AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Portakal agacina ne gubresi verilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Portakal ağacına ne gübresi verilir?​

Sofralık portakallarda ve özellikle yetişkin ağaçlar da uygulanan başka bir gübreleme programı ise, yılda 3 defa ana gübreleme uygulaması içerir. Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar.

Portakal ağacının yaprakları neden sararır?​

Portakal ağacının yaprakları neden sararır?
Tabii ki kuruma belirtisi öncelikle yaprak sararması, gövdenin siyahlaşması, tazeliğini yitirmesi, ağaçlarda dip kurdu gibi zararlıların oluşmaya başlaması , mantari hastalıklar, sarılık hastalığı, ansızın yaprak dökmesi ve sararması da yine en belirgin sebeplerdir.

Portakalın yetiştirme koşulları nelerdir?​

– 23 ila -3 derecelik yerlerde yetişmektedir. – Ne kadar kış meyvesi olsa da çok soğuklar gelişimini engeller. – Eğimli alanlarda yetişmeye müsaittir. – Ekildiği toprağın tuz miktarı düşük olması gerekir.

Portakal hangi hava koşullarında yetişir?​

Portakal hangi hava koşullarında yetişir?
3. Portakal Hangi Koşullarda Yetişir? Kar ve buz portakalın gelişimini engeller. Her ne kadar kış meyvesi olsa da soğuk hava şartları gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ilıman iklimlerde yetişen bir ağaç meyvesidir.
Mandalinaya ne gübresi verilir?​
Fosforlu gübreler ekim-kasım aylarında 0.3 kilogram olarak verilir, Potasyumlu gübreler ise, yeni tesis edilen fidanlara ilk 5 sene 40-80 gram olarak verim zamanında ise 500 gram saf madde biçiminde verilir.

Turunçgillere hangi gübre verilir?​

Turunçgillere hangi gübre verilir?
Uygulama dozları ağaç başına 25-250 gr Fe/ağaç demir sülfat (FeSO4) önerilebilir. İyi yanmış çiftlik gübresi, kompost ve elementel S ile birlikte demir uygulanabilir. Demir gübrelemesinde topraktan organik madde karışımı mutlaka önerilmektedir.

Portakal ağacının yaprakları neden kurur?​

Bu tek başına büyük bir hasara yol açmaz, çünkü bir turunçgil ağacının verimi genellikle yaprak kıvrılması gibi bir faktörden büyük ölçüde etkilenmez. Enfekte olan ağaçlarda, bu hastalık yaprak ve erken meyve dökümüne neden olur. Patojen genç yaprakları, hassas sürgünleri ve genç meyveleri enfekte eder.

Portakal ve limon yaprakları neden sararır?​

Portakal ve limon yaprakları neden sararır?
Buna rağmen, fungal hastalıklar, zararlılar, su stresi, toprak alkaliliği ve topraktaki düşük demir, azot veya magnezyum seviyeleri en yaygın nedenlerden bazılarıdır. Bu faktörlerin her biri tek başına (veya birlikte) portakal ağacının yapraklarının sararmasına neden olabilir.

Portakal ağacı kaç yılda büyür?​

Genel olarak aşılanmış portakal ağaçları, 3. veya 4. yıldan itibaren meyve vermeye başlarlar ve sağlıklı oldukları sürece yarım yüzyıl boyunca meyve vermeye devam ederler. Ancak, en verimli dönemleri 10 ila 40 yaşları arasındadır. Ortalama sağlıklı ve olgun bir portakal ağacı 200-350 adet portakal üretir.

Portakal hangi sıcaklıkta yetişir?​

Portakal hangi sıcaklıkta yetişir?
Yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli iklim olayı, düşük sıcaklıklar (don)’dır. Türlerin düşük sıcaklıklara dayanıklılıkları farklılıklar gösterir. Limon 0°C, portakal -2°C, altıntop -3°C ve mandarin -4°C’nin altında zarar görür. Zararın şiddeti don olayının süresine bağlıdır.
Mandalinaya gübre ne zaman atılır?​
Azotlu gübre 3 zaman periyodunda toprağa verilir. İlk olarak, çiçeklenme öncesi ağaca su yürümeden (Ocak-Şubat sonu) gübrenin 3/5’i, ardından yeni yaprak ve sürgünlerin oluştuğu (Mayıs-Haziran) gübrenin 1/5’i, son olarakta, meyve oluşumunda (Haziran-Temmuz) gübrenin 1/5’i verilir.

Portakal konservesi için gereken malzemeler nelerdir?​

Portakal konservesi için gereken malzemeler nelerdir?
Portakal konservesi yöntemi ile portakal besin değerinden ödün vermeden uzun zaman boyunca saklandığı için çok sık tercih edilir. Portakal konservesi için gereken olan malzemeler Portakal konservesi yapımı için iki yöntem bulunmaktadır.

Nedeni Portakal konservesinde kabuklar soyulur?​

Portakalların çiğ olarak kullanılmış olduğu portakal konservesinde kabuklar soyulmaz. Sebebi ise taze portakalların pişmeden kabuklarıyla birlikte daha uzun zaman saklanması ve bir bakıma doğal salamura malzemesi içinde bulunmasıdır. Portakal dilimleri bir gece boyunca şekerle beraber dinlenmeye bırakılır.

. . Portakal saklama yöntemi nelerdir?​

. . Portakal saklama yöntemi nelerdir?
Portakal yalnızca kış mevsimindeki aylarda taze olarak bulunmuş olduğu için her mevsim doğal biçimde tüketmek adına birkaç işlemden geçirerek saklamak gerekmektedir. Bu saklama yöntemlerinden en doğal ve sağlıklı olanı ise konserve yapımıdır.
 
Portakal ağacına verilen gübreler genellikle ağacın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Sofralık portakallar için önerilen gübreleme programı yılda 3 defa ana gübreleme uygulaması içerir. Örneğin, kış sonu (Şubat ayında) her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi yüzeye serpme şeklinde uygulanabilir.

Portakal ağacının yapraklarının sararması genellikle çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Kuruma belirtisi olarak yapılan yaprak sararması, gövdenin siyahlaşması, ağaçlarda dip kurdu gibi zararlıların oluşması, mantari hastalıklar, sarılık hastalığı gibi durumlar yaprak sararmasına neden olabilir.

Portakal ağacını yetiştirmek için belirli koşulların sağlanması gereklidir. Ağaçlar genellikle 23 ila -3 derece arasında yetişebilirler. Soğuk hava gelişimlerini engellediği için çok soğuk iklimlerden kaçınılmalıdır. Eğimli alanlarda yetişmeye müsait olan portakal ağaçları, ekildiği toprağın tuz miktarının düşük olması gerekliliği de bulunmaktadır.

Portakal ağaçları genellikle ılıman iklimlerde yetişir. Kar ve buz gibi aşırı hava koşulları portakalın gelişimini olumsuz etkileyebilir. Portakal ağacının en iyi gelişim gösterdiği sıcaklık koşulları genellikle ılıman iklimlerde bulunmaktadır.

Portakal ağaçlarına verilen gübreler ve uygulama zamanları ağacın ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Örneğin, mandalinaya fosforlu gübreler ekim-kasım aylarında 0.3 kilogram olarak verilebilir. Potasyumlu gübreler ise yeni tesis edilen fidanlara ilk 5 sene 40-80 gram olarak verilmelidir.

Umarım verdiğim bilgiler işine yaramıştır. Başka soruların varsa sormaktan çekinme. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst