- Konu Yazar
- #1
Porozite etkisi nedir?
Porozite veya Gözeneklilik, yeryuvarını oluşturan malzemelerin önemli fiziksel özellikleri arasındadır ve yer altı suyunun hareketi, elde edilmesi ve miktarında büyük oranda rol oynar. Yine de eğer bu kayaçlar kırıklı haldeyse ya da yeraltı suyunun etkisi ile ayrışırlarsa gözeneklilik değerleri artış gösterir.Gözenekli kayaçlar nelerdir?
Gözenekli kayaçlar nelerdir?Genellikle unsurları iri ve birbirlerine sıkıca bağlanmamış olan, gözenekli kayaçlar çok geçirimlidir. Örnek: Kum deposu, çakıl deposu. Buna karşılık unsurları ince ve birbirlerine sıkıca bağlı bulunan kayaçlar az geçirimlidir Örnek: Kil ve şistler. Killer esasında gözenekliliği fazla olan kayaçlardır.
Hazne kaya nedir?
Hazne kaya nedir?Petrolün içerisinde yerleşmiş olduğu kayaya hazne kaya ya da rezervuar denir. Prensip olarak gözenek, boşluk ve çatlak içeren her kaya hazne kaya (rezervuar) olabilir. Ancak pratikte hazne kayalar (rezervuar) genellikle kumtaşı ve kireçtaşlarıdır.
Kapalı porozite nedir?
Porozite aslında bir çeşit gözenekli yapı demektir. Gözeneklerin hava ile teması olmaması durumunda kapalı porozite denir ki boşluklara hava girip cıkamaz ve hava içeride hapsolmuş demektir. Pürüzlü soğutucunun yüzeyinde hapsolan hava, sıvı çelikle temas ettiğinde genişler ve döküm parçaya doğru uzar.Kayaç gözenek nedir?
Kayaç gözenek nedir?Gözeneklilik kayacın boşluk hacminin, kayacın toplam hacmine oranı olarak tanımlanır. Gözenekler kökensel açıdan birincil ve ikincil gözeneklilik olmak üzere başlıca iki gruba ayrılır. Birincil gözeneklilik kayaç ilk çökeldiğinde oluşan gözenek türlerini içerir.
Kayaçların çeşitli etkilerle parçalanması ile ne oluşur?
Kayaçların çeşitli etkilerle parçalanması ile ne oluşur?Metamorfik veya diğer ismiyle başkalaşım kayaçları, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (yüksek sıcaklık veya basınç) değişikliğe uğraması sonucu oluşur. Metamorfik kayaçlara; mermer, gnays, elmas, şist örnek olarak gösterilebilir.
Porozite aslında bir çeşit gözenekli yapı demektir. Gözeneklerin hava ile teması olmaması durumunda kapalı porozite denir ki boşluklara hava girip cıkamaz ve hava içeride hapsolmuş demektir. Açık porozite de gözenekler malzemenin yüzeyinde oluşur ve havayla temas vardır. •Ya da soğutucu yüzeyinin pürüzlü olmasındandır.