yetişen turunçgiller, kireçli toprak sever. Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye’nin en uygun kesimleridir. Antalya, Mersin illeri Türkiye’nin en büyük turunçgil üreticileridir.

Washington portakal nerede yetişir?​

Akdeniz bölgesinde bilinen en eski göbekli portakal çeşididir. Sofralık portakallar içerisinde en çok talep gören çeşittir. Antalya’dan Hatay’a kadar, bütün Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Dünyanın en iyi portakalı nerede yetişir?​
En iyi portakal ödülünü Antalya – Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.

Portakal ülkemize ne zaman geldi?​

Portakal ülkemize ne zaman geldi?
Anadolu’ya da portakalı 16. yüzyılda İspanyollar ve Hollandalılar getirmiş. Portakalın dilimizdeki ismi de buradan geliyor zaten. Yani Osmanlı, denizlerdeki en büyük rakiplerinden biri olan Portekiz’i portakalın adı olarak benimsemiş.
 
Portakal, ülkemizde farklı bölgelerde yetiştirilmektedir. Akdeniz Bölgesi'nin Hatay, Adana, Mersin, Antalya illeri portakal üretimi açısından önemli merkezlerdir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın gibi iller de portakalın yetiştirildiği bölgeler arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde portakal yetiştiriciliği yapılmaktadır.

En kaliteli portakalın yetiştiği yer ise Antalya ili Finike ilçesidir. Washington cinsi portakallar bu bölgede en iyi kalitede üretilmektedir. Türkiye'de portakal ağaçları genellikle Akdeniz, Doğu Karadeniz (Rize çevresi) ve Kıyı Ege'nin güneyinde, sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan bölgelerde yetişmektedir.

Dünya genelinde en çok portakal üretimi yapan ülkeler arasında Brezilya öne çıkmaktadır. Brezilya'nın ardından sırasıyla Çin, Hindistan ve ABD gelmektedir. Akdeniz havzasında en fazla portakal üretimi gerçekleştiren ülke ise İspanya'dır.

Turunçgiller, mandalina, portakal, greyfurt, muz ve limon gibi meyveler ılık iklimleri tercih ederler. Türkiye'nin kıyı bölgeleri, özellikle Antalya, Mersin, Adana gibi iller turunçgil yetiştiriciliği için uygun bölgelerdir. Bu bölgelerde iklim koşulları ve toprak yapısı turunçgillerin verimli bir şekilde yetişmesini sağlar.

Portakalın optimum yetişme koşulları arasında ılık iklim, -3 ila 23 derece sıcaklık aralığı, eğimli alanlar ve düşük tuz miktarına sahip topraklar yer almaktadır. Bu faktörlerin sağlanması, kaliteli ve verimli bir portakal üretimini destekler.

Portakalın Türkiye'ye gelişi 16. yüzyılda gerçekleşmiştir. İspanyollar ve Hollandalılar tarafından Anadolu'ya getirilen portakal, dilimizdeki adını da bu dönemde almıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun denizcilikte önemli rakiplerinden biri olan Portekiz, portakalın adıyla anılmış ve bu meyve ülkemize yayılmıştır. Bu sebeple Türkçe'deki "portakal" kelimesinin kökeni de Portekizceden gelmektedir.
 
Geri
Üst