AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ponzi taktigi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.391
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ponzi taktiği nedir?​

ponzi oyunu, yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık ile yatırım islemidir. “ponzi oyunu” tanımı ilk kez abd’ de kullanılmıstır.

Ponzi sistemler ne kadar sürer?​

Sistem bir yıl sonra çöktü Fakat bir yıl kadar çalışan bu sistem 26 Temmuz 1920’de Boston Post gazetesinde çıkan bir yazıyla sorgulanır. Yazıda değinilen nokta, Charles Ponzi’nin şirketinin gelir elde eden hiçbir faaliyetinin bulunmaması, fakat buna mukabil çok yüksek getiri vaat etmesidir.

Titan saadet zinciri nasıl işliyordu?​

Titan saadet zinciri nasıl işliyordu?
Bir katılım ücreti karşılığında üyelerine kısa vadede son derece yüksek kâr oranları sunan Titan Saadet Zinciri, katılımcılarına zincire dahil ettikleri her yeni üye için de belirli miktarda prim ödemeleri de vadetmiştir.

Sponzi kim?​

Charles Ponzi (3 Mart 1882 Lugo, İtalya – 18 Ocak 1949 Rio de Janeiro, Brezilya doğum adı: Carlo Pietro Giovanni Guglielmo Tebaldo Ponzi), İtalyan iş adamı ve dolandırıcıdır. Ponzi 1903 yılında ABD’ye taşınmış olup kurduğu ponzi şeması ile ABD tarihinin en ünlü dolandırıcılarından biri olmuştur.

Avon bir saadet zinciri mi?​

Hepimizin bildiği Amway, Herbalife, Avon, Oriflame ve Forever firmaları network marketing firmalarıdır, aynı Kyani gibi. Bu firmalar saadet zinciri değildir. Bu bahsi geçen firmalar Dünya Direkt Satış Derneği’ne ve Seldia’ya üyedir ve denetlenmektedir.

Kenan Şeranoğlu kaç yaşında?​

Kenan Şeranoğlu kaç yaşında?
Kenan Şeranoğlu 50 yaşında.
Saadet zinciri neden haram?​
Yeni üye kaydetme esasına dayanan sistemin, kaydedilecek üyelerin istismarına yol açtığına dikkat çekilirken yalnızca sisteme ilk katılan küçük bir azınlığın para kazanabildiği, sonradan katılanların ise kazanamadığı, dolayısıyla bu ticari işlemin “caiz” olmadığı dile getirildi.
Kyani saadet zinciri nedir?​
Kyani, kozmetik ve besin takviyeleri alanında faaliyet gösteren uluslararası bir firma. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2018’de açıklanan listede ‘piramit’ sistemine dayanan ‘saadet zinciri’ yapılanmaları arasında gösterilmişti.

Avon nasıl çalışır?​

Avon nasıl çalışır?
Avon’da Nasıl Kazanç Sağlanır? Birçok ülkede ürünleri satılan ve severek kullanılan Avon ürünleri doğrudan satış yöntemiyle satılmaktadır. Bu yöntem mağaza gibi satış noktalarının olmadığı, kişilerin katalog üzerinden ürünler hakkında bilgilendirerek satış yapma şeklidir.

Piramit şeması nedir?​

Piramit şeması, kolay kazanç vaadiyle insanları işe almaktan yararlanan, yalnızca en tepede olanların kâr edebileceği bir tür ticari düzenlemedir.

Kenan Şeranoğlu ne oldu?​

Kurduğu ‘Titan Saadet zinciri’ ile adından uzun süre söz ettiren Kenan Şeranoğlu (50), 140 kilo girdiği hapishaneden 70 kilo çıktı. Şeranoğlu bir süredir, güzellik kremi satışı yapan bir şirketin faaliyetlerini yürütüyor.

Titanın kurucusu kimdir?​

Titanın kurucusu kimdir?
Kenan ŞeranoğluTitan Saadet Zinciri / Kurucusu

Saadet zinciri dinen caiz mi?​

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu internet sitesi üzerinden yürütülen faaliyetlerin, haksız kazanca sebebiyet verdiği için “caiz” olmadığını açıkladı.
 
Ponzi taktiği veya Ponzi şeması, yatırımcılara ödeme yapmak için kullanılan yeni yatırımcıların paraları ile önceki yatırımcılara geri ödeme yapılmasını gerektiren bir dolandırıcılık yöntemidir. İlk defa ABD'de kullanılan bu yöntem ismini Charles Ponzi'den almıştır. Charles Ponzi, İtalyan iş adamı ve dolandırıcıdır. 1903 yılında ABD'ye taşınmış ve Ponzi şeması ile ünlü bir dolandırıcı haline gelmiştir.

Ponzi sistemleri genellikle sürdürülebilir değildir ve bir süre sonra çökerler. Örneğin, Charles Ponzi'nin sistemi bir yıl kadar yürüdü ancak Boston Post gazetesinde çıkan bir yazı sonrasında sorgulanmış ve çökmüştür. Sistemlerin çökmesinin nedeni, sürekli olarak yeni yatırımcıların bulunması gerekliliğidir ve bu sürdürülemez bir durumdur.

Titan Saadet Zinciri ise, katılımcılara kısa vadede yüksek kar oranları vadeden ve yeni üye getirenler için prim ödemeleri sunan bir saadet zinciri sistemidir. Benzer sistemler genellikle hızla büyür ancak çöküşleri de hızlı olabilir.

Saadet zinciri sistemleri genellikle haram olarak değerlendirilir, çünkü bu sistemler genellikle dolandırıcılık unsuru taşır ve son katılanların kaybetmesine neden olabilir. Bu tür ticaret modellerinde, sadece en üstteki azınlığın kazanç elde edebildiği ve diğer katılanların zarara uğradığı belirtilmektedir.

Kyani adı geçen firma, kozmetik ve besin takviyeleri alanında faaliyet gösteren bir uluslararası firma olup, bazı kaynaklara göre 'piramit' sistemine dayanan 'saadet zinciri' yapılanmaları arasında yer alabilir.

Avon ise, doğrudan satış yöntemiyle çalışan bir firma olup, ürünleri genellikle katalog üzerinden satışa sunar. Bu yöntemde mağaza gibi fiziki satış noktaları olmayıp, bireyler kataloglar aracılığıyla ürünleri tanıtarak satış yapabilirler.

Piramit şeması ise, sadece en tepedeki kişilerin kâr elde edebileceği ve alttaki katılımcıların zarar etme ihtimalinin yüksek olduğu bir ticari düzenlemedir. Bu tür sistemler genellikle sürdürülebilir değildir ve dolandırıcılık unsuru içerebilir.

Kenan Şeranoğlu, Titan Saadet Zinciri ile adını duyurmuş ancak bu sistem nedeniyle hapis cezası almış ve hapishanede kilo vermiştir. Şu anda güzellik kremi satışı yapan bir şirketin faaliyetlerini yürütmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, saadet zinciri şeklindeki faaliyetler haksız kazanca sebebiyet verdiği için "caiz" olarak değerlendirilmemektedir. Bu tür sistemler genellikle riskli olup, katılımcıların zarara uğramasına neden olabilir.
 
Geri
Üst